Test pamięci RAM
Test pamięci RAM
Ponieważ coraz częściej się zdarzają problemu podczas instalacji systemu, wynikające niestety z winy sprzętu (często ludzie zapominają, że urządzenia potrafią się zapsuć) polecałbym wykonanie memtest-a.
Czynność ta zajmie nawet i 1,5h w zależności od wielkości pamięci jaką posiadamy, ale przynajmniej jedno ogniwo (często zawodne, nie sprawdzone) wyeliminujemy.
Jeżeli jest to możliwe to prosiłbym moderatorów o dodanie tej uwagi do działu dotyczącego działań przed instalacją systemu.
Czynność ta zajmie nawet i 1,5h w zależności od wielkości pamięci jaką posiadamy, ale przynajmniej jedno ogniwo (często zawodne, nie sprawdzone) wyeliminujemy.
Jeżeli jest to możliwe to prosiłbym moderatorów o dodanie tej uwagi do działu dotyczącego działań przed instalacją systemu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: Test pamięci RAM
A może coś więcej na ten temat. Bo ostatnio coś dużo pojawiło się ludzi jak zauważyłem którzy nie mając zielonego pojęcia o linuksie winią ubuntu za to że im sprzęt odmawia pracy, a pod windows elegancko pracuje. Tylko że zapominają że to jest tylko elektronika - bo ja też jak kiedyś posiadałem windows sprzęt dobrze się sprawował, ale już pod linuksem były problemy. Co się okazało pamięć ram do wymiany i to właśnie test pamięci wykazał.
To miałem na myśli sugerując że coś więcej na ten temat.
[edit]
Aha może trochę wygłupiłem się, wpisując memtest -a w terminalu, ale postąpiłem celowo jak początkujący, choć taki nie jestem. Więc skoro tak jest to gdzie ten memtest, ano to ja wyjaśnię dla tych co nie wiedzą. Memtest86+ można uruchomić podczas startu grub wciskając klawisz Esc i z menu grub wybrać memtest, natomiast w grub2 naciskamy klawisz Shift wtedy ukaże się menu grub2 i tenże memtest na liście menu. Potem wystarczy już tylko czekać co pokaże test pamięci - tak właśnie kiedyś uzyskałem informację że jeden moduł pamięci jest uszkodzony i to było wynikiem problemów pod linuksem.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
memtest -a
memtest: command not found
[edit]
Aha może trochę wygłupiłem się, wpisując memtest -a w terminalu, ale postąpiłem celowo jak początkujący, choć taki nie jestem. Więc skoro tak jest to gdzie ten memtest, ano to ja wyjaśnię dla tych co nie wiedzą. Memtest86+ można uruchomić podczas startu grub wciskając klawisz Esc i z menu grub wybrać memtest, natomiast w grub2 naciskamy klawisz Shift wtedy ukaże się menu grub2 i tenże memtest na liście menu. Potem wystarczy już tylko czekać co pokaże test pamięci - tak właśnie kiedyś uzyskałem informację że jeden moduł pamięci jest uszkodzony i to było wynikiem problemów pod linuksem.
Pozdrawiam
wcale się nie wygłupiłeś tylko zanim zdecydujemy się na jakąkolwiek instalację warto przetestować sprzęt a w szczególności RAM, dlatego memtest prosty i nie zawodny jest dobrym rozwiązaniem, w celu wyeliminowania tego zawodnego elementu jakim jest pamieć RAMurgentino pisze:A może coś więcej na ten temat. Bo ostatnio coś dużo pojawiło się ludzi jak zauważyłem którzy nie mając zielonego pojęcia o linuksie winią ubuntu za to że im sprzęt odmawia pracy, a pod windows elegancko pracuje. Tylko że zapominają że to jest tylko elektronika - bo ja też jak kiedyś posiadałem windows sprzęt dobrze się sprawował, ale już pod linuksem były problemy. Co się okazało pamięć ram do wymiany i to właśnie test pamięci wykazał.uszkodzony i to było wynikiem problemów pod linuksem.To miałem na myśli sugerując że coś więcej na ten temat.Kod: Zaznacz cały
memtest -a memtest: command not found
[edit]
Aha może trochę wygłupiłem się, wpisując memtest -a w terminalu, ale postąpiłem celowo jak początkujący, choć taki nie jestem. Więc skoro tak jest to gdzie ten memtest, ano to ja wyjaśnię dla tych co nie wiedzą. Memtest86+ można uruchomić podczas startu grub wciskając klawisz Esc i z menu grub wybrać memtest, natomiast w grub2 naciskamy klawisz Shift wtedy ukaże się menu grub2 i tenże memtest na liście menu. Potem wystarczy już tylko czekać co pokaże test pamięci - tak właśnie kiedyś uzyskałem informację że jeden moduł pamięci jest
Pozdrawiam
Nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że RAM jest decydującym elementem w sprawnym funkcjonowaniu sprzętu jaki posiadamy.
Naprawdę polecam poświęcić te 1,5h aby być pewnym że RAM jest OK.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Tutaj dopiszę moje pytanie bo to ten sam temat.
Chcę zrobić memtest ale niestety nie mam tego polecenia w grub 2 do wyboru.
Jak je dodać ?
Komputer mi się zawiesza jak go zostawię i nic nie robię przez jakiś czas.
Najgorzej że już 2 razy mi się zawiesił jak miałam włączonego XP na Virtualboxie a tam mam ważne dane.
Chcę zacząć od sprawdzenia pamięci .
Chcę zrobić memtest ale niestety nie mam tego polecenia w grub 2 do wyboru.
Jak je dodać ?
Komputer mi się zawiesza jak go zostawię i nic nie robię przez jakiś czas.
Najgorzej że już 2 razy mi się zawiesił jak miałam włączonego XP na Virtualboxie a tam mam ważne dane.
Chcę zacząć od sprawdzenia pamięci .
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- kamilsilver
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Instalujemy memtesta (jak nie ma)
Powinien w /etc/grud.d/ dojść plik: 20_memtest86+ i w /boot/ (nie wiem czym 86 różni się od 86+)
Teraz wystarczy zaktualizować gruba aby dodał memtest:
Komp się zawiesza? Znaczy, że nagle wszystko jakby się zamraża i nic się nie rusza (nawet kursor?).
Może ktoś odpala ci bombę forkową przez ssh (jeśli udostępniasz). - też związane z pamięcią.
Albo jakiś program zapycha tablicę pamięci (forkuje się bez ograniczeń).
Ok nie zbaczajmy z tematu
sudo aptitude memtest86+
Teraz wystarczy zaktualizować gruba aby dodał memtest:
sudo update-grub
Komp się zawiesza? Znaczy, że nagle wszystko jakby się zamraża i nic się nie rusza (nawet kursor?).
Może ktoś odpala ci bombę forkową przez ssh (jeśli udostępniasz). - też związane z pamięcią.
Albo jakiś program zapycha tablicę pamięci (forkuje się bez ograniczeń).
Ok nie zbaczajmy z tematu

Temat rozwiązany? Dodaj [solved] w tytule tematu 
Inny OS => Debian Squeeze (testing)

Inny OS => Debian Squeeze (testing)