Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
majzel69
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 11 kwie 2010, 17:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna
Kontakt:

Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: majzel69 » 12 kwie 2010, 12:02

Witam.

Dzisiaj na probe wzialem w play modem huawei e1750c i probowalem odpalic go przez global 3g. Niestety w konfiguracji nie ma tego modemu. Czy jest jakis sposob na rozwiazanie tego problemu. Czy mozna wogole korzystac z tego modemu pod linuxem.
Maciek Lasota
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 12 gru 2008, 12:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: Maciek Lasota » 13 kwie 2010, 20:45

Próbowałeś się łączyć Network Managerem? Ewentualnie wybierz inny model Huwaeia o podobnej numeracji i sprawdź czy na nim działa.
pawlix82
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 22
Rejestracja: 15 sie 2006, 20:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: pawlix82 » 22 kwie 2010, 20:02

siemka :)
ja własnie zainstalowałem neta na tym modemie, najpierw wyjmij go z gniazda usb i zainstaluj sobie dwie paczki tego usb_modeswitch i libusb-dev potem włóż modem i odpal ten pliczek jako root
http://sourceforge.net/projects/huaweie ... h/download
Powinno zadziałac w Network Menagerze. U mnie system widzi go jako E620 ale działa:]
pozdrawiam :]
rompaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 27 gru 2009, 13:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: rompaj » 08 maja 2010, 21:57

Witam.
To ja mam całkowicie przechlapane, bo system kompletnie nic nie wykrywa.
Wcześniej na E220 net śmigał aż miło.
Proszę o odpowiedź w wersji dla nowicjuszy Linuxa.
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 465
Rejestracja: 16 lis 2007, 13:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: empitt » 18 cze 2010, 18:20

Przybliżę bardziej szczegółowo instalację modemu Huawei E1750C, którą przedstawił @pawlix82.

Podłącz modem i odczekaj około 30 sekund. W konsoli/terminalu wykonaj poniższe kroki:
1.

Kod: Zaznacz cały

wget  http://heanet.dl.sourceforge.net/project/huaweie1750ubun/Huawei_E1750.sh
2.

Kod: Zaznacz cały

chmod +x Huawei_E1750.sh
3.

Kod: Zaznacz cały

sudo Huawei_E1750.sh
Następnie skonfiguruj połączenie z internetem (program Network Manager).

PS. W wolnej chwili przygotuję program do zarządzania modemem (spr. stanu konta, odczyt wiadomości tekstowych SMS, spr. siły zasięgu itd.).

EDIT:
Wydaje mi się, że nie trzeba w Ubuntu 10.04 używać tego skryptu, tylko wystarczy zainstalować dodatkowy pakiet:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install usb-modeswitch
Inny OS = Fedora
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1142
Rejestracja: 07 mar 2007, 22:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: dk75 » 18 cze 2010, 21:13

A mi się wydaje, że trzeba gdyż on edytuje systemowy udev rules który przełącza w tryb "zerocd" - bez tego się nie ruszy, to samo robi usb-modeswitch tyle, że z tym modemem najnowszy działa a systemowy rules nie.

E1750 ma ten sam Vendor i Product ID co e122 i potrzebują tej modyfikacji i to zarówno w 9.10 jak i w 10.04 ( jeden użytkownik forum ma problemy z e122 - podałem mu już ręczne rozwiązanie bez skryptu )
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 465
Rejestracja: 16 lis 2007, 13:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: empitt » 18 cze 2010, 22:09

Nie wiem wg jakiej metody robiłeś, ale w moim przypadku powyższy skrypt nie zmodyfikował pliku: /etc/usb_modeswitch.conf, ponieważ po prostu u mnie go nie ma (a polecenie "sed -i ... nazwa_pliku" służy do modyfikowania już istniejącego pliku). Zrobiłem test na Live CD i po zainstalowaniu tylko paczki "usb-modeswitch" Ubuntu 10.04 ładnie wykryło mój modem. Nie wiem jak ma się cała sytuacja w Ubuntu 9.10, ale w Ubuntu 10.04 wystarczyło tylko zainstalować paczkę o której wspomniałem.
Inny OS = Fedora
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1142
Rejestracja: 07 mar 2007, 22:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: dk75 » 19 cze 2010, 07:20

viewtopic.php?p=744095#p744095

pomiń tylko skrypt dla chat który jest na końcu, gdyż jest:
  1. dla E122
  2. NetworkManager z niego nie korzyta
  3. jest tylko dla tych co lubią robótki ręczne
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 465
Rejestracja: 16 lis 2007, 13:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: empitt » 01 lip 2010, 13:07

@dk75, nie bardzo rozumiem po co tak to wszystko komplikujesz i próbujesz mnie przekonać do swojego zdania. Powtarzam jeszcze raz, posiadam ten modem Huawei E1750C i w Ubuntu 10.04 wystarczy zainstalować tylko pakiet usb-modeswitch, podłączyć modem i odczekać kilkanaście sekund (aby ładnie się załadował), a potem skonfigurować połączenie z internetem programem Network Manager. Działa wyśmienicie, więc po co sobie komplikować życie i robić zbędne modyfikacje plików? W poprzednich wersjach Ubuntu (<10.04), jeśli ktoś zainstaluje najnowszą wersję paczki, o której wspomniałem nie będzie musiał robić dodatkowych rzeczy (informacja znaleziona na zagranicznym forum).
Inny OS = Fedora
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1142
Rejestracja: 07 mar 2007, 22:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: dk75 » 01 lip 2010, 17:41

Bo nie mam 10.04 i nie ma jak sprawdzić?
Ale ok, już wiele osób stwierdziło, że w 10.04 nie potrzeba żadnego skryptu i modyfikacji ani dla e1750 ani dla e122.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
sebek147
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: sebek147 » 23 wrz 2010, 09:29

Potrafi ktoś może wytłumaczyć co się dzieje u mnie, bo dla mnie to nie ma sensu.
Ubuntu wykrywa modem, ale tylko jeżeli wcześniej połączę się z netem z visty, dam "uruchom ponownie system" i odpalę linuxa. Próbowałem wvidala (metodą kopiuj, wklej bo inaczej nie umiem), próbowałem wtykanie modemu przed uruchomieniem kompa, po uruchomieniu, instalowałem usbmodeswich, nic nie dało.
Ma ktoś jakiś pomysł?? pzdr
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1142
Rejestracja: 07 mar 2007, 22:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: dk75 » 24 wrz 2010, 18:20

tak... wywalić z UDEV przełącznik tego modemu na ZEROCD bo się gryzie z USB-MODESWITCH (uruchamiany jest pierwszy) a sam nie obsługuje poprawnie E1750 i innych z ID 12d1:1446 - na U9.10, bo na 10.04 już to nie przeszkadza

Spróbuj, nie zaszkodzi a może pomoże - dla ciebie tylko pierwsze 3 ramki code, resztę zignoruj: viewtopic.php?p=744095#p744095
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
sebek147
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2010, 20:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: sebek147 » 24 wrz 2010, 20:11

dk75 pisze:... bo na 10.04 już to nie przeszkadza[/url]
Dzięki za pomoc.
Chociaż nie wypróbowałem tej metody. Dorwałem się do internetu z kabla i zaktualizowałem system. Działa bez zarzutu i nawet było to całkiem proste. :)
pzdr
RobertUbuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 23 gru 2009, 20:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Modem E1750C + Ubuntu 9.10

Post autor: RobertUbuntu » 16 paź 2010, 15:59

Witam posiadam Ubuntu 9.10, internet mobilny w play oraz modem jak w temacie,
zrobiłem jak polecił kolega pawlix82, a następnie empitt.
I niby modem wykrywa ale nie działa:/
plik: "Huawei_E1750.sh" odpalił pozmianiał co trzeba i się wyłączył.
wpisuje w terminalu "lsusb" pokazuje mi modem, następnie wpisuje "ls /dev/ttyU*" i otrzymuje wynik:
/dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB2
natomiast Network Manager mi nie odpala, szukałem w menedżer synaptic i mam go zainstalowanego.
Jakieś rady, sugestie?

Pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości