lenovo s10, sterowniki nvidia ...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
lenovo s10, sterowniki nvidia ...
witam
jestem poczatkujacym uzytkownikiem ubuntu... troche juz zalapalem z windy przesiadlem sie
w 90%... niestety sa kwestiektorych nie mogle przeskoczyc samodzielnie pomimo czytania szukania i probowania roznych rozwiazan...
moj problem dotyczy kwesti sterownikow graficznych, ich dalszych ustawien [zewnetrzny monitor] oraz pracy srodowiska graficznego np compiz...
mam zainstalowane 2 wersje ubuntu 9.10 oraz 10.4 beta i na obu problemy wystepuja podobnie...
gdy zainstalowalem sterowniki nvidia niestety nie moglem doprowadzic do wlaczenia ustawien graficznych i w tym ukladzie nie dzialal compiz... gdy mialem swiezy system compiz dzialal lecz byly problemy z podlaczeniem zewnetrznego monitora [zwis]
mecze sie z tym juz od miesiaca i rece mi opadly
czy mozna liczyc na lopatologiczna pomoc w uzyskaniu zadawalajacego efektu
aktualnie mam zainstalowane sterowniki wg [szukaj:nvidia] synaptica:
nvidia-glx-195-dev NVIDIA binary Xorg driver development files 195-36-15
nvidia-settings Tool of configuring the NVIDIA graphics driver
nvidia-195-kernel-source NVIDIA binary kernel module source
gdy chce wejsc w ustawienia nvidii dostaje komunikat:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
probowalem rozwiazan wyszukanych na www zadne nie zdzialalo albo cos zle robilem
z gory dziekuje za pomoc
jestem poczatkujacym uzytkownikiem ubuntu... troche juz zalapalem z windy przesiadlem sie
w 90%... niestety sa kwestiektorych nie mogle przeskoczyc samodzielnie pomimo czytania szukania i probowania roznych rozwiazan...
moj problem dotyczy kwesti sterownikow graficznych, ich dalszych ustawien [zewnetrzny monitor] oraz pracy srodowiska graficznego np compiz...
mam zainstalowane 2 wersje ubuntu 9.10 oraz 10.4 beta i na obu problemy wystepuja podobnie...
gdy zainstalowalem sterowniki nvidia niestety nie moglem doprowadzic do wlaczenia ustawien graficznych i w tym ukladzie nie dzialal compiz... gdy mialem swiezy system compiz dzialal lecz byly problemy z podlaczeniem zewnetrznego monitora [zwis]
mecze sie z tym juz od miesiaca i rece mi opadly
czy mozna liczyc na lopatologiczna pomoc w uzyskaniu zadawalajacego efektu
aktualnie mam zainstalowane sterowniki wg [szukaj:nvidia] synaptica:
nvidia-glx-195-dev NVIDIA binary Xorg driver development files 195-36-15
nvidia-settings Tool of configuring the NVIDIA graphics driver
nvidia-195-kernel-source NVIDIA binary kernel module source
gdy chce wejsc w ustawienia nvidii dostaje komunikat:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
probowalem rozwiazan wyszukanych na www zadne nie zdzialalo albo cos zle robilem
z gory dziekuje za pomoc
- mazdac
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Odp: lenovo s10, sterowniki nvidia ...
A jaką ty wersję s10 masz? Nie przypominam sobie aby s10 miało nvidię na pokładzie (s12 owszem). Sprawdź sobie poleceniem lspci co masz w środku.
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
-
- Piegowaty Guziec
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
05:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
05:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Xfce
sterowniki NVidii z tym na pewno nie zadziałają00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

Inna rzecz że karty Intela są mało wydajne więc odradzałbym Compiza

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
św. racja
tu (s10) nvidii nie ma ... jeśli chcesz przyspieszyć i to dość znacznie działanie s10 poczytaj moje watki o optymalizacji oraz xorg.conf dla intela.
Pozdrawiam
co do Compiza nie zgadzam się
wystarczy spojrzeć co ta maszyna potrafi - przy 99 % obciążeniu obu rdzeni atoma !
http://www.youtube.com/watch?v=J9zmtRM46DM

Pozdrawiam
co do Compiza nie zgadzam się

http://www.youtube.com/watch?v=J9zmtRM46DM
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
compiz chodzi swietnie... nie wiem skad uparlem sie ze mam instalowac sterowniki nvidi
ale dzieki za uswiadomienie...
pytanie teraz jak zrobic by dzialal monitor zewnetrzny... tzn by nie podwieszal systemu przy podpieciu na 9.10...na 10.4 nie wiesza, ale np przy klonowaniu moge osiagac max 800x600 czy inne lepsze wartosci sa mozliwe?
ale dzieki za uswiadomienie...
pytanie teraz jak zrobic by dzialal monitor zewnetrzny... tzn by nie podwieszal systemu przy podpieciu na 9.10...na 10.4 nie wiesza, ale np przy klonowaniu moge osiagac max 800x600 czy inne lepsze wartosci sa mozliwe?
- mazdac
- Piegowaty Guziec
wyłącz klonowanie i ustaw sobie rozdzielczości i ułożenie (przeciągasz ekran) w System->Ekran (na gentoo działa to i na ubu też powinno)
-
- Piegowaty Guziec
dzieki za pomoc...
e X t 7 3:
na twoim xorg.conf na 10.4 dzieje sie cos dziwnego... podczas czytania strumienia mms czy obraz z kamerki np w cheese wyglada jakby byl zle przetwarzany i przypomina to filtr podczerwieni... ktory z zapisow w xorgu moze za to odpowiadac ?
zaraz zobacze jak to wyglada na 9.10
pzdr
e X t 7 3:
na twoim xorg.conf na 10.4 dzieje sie cos dziwnego... podczas czytania strumienia mms czy obraz z kamerki np w cheese wyglada jakby byl zle przetwarzany i przypomina to filtr podczerwieni... ktory z zapisow w xorgu moze za to odpowiadac ?
zaraz zobacze jak to wyglada na 9.10
pzdr
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witaj ... dziwne ... jednak spróbuj zmienić zapisy w xorg.conf, z:
na następujące:
Zobacz, czy ponownie pojawiają sie błędy o jakich piszesz ... jeśli nie, odhaszuj kolejno każdą z powyższych linijek. Przez to sprawdzisz, która opcja wywołuje u ciebie taki efekt. Prześlij też proszę log X`ów zobaczymy, czy generowane są jakieś błędy.
Pozdrawiam
Option "XvMC" "True"
Option "XvPreferOverlay" "True"
na następujące:
#Option "XvMC" "True"
#Option "XvPreferOverlay" "True"
Zobacz, czy ponownie pojawiają sie błędy o jakich piszesz ... jeśli nie, odhaszuj kolejno każdą z powyższych linijek. Przez to sprawdzisz, która opcja wywołuje u ciebie taki efekt. Prześlij też proszę log X`ów zobaczymy, czy generowane są jakieś błędy.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Piegowaty Guziec
w/w zabieg pomogl na 10.4... super... dzieki...
natomiast na 9.10 nadal mam problem ze zwisem systemu przy podlaczeniu zewnetrznego monitora dziala tylko i wylacznie gdy odpalam system z podlaczonym kablem...
znalazlem pewne rozwiazanie polegajace na uzyciu compiz swicher dzieki czemu szybko moge wylaczyc compiza i podlaczyc zew monitor...
niestety juz obrazu z totema nie da sie zobaczyc... czarna dziura
wniosek taki ze compiz z zewnetrzym monitorem sie wykluczaja z tym ze na 10.4 system sam sobie go wylacza
no i brakuje rozdzielczosci na klonowaniu...
natomiast na 9.10 nadal mam problem ze zwisem systemu przy podlaczeniu zewnetrznego monitora dziala tylko i wylacznie gdy odpalam system z podlaczonym kablem...
znalazlem pewne rozwiazanie polegajace na uzyciu compiz swicher dzieki czemu szybko moge wylaczyc compiza i podlaczyc zew monitor...
wniosek taki ze compiz z zewnetrzym monitorem sie wykluczaja z tym ze na 10.4 system sam sobie go wylacza
- mazdac
- Piegowaty Guziec
Rozdzielczości zawsze będzie brakować bo jest to "wspólny mianownik" czyli najwyższy tryb obsługiwany przez oba monitory... Zresztą osobiście wolę pracować na 2 oddzielnie (menadżery okien dość dobrze to obsługują i np. mplayer może grać na jednym a ja mogę robić coś innego na 2, a nowe okna otwierają się na tym na którym jest kursor).kale pisze:w/w zabieg pomogl na 10.4... super... dzieki...