Niemontowanie urządzeń USB w Ubuntu 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Niemontowanie urządzeń USB w Ubuntu 10.04
Wczoraj straciłem pół dnia, żeby zaktualizować swoje Ubuntu do wersji 10.04. Byłem ze wszystkiego bardzo zadowolony do momentu kiedy nie podłączyłem do komputera swojego aparatu. System wogóle jej nie montuje. Podobnie jest z iPhone'm. Nie pokazuje się żadna ikona, menu pozwalające na otworzenie katalogu. Wiem jednak, że system wykrywa moje urządzenia, bo po wpisaniu w termialu polecenia lsusb są one widoczne. Nie mam pojęcia co mam zrobić. Szukałem gdzieś opcji automatycznego montowania, jednak nic takiego nie znalazłem. Proszę więc wszystkich o pomoc.
- Abrams
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Niemontowanie urządzeń USB w Ubuntu 10.04
mam ten sam problem, podłączane urządzenia nie montują się automatycznie ani nie pojawiają w "Miejsca", trzeba je montować wchodząc w "komputer" a to dość niewygodne. We wzystkich poprzednich wersjach było normalnie
Zapraszam na http://www.ogame.pl, uniwersum 21 do sojuszu AVALON !
-
- Piegowaty Guziec
Na razie mam ten sam problem i nie potrafię go rozwiązać.
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Witam.
W Ubuntu 9.10 nie miałem z tym problemu, dołączane urządzenia USB montowały się automatycznie. Jako że w Ubuntu 10.4 tego nie sprawdzałem, teraz po przeczytaniu tematu i postów szybko sprawdziłem. Identycznie jak w 9.10 w 10.4 wszystko montuje się automatycznie. Sprawdziłem na penach USB (różnych producentów), odtwarzaczu mp3 i aparacie fotograficznym Kodak CX7530. Różnica jest w tym, że w 9.10 urządzenie montowało z ikoną na pulpicie i trzeba było kliknąć w ikonę żeby wejść do urządzenia a w 10.4 na pulpicie pojawia się ikona zamontowanego urządzenia USB i od razu pokazuje się okno z zawartością urządzenia. Od razu odpowiem - nic nie konfigurowałem, jestem na ustawieniach defaultowych po instalacji systemu. Nie robiłem upgrade Ubuntu 9.10 do Ubuntu 10.04, zrobiłem czystą nową instalacje.
W Ubuntu 9.10 nie miałem z tym problemu, dołączane urządzenia USB montowały się automatycznie. Jako że w Ubuntu 10.4 tego nie sprawdzałem, teraz po przeczytaniu tematu i postów szybko sprawdziłem. Identycznie jak w 9.10 w 10.4 wszystko montuje się automatycznie. Sprawdziłem na penach USB (różnych producentów), odtwarzaczu mp3 i aparacie fotograficznym Kodak CX7530. Różnica jest w tym, że w 9.10 urządzenie montowało z ikoną na pulpicie i trzeba było kliknąć w ikonę żeby wejść do urządzenia a w 10.4 na pulpicie pojawia się ikona zamontowanego urządzenia USB i od razu pokazuje się okno z zawartością urządzenia. Od razu odpowiem - nic nie konfigurowałem, jestem na ustawieniach defaultowych po instalacji systemu. Nie robiłem upgrade Ubuntu 9.10 do Ubuntu 10.04, zrobiłem czystą nową instalacje.
-
- Piegowaty Guziec
U mnie nie ma znaczenia, jakie urządzenie podłączam do usb.
To był mój 4 upgrade (mam ten akurat system od wersji 8.04), a z każdym upgradem większa szansa, że coś pójdzie nie tak.
EDIT:
Ok, już wszystko automatycznie montuje po zmianach:
1. Zakomentować montowanie dyskietki w /etc/fstab, czyli:
#/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
2. W BIOSie włączyć disable floopy
To był mój 4 upgrade (mam ten akurat system od wersji 8.04), a z każdym upgradem większa szansa, że coś pójdzie nie tak.
EDIT:
Ok, już wszystko automatycznie montuje po zmianach:
1. Zakomentować montowanie dyskietki w /etc/fstab, czyli:
#/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
2. W BIOSie włączyć disable floopy