Kadu automatycznie się rozłącza

Jak się dogadać?
warnec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Kadu automatycznie się rozłącza

Post autor: warnec »

Witam serdecznie. Na początek parę danych:

Ubuntu 10.04

Kadu 0.6.5.4-1

libgadu 1.9.0 rc2

Mój problem: Po wybraniu jakiegokolwiek statusu, automatycznie po ok.5-10s zmienia się on sam na Niedostępny. Myślałem że to coś w opcjach, wszystko w karcie "Auto-zajęty" poodznaczałem, nawet ustawiłem "Ukryty" na domyślny status przy uruchamianiu. I owszem, uruchamia się z niebieskim słoneczkiem, ale co z tego, jeśli po paru chwilach od razu zmienia się na szare :( I zawsze to samo :(

Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Kadu automatycznie się rozłącza

Post autor: command_dos »

chyba to kadu ma jakiś regres... zrobiłem upgrade do ubuntu 10.04 i kadu (które także się zaktualizowało) przestało się łączyć - myślałem, że spaprali robotę z proxy (z roboty wychodzę przez serwer proxy), do którego nie miałem wcześniej zastrzeżeń, bo w domu po aktualizacji działa (brak serwera proxy) - jeszcze nie doszedłem w czym tkwi przyczyna, ale widzę, że nie jestem sam...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
warnec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba napiszę o tym na forum Kadu, ale to dopiero jutro. Zobaczymy czy jeszcze ktoś się z tym spotkał albo ma jakieś rozwiązanie, ew. doszedł do tego co dokładnie powoduje te kłopoty.

PS.: U mnie się łączy fajnie, pobiera listę kontaktów itd, tylko że po kilku chwilach automatycznie się rozłącza bez ostrzeżenia.

PPS.: CO ciekawe, powyłączałem wszystkie moduły (także te standardowe, domyślnie włączone) i włączyłem je z powrotem, już wygląda na to że się nie rozłącza. Wydaje mi się, że winny jest moduł 'idle', choć nie jestem pewien - nie dam głowy, ale o ile kojarzę to podczas jego wyłączania ten przycisk na dole ekranu Kadu odpowiadający za zmianę statusu jakoś mrugnął - powyłączałem wszystkie które jeszcze były załadowane, znowu załadowałem wszystko, i teraz wygląda na to, że jest ok. (przepraszam za takie długie zdanie ;))
Awatar użytkownika
Dobry150
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Dobry150 »

Witaj :)

...a nie chciałbyś spróbować Tlena? Bardzo dobry program, obsługuje GG + Tlena a jak się chce przykombinować, to nawet komunikator z Facebooka :), sam go używam odkąd wyszedł i spisuje się bardzo ciekawie.

Tutaj jest instrukcja jak zainstalować go.
http://www.youtube.com/watch?v=HV09NTOM ... r_embedded

To tylko propozycja, do niczego nie zmuszam :)
warnec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wygląda on jakoś przepięknie. Ciekawe, w czym go pisali? Przypomina aplikację rodem z KDE3. Ech, te stare dobre czasy ;) Widać, że o2 się nie przykłada specjalnie do linuksowej wersji.

No cóż, mi Kadu na razie wydaje się dobrze działać, a te wszystkie bugi to są spowodowane jak mniemam wprowadzaniem nowinek z nowego protokołu (niestabilne wersje rc libgadu)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Tlen powstaje w oparciu o Qt 4. Moim zdaniem najlepszy jak na razie multikomunikator pod Linuksa. Ciekawie zapowiada się Kadu 0.6.6. Zobaczymy co czas przyniesie. ;)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: command_dos »

ehe, wszystko okazało się ok - przynajmniej w moim przypadku. Wygląda na to, że admini podziałali i zablokowali protokół gg na proxym i zbiegło się to w czasie z moją reinstalką. Używając Your Freedom pominąłem zabezpieczenia i jestem w stanie uzyskać połączenie, więc wygląda na to, że wszystko jest OK...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”