Witam używam mencodera do kompresji z rmvb do avi atak aby odtwarzać film na stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Problem w tym że po konwersji dźwięk mam z opóźnieniem kilku sekund.... co bardzo utrudnia oglądanie i jest nie przyjemne. Oto komenda jaką wydaje: mencoder film.rmvb -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1000:vme=5:mbd=2 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi Może coś źle wpisuje albo źle ustawione? jak sobie z tym poradzić?
mencoder spóźnione audio w filmie po konwersji.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: mencoder spóźnione audio w filmie po konwersji.
może tam następuje konwersja liczby klatek? rmvb pewnie nie ma 25/sek. użyj opcji -delay musisz doświadczalnie ustalić, ile.
przed chwilą zajrzałem do swojego skryptu konwertującego i zobaczyłem, że moje dvd manta odtwarza dźwięk przekodowany z kodekiem
czyli de facto dźwięku nie konwertuję. może to ci też zadziała?
a poza tym, używam dwóch kodeków. jeden z parametrami takimi jak twój, a drugi z
ten drugi działa wolniej ale jakość jest lepsza. oczywiście nie, jeśli źródłem jest rmvb, ale czasem przekodowuję coś lepszego... 
przed chwilą zajrzałem do swojego skryptu konwertującego i zobaczyłem, że moje dvd manta odtwarza dźwięk przekodowany z kodekiem
Kod: Zaznacz cały
-oac copy
a poza tym, używam dwóch kodeków. jeden z parametrami takimi jak twój, a drugi z
Kod: Zaznacz cały
-ovc xvid -xvidencopts bitrate=1200:autoaspect=1