"Charczący" dźwięk przy zmianie poziomu głośności.

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

"Charczący" dźwięk przy zmianie poziomu głośności.

Post autor: Shevchenko1987 »

Jak w temacie. Dźwięk "charczy" podczas zmiany poziomu głośności w jakimkolwiek odtwarzaczu. Sądzę, że winne jest Pulse Audio, ponieważ wcześniej używałem Debiana z samą ALSĄ i wszystko było dobrze. Następnie używałem Kubuntu 10.04 też wyposażonym w samą ALSĘ, a na Ubuntu "charczy". We wcześniejszych wersjach tego systemu dało się jeszcze odinstalować i powrócić do ALSY, a teraz PA jest powiązane z całym GNOME.

Kombinowałem w "Preferencjach dźwięku", zmieniałem wyjścia/wejścia, ale bez rezultatu.

Moja karta to:

Kod: Zaznacz cały

00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
laston
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: "Charczący" dźwięk przy zmianie poziomu głośności.

Post autor: laston »

Mam podobnie. Przy zmianie głośności z panelu dźwięk zacina się i po kilku sekundach wraca. Jest to bardzo wkurzające :/ Moja karta dźwiękowa to Asus Xonar DX, sterownik wykrywany przez Ubu: CMI8788 [Oxygen HD Audio]. Dodam, że przy zmianie głośności np. w Rythmboxie wszysto przebiega płynnie...
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Hm... Chyba nikt nie zna skutecznego sposobu na rozwiązanie tego problemu. Kurde żeby chociaż usunąć się to dało wtedy by było wszystko fajnie, a tak jesteśmy skazani na używanie tego "cudeńka", które nie u wszystkich działa poprawnie jak widać. :(

U mnie wręcz odwrotnie. W programach "ścina/charczy" dźwięk.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
_shirimu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: _shirimu »

Witam
Mam podobny problem z charczeniem dźwięku wiążę się u mnie z tym że przy zmianie głośności "master" ciągle zmienia się także pcm ( podejrzane a alsa mixer)
Obrazek
Przełączenie na IEC958 trochę pomogło ale i tak zmiana głośności nie odbywa się płynnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”