Ubuntu 10.04 na Lenovo Y530
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Ubuntu 10.04 na Lenovo Y530
Instalował już może ktoś nowe Ubuntu na takim sprzęcie? Są jakieś problemy? Czy wszystko chodzi "out of box" ?
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Ubuntu 10.04 na Lenovo Y530
Ja mam model ciut wyzszy Y550, ale wydaje mi sie ze powinno wszystko dzialac jak ta lala
Pobierz LiveCD i sprawdź 

- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Grafika na y530 działa jak zawsze - co do dźwięku 5.1 i hotkeyow (na 9.04 nie wszystkie działały) nie miałem okazji się pobawić, ale po maturach sprawdzę
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
- skoody
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Witaj
Mam ten model Lenovo i Ubu10.04 i akurat na tym systemie strasznie mi się grzeje obudowa. Touchpad po pół godziny pracy jest gorący. Lewa strona klawiatury ma też bardzo wysoką temperaturę. Właśnie niedawno to zauważyłem, zainstalowałem na chwilę W7 do celów badawczych w tym temacie i nie było porównania.
Z poważaniem
Mam ten model Lenovo i Ubu10.04 i akurat na tym systemie strasznie mi się grzeje obudowa. Touchpad po pół godziny pracy jest gorący. Lewa strona klawiatury ma też bardzo wysoką temperaturę. Właśnie niedawno to zauważyłem, zainstalowałem na chwilę W7 do celów badawczych w tym temacie i nie było porównania.
Z poważaniem
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Ja akurat z powodu grzania się lewej strony z Y530 wywaliłem definitywnie Vistę. 10.04 działa bez zarzutu.
-
- Piegowaty Guziec
Witam.
Mój y530 również się dość pocił. Wszystko rozwiązało zainstalowanie nowego firmware do napędu optycznego
Przed aktualizacją htop wskazywał na to, że proces udevd obciążał oba rdzenie w okolicy 30-40% teraz jest blisko 0. Jedyny minus jest taki, że instalator jest przeznaczony dla Windy. Nie próbowałem odpalać go pod Wine. Archiwum zip zawierające rzeczony firmware znajduje się tutaj
Pozdrawiam.
Mój y530 również się dość pocił. Wszystko rozwiązało zainstalowanie nowego firmware do napędu optycznego

Pozdrawiam.
- skoody
- Piegowaty Guziec
Generalnie jeśli mogę podsumować.
Ubuntu 10.04 spisuje się elegancko na tym sprzęcie. Co ważne - wykrywa wbudowaną kamerę i skype działa poprawnie.
Pod vistą mi się nie grzał. Pod Ubuntu grzał się ale znalazłem rozwiązanie:
no i powiedzmy, że laptop dopiero po 2 godzinach pracy bez przerwy dostał podobnej temperatury jak po pół godziny przed powyższą operacją.
PS.
A może poprostu trafił mi się lipny egzemplarz.
Pozdrwawiam
Ubuntu 10.04 spisuje się elegancko na tym sprzęcie. Co ważne - wykrywa wbudowaną kamerę i skype działa poprawnie.
Pod vistą mi się nie grzał. Pod Ubuntu grzał się ale znalazłem rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=117851
pierwszy post usera bulva
no i powiedzmy, że laptop dopiero po 2 godzinach pracy bez przerwy dostał podobnej temperatury jak po pół godziny przed powyższą operacją.
PS.
A może poprostu trafił mi się lipny egzemplarz.
Pozdrwawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Chyba jednak ten typ tak ma, mój też się grzeje.skoody pisze:A może poprostu trafił mi się lipny egzemplarz.
Zainstalowałem nawet z powrotem 9.10 (bo wcześniej tak się nie grzał) ale doszedłem do wniosku, że jednak to wina ciepłego lata

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Dołączę się do tematu.
Oczywiście także mam Lenovo Y530 z Ubuntu 10.04.
Co można zrobić, aby działały przyciski multimedialne (zarówno te kombinacje z Fn, jak i te z dotykowego panelu multimedialnego)?
Próbowałem z xbindkeys, ale program ten wcale nie rozpoznaje tych kombinacji. Po wpisaniu "xbindkeys -k" pojawia się okienko i wciskając kombinacje z Fn lub przyciski multimedialne nic się nie dzieje, okienko nie znika. Program reaguje tylko na "zwykłe" przyciski.
Czy zna ktoś jakiś sposób rozwiązania tego problemu?
Co można zrobić, aby działały przyciski multimedialne (zarówno te kombinacje z Fn, jak i te z dotykowego panelu multimedialnego)?
Próbowałem z xbindkeys, ale program ten wcale nie rozpoznaje tych kombinacji. Po wpisaniu "xbindkeys -k" pojawia się okienko i wciskając kombinacje z Fn lub przyciski multimedialne nic się nie dzieje, okienko nie znika. Program reaguje tylko na "zwykłe" przyciski.
- skoody
- Piegowaty Guziec
Z powodu tego grzania nie używam ubuntu. Zainstalowałem Minta 9 XFCE. Przyciski z Fn działają bez problemu - przynajmniej w odtwarzaczu Exile (na VLC nie chcą). Na ubu działały suwaki głośności i jasności od razu , dotykowe również (głośność i mute, nie działał ten czwarty - nawet nie wiem od czego jesttomek200791 pisze:Dołączę się do tematu.

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Zauważyłem jednak, że przyciski multimedialne działają bez problemu (play, pauza, stop, poprzedni, następny), ale tylko na Rhytmbox. Osobiście jednak wolę MOCP bądź Audacious, a na tych niestety przyciski nie działają. Zresztą podobnie było na Windows - przyciski do końca prawidłowo działały tylko pod Windows Media Player.
Na Mint raczej nie będę się przesiadał, już przyzwyczaiłem się do Ubuntu, spodobał mi się i w ogóle nie chce mi się od nowa instalować systemu.
Na Mint raczej nie będę się przesiadał, już przyzwyczaiłem się do Ubuntu, spodobał mi się i w ogóle nie chce mi się od nowa instalować systemu.
- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
A co to za problem skonfigurowac sobie w ulubionym srodowisku graficznym skroty klawiszowe tak, zeby obslugiwany byl MOC?
Happy aptosid user ^__^
-
- Piegowaty Guziec
Może dla ciebie problem to nie jest, dla mnie jednak tak. Nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem Linuksa. W jaki sposób mogę ustawić te skróty? Program xbindkeys nie rozpoznaje tych przycisków (o czym już pisałem wyżej).
- skoody
- Piegowaty Guziec
@tomek dla mnie problem to nie jest dlatego, że:
- wyciszanie, przyciski głośności (góra, dół) działają, czwarty to chyba jakaś ekstra funkcja wszech-panującej
Visty
dalej:
- teraz o funkcjach Fn: F3 F4 F8, oraz F9, F10, F11, F12 w mincie - bez problemu
NmLK ScrLK oraz hotkeys'y ze strzałek i home, end - bez problemu
W ubuntu 10.10 nie trzeba nic ustawiać, w mincie 9 też nie (jak jest z 10 nie wiem)
Teraz przesiadłem się z powrotem na ubuntu i jakby nie patrzeć problemów tych nie mam.
Teraz wielkie OT i BTW:
Mój model to G530, a wątki pisałem bo myślałem, że różnica jest tylko w kolorze obudowy (zresztą dalej nie wiem
)
za swój błąd przepraszam
i pozdrawiam
- wyciszanie, przyciski głośności (góra, dół) działają, czwarty to chyba jakaś ekstra funkcja wszech-panującej

dalej:
- teraz o funkcjach Fn: F3 F4 F8, oraz F9, F10, F11, F12 w mincie - bez problemu
NmLK ScrLK oraz hotkeys'y ze strzałek i home, end - bez problemu
W ubuntu 10.10 nie trzeba nic ustawiać, w mincie 9 też nie (jak jest z 10 nie wiem)
Teraz przesiadłem się z powrotem na ubuntu i jakby nie patrzeć problemów tych nie mam.
Teraz wielkie OT i BTW:
Mój model to G530, a wątki pisałem bo myślałem, że różnica jest tylko w kolorze obudowy (zresztą dalej nie wiem

za swój błąd przepraszam
i pozdrawiam