jak sie uruchamia mikrofon

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
pawelk29
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

jak sie uruchamia mikrofon

Post autor: pawelk29 »

qrcze mam taki problem z wersji na wersie następując od ubuntu 7.04 nie działa mi mikrofon może ktoś ma podomy problem i wie jak go rowzwiązać nie działa rejestrator dzwięku i inne programy t.j. skype które żywają tegożto mikrofonu
Awatar użytkownika
stasica
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Odp: jak sie uruchamia mikrofon

Post autor: stasica »

w terminalu

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install gnome-alsamixer
i poustawiaj sobie coś takiego, jak na tym screenie (zwroc uwage na to co ma muta, co nie)
http://img9.imageshack.us/img9/5778/zrzutekranu9.png
u mnie wszystko działa
ewentualnie sam pomachaj paskami, nie ma możliwości aby nie działał mikrofon, to kwestia dostosowania ustawień (ewentualnie wadliwy sprzet :P)
ubuntu? i'm going to learn ubuntu.
pawelk29
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: pawelk29 »

qrczepomachałem ów paskami w góre i w dul i dalej nie działa, mikrofon jest dobry bo pod winshitem działa
wojaczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Post autor: wojaczek »

Już pisałem powyżej komuś kto miał ten sam problem. Żeby mikrofon działał w Skype należy w jego ustawieniach (Skype) zdjąć ptaszek przy opcji "pozwól Skype na regulację mikrofonu). Następnie przechodzisz do ustawień dźwięku (alsa) szukasz mikrofonu - od wersji 9.10 w górę jest opcja regulacji wzmocnienia (boost). I teraz najważniejsze musisz podłączyć mikrofon i zacząć mówić - wtedy ustawiasz pulsujący pasek na jakieś 3/4 wartości i finał. Po tym Skype powinien śmigać, sprawdź sobie wcześniej nagrywanie w rejestratorze dźwięku.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”