Konfiguracja Gnome-screenshot
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Konfiguracja Gnome-screenshot
Witam.
Nie wiedziałem gdzie ten temat wepchnąć, więc piszę tutaj.
Chciałem się spytać, czy darady skonfigurować Gnome-screenshot tak, by po wciśnięciu przycisku "Print Screen" okno, które się wyświetla z zapisaniem zrzutu, wyświetlało się, ale "w tle". Chodzi o to, by okno, które było aktywne - pozostało aktywne.
Moja dystrybucja to Gentoo, oczywiście z Gnome.
Nie wiedziałem gdzie ten temat wepchnąć, więc piszę tutaj.
Chciałem się spytać, czy darady skonfigurować Gnome-screenshot tak, by po wciśnięciu przycisku "Print Screen" okno, które się wyświetla z zapisaniem zrzutu, wyświetlało się, ale "w tle". Chodzi o to, by okno, które było aktywne - pozostało aktywne.
Moja dystrybucja to Gentoo, oczywiście z Gnome.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Gnome-screenshot
Może użyj programu 'scrot'. Więcej po wpisaniu w konsoli 'man scrot'.
Jeżeli korzystasz z 'compiza' program do zrzutu zmienisz w 'ccsm' - 'Kompatybilność z Gnome' zakładka 'Polecenia'.
Jeżeli korzystasz z 'compiza' program do zrzutu zmienisz w 'ccsm' - 'Kompatybilność z Gnome' zakładka 'Polecenia'.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Konfiguracja Gnome-screenshot
Zainstalowałem i działa dobrze, ale nie mogę sobie poradzić. Jak dodaje swój skrót klawiszowy i w "Polecenie" wpisuje "scrot ss.png" to nie działa. W konsoli jest dobrze. Jak to zrobić, by samym przyciskiem bez otwierania innych okien (jak to działa przez konsole) działało normalnie, jakbym odpalał z konsoli?
Compiza nie używam.
Mam jeszcze jedno pytanie. Używam jednej nazwy pliku. Jak zrobię kolejny obraz, a wcześniejszego nie przeniose, to się normalnie zapisze z nazwą np.: ss2.png, czy zastąpi poprzedni?
Compiza nie używam.
Mam jeszcze jedno pytanie. Używam jednej nazwy pliku. Jak zrobię kolejny obraz, a wcześniejszego nie przeniose, to się normalnie zapisze z nazwą np.: ss2.png, czy zastąpi poprzedni?
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
Wpisz pełną ścieżkę
ad 2. zastąpi, ale możesz dopisać datę i godzinę do nazwy
i każdy plik będzie miał nową nazwę.
PS albo krócej
Kod: Zaznacz cały
scrot '/home/TWOJA_NAZWA/Pulpit/test.jpg'
scrot '/home/TWOJA_NAZWA/Pulpit/%Y-%m-%d-%H-%M-%S_test.jpg'
PS albo krócej
scrot '/home/TWOJA_NAZWA/Pulpit/%T_test.jpg'
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Działa, ale nie mogę ustawić na przycisk "PrintScreen" - nie działa wtedy. Ustawiłem na "Insert" i działa bez zarzutów.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
- newJack
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Otwierasz: gconf-editor -> apps -> metacity -> keybinding_commands" pisze:Zainstalowałem i działa dobrze, ale nie mogę sobie poradzić. Jak dodaje swój skrót klawiszowy i w "Polecenie" wpisuje "scrot ss.png" to nie działa. W konsoli jest dobrze. Jak to zrobić, by samym przyciskiem bez otwierania innych okien (jak to działa przez konsole) działało normalnie, jakbym odpalał z konsoli?
Zmieniasz wartości:
/apps/metacity/keybinding_commands/command_screenshot scrot /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/%Y-%m-%d-%H:%M:%S.jpg
/apps/metacity/keybinding_commands/command_window_screenshot scrot -u /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/%Y-%m-%d-%H:%M:%S.jpg