Witam mam projekt z programowania z c++ , jednak różnica między projektem a wykładami jest ogromna , więc mam do was pytanie , mam napisać Prosty benchmark HDD/CPU ma mi w tym pomóc bogomips, MIPS . Myślę nad wykonaniem dużej ilości pustej pętli pobraniu czasu i odpowiednich obliczeniach - to metoda na test
CPU ; a z hdd podobnie tylko zamiast pustej pętli niech zapisuje jakiś znak ?
Czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku ?
[c++]Prosty benchmark HDD/CPU
- pixelenter
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: [c++]Prosty benchmark HDD/CPU
Podpisuje się pod tym z dodatkiem GPU.
- Kiro
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Ale przed zapisaniem danych do sektora najpierw byś musiał zrobić jego kopię i później go przywracać. Inaczej zniszczyło by Ci dane.
- DDAroo
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Trzeba zwrócić uwagę na:
1) kompilator C++ jest sprytny i jeśli kod będzie jałowo coś liczył i nie wykorzystywał rezultatów obliczeń to kompilator usunie nieużywany fragment - kod musi być odpowiednio napisany
2) można mierzyć osobno szybkość obliczeń zmiennoprzecinkowych i stałoprzecinkowych
3) trzeba uważać, żeby operacje wejścia / wyjścia nie degenerowały rezultatów testów CPU
4) jako jeden z testów można użyć zewnętrzny program, uruchamiany przez testowy program, jak na przykład 7-zip
5) w przypadku dysku trzeba uważać na buforowanie stosowane w standardowej bibliotece C++, systemie operacyjnym oraz dysku
6) można sprawdzić szybkość zapisu bloku danych jak i małych porcji
7) testy wypada zrobić kilkukrotnie i wybrać średnią, żeby zminimalizować wpływ zewnętrznych czynników
1) kompilator C++ jest sprytny i jeśli kod będzie jałowo coś liczył i nie wykorzystywał rezultatów obliczeń to kompilator usunie nieużywany fragment - kod musi być odpowiednio napisany
2) można mierzyć osobno szybkość obliczeń zmiennoprzecinkowych i stałoprzecinkowych
3) trzeba uważać, żeby operacje wejścia / wyjścia nie degenerowały rezultatów testów CPU
4) jako jeden z testów można użyć zewnętrzny program, uruchamiany przez testowy program, jak na przykład 7-zip
5) w przypadku dysku trzeba uważać na buforowanie stosowane w standardowej bibliotece C++, systemie operacyjnym oraz dysku
6) można sprawdzić szybkość zapisu bloku danych jak i małych porcji
7) testy wypada zrobić kilkukrotnie i wybrać średnią, żeby zminimalizować wpływ zewnętrznych czynników
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Co do CPU to może Ci się przyda ten program. Jeśli chodzi o HDD to weź przykład z hdparm, broń boże nie zapisuj jednego znaku tylko cały bufor, przykładowo 4KB.K0nio pisze:Myślę nad wykonaniem dużej ilości pustej pętli pobraniu czasu i odpowiednich obliczeniach - to metoda na test
CPU ; a z hdd podobnie tylko zamiast pustej pętli niech zapisuje jakiś znak ?
Weź przykład z glxgears.pixelenter pisze:Podpisuje się pod tym z dodatkiem GPU.