Witam wszystkich Forumowiczów.
Planuję zakup laptopa, na którym będę mógł bez problemowo zainstalować najnowszą dystrybucję Ubuntu 10.04.
Pod uwagę biorę:
- Toshiba Satellite Pro L500-1T8
- Lenovo IdeaPad Y550 (59-026114)
- DELL Studio 1558
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w instalacji i użytkowaniu Ubuntu na w/w laptopach? Mogą być również informacje na temat starszych modeli.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Zakup laptopa
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Zakup laptopa
Bierz Lenovo
Mam ten sam model i zarowno 9.10 jak i 10.04 smiga bez najmniejszego problemu. Wszystkie sterowniki (oprocz zamknietych do nvidii, ale to oczywista oczywistosc) instaluja sie od razu, system gotowy do uzytkowania. Pod kontem wydajnosci lapek tez smiga jak glupi 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ja Ubuntu 9.10 i 10.04 używałem i używam na laptopie ACER 3810T. Wszystko działa jak należy. Laptop nadal do kupienia w sklepach 30x0 za 1999zł.
Laptopa polecam głównie za baterię (ja dojechałem do 5,5h bez przerwy - internet i gimp na zmianę, a system - wtedy to była vista - pokazywał jeszcze 1,5h jak zabrakło mi sił) i wagę(ok1,5kg).
Na wine uruchamiam płynnie Diablo2 co pod vistą i 7 nie było takie oczywiste.
Laptopa polecam głównie za baterię (ja dojechałem do 5,5h bez przerwy - internet i gimp na zmianę, a system - wtedy to była vista - pokazywał jeszcze 1,5h jak zabrakło mi sił) i wagę(ok1,5kg).
Na wine uruchamiam płynnie Diablo2 co pod vistą i 7 nie było takie oczywiste.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
W końcu zakupiłem laptopa, padło na Dell Inspiron 1564:
procesor: i3 330M
pamięć: 4G DDR3
dysk: 320 GB
karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD 5450
Jak do tej pory wszystko jest w porządku sprzęt chodzi jak marzenie:)
Mam tylko problemy z kartą sieciową Dell Wireless 1501 802.11b/g. System pobrał sobie sterowniki, ale nie widzę żadnych sieci bezprzewodowych w tym mojej. Co zrobić żeby ją wykryć? Druga sprawa to Bluetooth nie mogę się połączyć z telefonem. Jak mogę się połączyć?
procesor: i3 330M
pamięć: 4G DDR3
dysk: 320 GB
karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD 5450
Jak do tej pory wszystko jest w porządku sprzęt chodzi jak marzenie:)
Mam tylko problemy z kartą sieciową Dell Wireless 1501 802.11b/g. System pobrał sobie sterowniki, ale nie widzę żadnych sieci bezprzewodowych w tym mojej. Co zrobić żeby ją wykryć? Druga sprawa to Bluetooth nie mogę się połączyć z telefonem. Jak mogę się połączyć?