Wiem, ze byly podobne tematy, ale w zadnym nie udalo mi sie znalezc rozwiazania mojego problemu.
Mam ubuntu 10.04 i radeona 9250, wszystko bylo pieknie, ale wyczytalem w glupiej windowsowej gazecie ze warto zainstalowac sterowniki wlasnosciowe. Zainstalowalem na poczatku ATI Catalyst Control Center i od tej chwili przestal dzialac compiz i wszystkie efekty graficzne, sciagnalem jeszcze jakis sterownik wlasnosciowy ze strony ati ale po jego zainstalowaniu tez nic nie dziala. System nie widzi zadnych sterownikow. Odinstalowanie ATI CCC tez nie pomaga.
Jak przywrocic te standardowe sterowniki?
przywracanie standardowych sterownikow grafiki
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: przywracanie standardowych sterownikow grafiki
Nie wiem, bo nie mialem Radkow, ale sprobuj wejsc w System-Administracja-Sterowniki i poszukac czy tam nie da sie wywalic sterow. Jak nie to czekaj na kogos obcykanego w Radkach.
Pozatym ATI(AMD) wypielo sie na Linuxiarzy (nie wiem czy z czy rz xD) i nie pisze juz sterow. Lepiej rokuje nVidia, bo maja calkiem niezly support. Jak mozesz to zmien karte na NV, a klopotow bedzie mniej. Radeon 9250 jest dosc slaby, jest na poziomie GF4, ale przy dzisiejszych cenach na allegro mozna spokojnie kupic GF5.
Pozatym ATI(AMD) wypielo sie na Linuxiarzy (nie wiem czy z czy rz xD) i nie pisze juz sterow. Lepiej rokuje nVidia, bo maja calkiem niezly support. Jak mozesz to zmien karte na NV, a klopotow bedzie mniej. Radeon 9250 jest dosc slaby, jest na poziomie GF4, ale przy dzisiejszych cenach na allegro mozna spokojnie kupic GF5.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Inne
w System/Administracja/Sterowniki zadnych sterownikow nie ma
czy to normalne ze po wcisnieciu 'Ctrl+Alt+F1' wylacza sie calkowicie grafika? Brak nawet trybu tekstowego, wylacza sie monitor.
a co do tych geeforcow, sa jakies GF5 na AGP z chlodzeniem pasywnym?
czy to normalne ze po wcisnieciu 'Ctrl+Alt+F1' wylacza sie calkowicie grafika? Brak nawet trybu tekstowego, wylacza sie monitor.
a co do tych geeforcow, sa jakies GF5 na AGP z chlodzeniem pasywnym?
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
To nie wiem, moze przez EnvyNG? Ale to niech ktos z forum zweryfikuje. Nie to nie jest normalne, po Ctrl + ALT + F1-6 powinienes widziec konsole. Tak sa, sam mialem GF FX5200 na pasywnym radiatorze, moze wydajnoscia nie powalal, ale i tak ruszal sie lepiej niz GF4 (GF5 to odpowiednik rodziny Radeon 9600).