Po upgrade do 10.04 mam dość denerwujący problem. Mianowicie nie jestem w stanie odtworzyć filmów avi pod żadnym playerem (smplayer, mplayer, vlc) za wyjątkiem domyślnego w ubuntu czyli Totem. Zrobiłem już chyba wszystko. Przeinstalowałem kodeki, ubuntu restricted extras. Próbowałem wyłapać jakieś komunikaty i nic. Po próbie otworzenia w mplayer program się zawiesza. Po próbie w VLC muszę zabić proces. Po próbie w smplayer nic sie nie dzieje.
Miał ktoś z was podobny problem ?
Tylko Totem odtwarza filmy...
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Tylko Totem odtwarza filmy...
odpal mplayer w konsoli
i pokaż, co wyświetla.
możesz też spróbować eksperymentalnie odpalić go w tej konsoli z opcjami:
-ao null (bez dźwięku, jeśli "trzyma" go konfiguracja audio)
-vo gl (gl2, aa, xv, x11, null - jeśli "trzyma" go wyjście video)
dostępne opcje wyświetlisz komendami
mplayer -vo help
mplayer -ao help
Kod: Zaznacz cały
mplayer film.avi
możesz też spróbować eksperymentalnie odpalić go w tej konsoli z opcjami:
-ao null (bez dźwięku, jeśli "trzyma" go konfiguracja audio)
-vo gl (gl2, aa, xv, x11, null - jeśli "trzyma" go wyjście video)
dostępne opcje wyświetlisz komendami
mplayer -vo help
mplayer -ao help
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Tylko Totem odtwarza filmy...
Ha,
Widzisz, robiłem to wcześniej z vlc i nic nie wywaliło... a teraz jak to zrobiłem z mplayerem to wypadł komunikat że .... nie może odnaleźć pliku ...
Gwoli wyjaśnienia, chciałem odpalić dany film avi z sieci lokalnej. Totem sobie radził, reszta nie.
Jak skopiowałem plik na lokalny dysk twardy, we wszystkich playerach odtwarza się bez problemu.
Tylko przy odtwarzaniu z sieci lan, totem daje rade, reszta nie. Może to kwestia nazewnictwa w sieci. Będę musiał sprawdzic.
W kazdym razie wielkie dzięki za pomoc.
Widzisz, robiłem to wcześniej z vlc i nic nie wywaliło... a teraz jak to zrobiłem z mplayerem to wypadł komunikat że .... nie może odnaleźć pliku ...
Gwoli wyjaśnienia, chciałem odpalić dany film avi z sieci lokalnej. Totem sobie radził, reszta nie.
Jak skopiowałem plik na lokalny dysk twardy, we wszystkich playerach odtwarza się bez problemu.
Tylko przy odtwarzaniu z sieci lan, totem daje rade, reszta nie. Może to kwestia nazewnictwa w sieci. Będę musiał sprawdzic.
W kazdym razie wielkie dzięki za pomoc.