Nie mogę uzyskać połączenia na modemie Anydata ADU-E100D w Ubuntu 10.04.
Korzystam z sieci sferia i ten wątek piszę też korzystając z tego łącza ale niestety robię to na
Ubuntu 9.04, tu nie mam żadnego problemu wystarczyło wpisać nr połączenia ,usługodawcę i hasło w programie gnome ppp bez zakładania jakichkolwiek plików konfiguracyjnych, jeden z wątków na tym forum opisuje właśnie konieczność zakładania takich plików ale to dotyczyło wczesniejszych wersji od 9.04. Sferia ma w Warszawie i okolicach sporo użytkowników i mam nadzieję że ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Podłączenie sieci sferia w Ubuntu 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Podłączenie sieci sferia w Ubuntu 10.04
Też mam ten sam problem z tym samym modemem i widzę, że na forum już paru użytkowników Sferii miało podobny problem i nikt jeszcze tego nie rozwiązął.
Wersje Ubuntu 8,04 i Linux Mint 7 bardzo dobrze radzą sobie z wykrywaniem połączenia (wystarczyły dwa kliknięcia i już) natomiast w Najnowsze wersje Ubuntu, Mint, Kubuntu za nic nie chcą się połączyć z internetem.
Ręczna konfiguracja według tego:
też nic nie daje.
Czy przekopiowanie Network Manager z Ubuntu 8.04 do 10.04 coś da?
Może ktoś ma jakieś inne pomysły bo system bez internetu raczej wiadomo jaki jest... :/
Wersje Ubuntu 8,04 i Linux Mint 7 bardzo dobrze radzą sobie z wykrywaniem połączenia (wystarczyły dwa kliknięcia i już) natomiast w Najnowsze wersje Ubuntu, Mint, Kubuntu za nic nie chcą się połączyć z internetem.
Ręczna konfiguracja według tego:
Kod: Zaznacz cały
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=79002
Czy przekopiowanie Network Manager z Ubuntu 8.04 do 10.04 coś da?
Może ktoś ma jakieś inne pomysły bo system bez internetu raczej wiadomo jaki jest... :/
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
Czy sprawdzaliście połączenie internetowe na tym modemie w Ubuntu 10.04 z dodatkowo zainstalowanymi pakietami usb-modeswitch usb-modeswitch-data tak jak jest w tym poście:
viewtopic.php?t=127891
To jest dla wersji x86.
viewtopic.php?t=127891
To jest dla wersji x86.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Tak sprawdziłem jednak modem nadal się nie łączy.
Właściwie to mogę się jeszcze trochę przemęczyć na starym Ubuntu. Za 3 tygodnie będę miał na szczęście WiMAX'a Netii, więc może z nim nie będzie takich problemów...
Właściwie to mogę się jeszcze trochę przemęczyć na starym Ubuntu. Za 3 tygodnie będę miał na szczęście WiMAX'a Netii, więc może z nim nie będzie takich problemów...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
W ten weekend podłączałem do sieci Sferia laptop Lenovo Thinkpad SL510 ze świeżą instalacją Kubuntu 10.04. Było trochę problemów, ale konfiguracja połączenia zgodnie z poradnikiem ze strony Sferii (uwaga - nie wspomnieli tam, że oprócz numeru #777 trzeba wpisać nazwę użytkownika i hasło) oraz zainstalowanie usbmodeswitch załatwiło sprawę.
Niestety procedura łączenia się z siecią jest niezbyt intuicyjna - należy zamontować i odmontować modem Sferii (zgłaszany jako dysk optyczny Sferia), wtedy dopiero wykrywana jest sieć mobilna - pojawia się ikonka telefonu komórkowego w polu zarządzania siecią tacki systemowej. Wybranie tej sieci w rozwijanym menu łączy mnie z internetem.
Udało mi się tę operację zredukować do jednego kliknięcia: ustawiłem automontowanie modemu (zarówno przy starcie sesji, jak i po podłączeniu go do portu USB) oraz automatyczne połączenie w oknie konfiguracji Sferii. Po zalogowaniu lub podłączeniu modemu mam zatem element zręcznościowy - klikam ikonkę odmontowania w wyskakującym powiadomieniu o znalezieniu dysku optycznego Sferia - oraz lekcję cierpliwości - minutka oczekiwania na wykrycie dostępności sieci i połączenie się z nią (które, niestety, nie zawsze jest automatyczne - na kilka prób raz czy dwa musiałem wybrać sieć ręcznie).
Mam nadzieję, że komuś to pomoże - pozdrawiam.
Niestety procedura łączenia się z siecią jest niezbyt intuicyjna - należy zamontować i odmontować modem Sferii (zgłaszany jako dysk optyczny Sferia), wtedy dopiero wykrywana jest sieć mobilna - pojawia się ikonka telefonu komórkowego w polu zarządzania siecią tacki systemowej. Wybranie tej sieci w rozwijanym menu łączy mnie z internetem.
Udało mi się tę operację zredukować do jednego kliknięcia: ustawiłem automontowanie modemu (zarówno przy starcie sesji, jak i po podłączeniu go do portu USB) oraz automatyczne połączenie w oknie konfiguracji Sferii. Po zalogowaniu lub podłączeniu modemu mam zatem element zręcznościowy - klikam ikonkę odmontowania w wyskakującym powiadomieniu o znalezieniu dysku optycznego Sferia - oraz lekcję cierpliwości - minutka oczekiwania na wykrycie dostępności sieci i połączenie się z nią (które, niestety, nie zawsze jest automatyczne - na kilka prób raz czy dwa musiałem wybrać sieć ręcznie).
Mam nadzieję, że komuś to pomoże - pozdrawiam.