W pełni przeniosłem się na ubuntu około trzech miesięcy temu, później po aktualizacji do 10.04 usunąłem całkowicie partycję windows z dysku. Około tygodnia temu, gdy zaktualizowałem system pojawiły się najpierw problemy z konfiguracją karty graficznej (flgrx - podajrze), a następnie system podczas uruchamiania pokazywał problemy z dyskiem. W końcu system padł. Próbowałem odzyskać partycje programem programem testdisk oraz e2fsck ale niestety nic nie pomogło, a nawet program testdisk usunął mi podczas błędu tablicę partycji.
Oczekuję dwóch opcji:
1. przywrócenie poprawnego rozmieszczenia partycji przed całkowitą awarią, które wyglądało mniej więcej tak:
pri ext4 85gib
log nfst 210gib
2. odzyskanie konkretnych i ważnych danych, czyli około 40gb przez nagranie ich na płytach, ponieważ nie posiadam sprawnego pendriva. Co da się zrobić?
A no właśnie. Mam jeszcze podwątek. Pendrive którego używałem do testowania różnych systemów operacyjnych uległ niewiadomemu uszkodzeniu, przez co nie da się go sformatować, zapisać nowej tablicy partycji, ani nic... Czy to może mieć powiązanie z problemem mojego dysku?
Obecnie mam do dyspozycji najnowsze wydanie System Rescue CD, a pracuję na laptopie Vaio, z dyskiem Hitachi 320gb.
Proszę o pomoc. Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, słabo znam angielski.
Test disk wyrzuca mi teraz coś takiego po próbie odzyskiwania.
Kod: Zaznacz cały
TestDisk 6.11, Data Recovery Utility, April 2009
Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org>
http://www.cgsecurity.org
Disk /dev/sda - 320 GB / 298 GiB - CHS 38914 255 63
The harddisk (320 GB / 298 GiB) seems too small! (< 322 GB / 299 GiB)
Check the harddisk size: HD jumpers settings, BIOS detection...
The following partition can't be recovered:
Partition Start End Size in sectors
Linux 38117 5 33 39153 147 34 16652288
W obecnej chwili układ partycji wygląda następująco.
Kod: Zaznacz cały
Disk /dev/sda - 320 GB / 298 GiB - CHS 38914 255 63
Partition Start End Size in sectors
1 E extended LBA 11033 0 1 37823 254 63 430397415
5 L HPFS - NTFS 11033 1 1 37823 254 63 430397352
EDIT:
Temat do zamknięcia. Partycję ntfs odzyskałem testdiskiem w trzecim podejściu, po skorzystaniu z opcji automatycznej "naprawy" czy też "szukania superblocków opcją e2fsck.
Bardzo pomógł wujek google, okazuje się że coraz zrozumialej tłumaczy zachodnich sąsiadów.
Większość danych z obszaru na którym znajdowała się partycja ext4 odzyskałem photorec-iem trwało to około doby w sumie.
Niemając sprawnego pendriva, ani przenośnego dysku skorzystałem z opcji załadowania System Rescue CD do pamięci, a następnie, stopniowo nagrywałem dane na płyty dvd.
Teraz wystarczy to tylko przesiać.
PYTANIE DO ZASTANOWIENIA DLA FORUMOWICZÓW
Co mogło spowodować awarię??? Uszkodzony pendrive, problemy z konfiguracją karty graficznej, czy usunięcie partycji z windowsem po aktualizacji?
Jestem linuksowym laikiem, a taka informacja bardzo przydała by mi się na przyszłość.