Nie łączy z siecią WIFI poprzez USB wpn111

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
bronxx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Nie łączy z siecią WIFI poprzez USB wpn111

Post autor: bronxx »

Witam.

Postanowiłem w kompie w swojej firmie zainstalować Ubuntu, ponieważ spełnia wszystkie moje potrzeby, więc nie ma sensu wydawać instalować XPka. Jednak dopóki nie rozwiąże problemu, komputer jest dla mnie bezużyteczny.

Mianowicie nie działa internet. Konkretnie robiłem krok po kroku to co trzeba. Poprzez ndiswrappera, instalacja sterowników itd. Zatrzymałem sie w momencie gdzie widać sieci w zasięgu. Znajduje swoją "siec1", po kliknięciu i podaniu hasła łączy sie przez minute-dwie i rozłącza. Próbowałem wpisywać klucz w systemie szesnastkowym, próbowałem wyłączyć zabezpieczenia - dalej to samo. Czytałem różne tutoriale, w których mówią pobierz z repo to czy tamto. Jednak problem tkwi w tym, że ten komp nie ma nawet sieciówki :) pozostaje tylko ta karta na USB.

System: Ubuntu 10.4

Nie wiem jakie logi czy inne parametry podać. Czekam na odpowiedź
Pozdrawiam.

EDIT:
Sory, że pisze posta za postem, ale nie wierze, że nikt sie nie spotkał z takim problemem i nie potrafi pomóc.
Za każdym razem gdy: Spamujesz, offtopujesz, piszesz głupie posty...
- Bóg zabija kotka :(
Awatar użytkownika
banitaa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie łączy z siecią WIFI poprzez USB wpn111

Post autor: banitaa »

witam
szczerze mówiąc spróbuj zejść o distro niżej powinno pomóc ::))
zdarzało się już to ale temat był poruszany wiec pewnie zaraz twój post poleci ..........
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Post autor: kris55 »

Witam.
Trochę więcej szczegółów - jaka jest siła sygnału twojej sieci z którą się łączysz ? Miałem tak samo na starej karcie wifi pentagram Hornet, siła sygnału była 5-10-15-20 % (bujała się) i często mnie rozłączało, wymieniłem kartę wifi na Ovislika z anteną 5dB i teraz mam 95% sygnał i nic nie zrywa. A Twój RANGEMAX WIRELESS USB 2.0 ADAPTER WPN111 ma wbudowana antenę wewnętrzną tak jak mój stary Pentagram i być może działa pewnie w odległości 5-10 m od punktu dostępowego i przypuszczam że tu jest problem.
I nie proponuje zmiany dystrybucji na niższą (zawsze używaj najnowszej), a jak jest silny sygnał to zarówno na 9.10 jak i na 10.4 wifi działa doskonale. Hasło wpisujesz normalnie z klawiatury (nie w systemie szesnastkowym !).
Awatar użytkownika
bronxx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: bronxx »

Sygnał jest 70%, wcześniej testowałem tą kartę na windowsie 7, zatem oczywistym jest, że karta zarówno jak i router śmiga. Jednocześnie pod ruter w firmie podłączone są 4 inne komputery. Rzeczywiście spróbuje zainstalować 9.10. Zobaczymy czy coś to da.
Za każdym razem gdy: Spamujesz, offtopujesz, piszesz głupie posty...
- Bóg zabija kotka :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”