Instalacja pyrit CUDA

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Intimate333
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Instalacja pyrit CUDA

Post autor: Intimate333 »

Witam
Mam zamiar wyprobowac moc obliczeniowa CUDA ale zatrzymalem sie na instalacji cpyrit-cuda-0.3.0. Wynik komendy sudo python setup.py build:
damian@Ursus:~/Pulpit/nowy katalog/cpyrit-cuda-0.3.0$ sudo python setup.py build[sudo] password for damian:
svn: '.' nie jest kopią roboczą
running build
running build_ext
Skipping rebuild of Nvidia CUDA kernel ...
Building modules...
building 'cpyrit._cpyrit_cuda' extension
gcc -pthread -fno-strict-aliasing -DNDEBUG -g -fwrapv -O2 -Wall -Wstrict-prototypes -fPIC -I/usr/local/cuda/include -I/usr/include/python2.6 -c _cpyrit_cuda.c -o build/temp.linux-x86_64-2.6/_cpyrit_cuda.o -DVERSION="0.3.0"
gcc -pthread -shared -Wl,-O1 -Wl,-Bsymbolic-functions build/temp.linux-x86_64-2.6/_cpyrit_cuda.o -lssl -lcuda -lz -o build/lib.linux-x86_64-2.6/cpyrit/_cpyrit_cuda.so
/usr/bin/ld: cannot find -lcuda
collect2: ld returned 1 exit status
error: command 'gcc' failed with exit status 1
Szukajac rozwiazania dowiedzialem sie ze "ld" jest jakims "link graberem" ale wcale mi to nie pomoglo. Poinstalowalem chyba wszystkie pakiety jakie moglem w synaptic zeby wszystko dzialalo takze wydaje mi sie ze to nie jest problem jakiejs brakujacej biblioteki. Stad moje pytanie czy ktos mial juz z tym do czynienia badz moze wie w czym moze byc problem ?

Ps.
Juz zainstalowalem zwyklego pyrita, cuda toolkit 3.0, gpu computing sdk 3.0. Postepowalem wg. instrukcji ze strony wiki pyrita.
Awatar użytkownika
docent60
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Instalacja pyrit CUDA

Post autor: docent60 »

Witam! Chciałbym odświeżyć temat bo mam problem z instalacją środowiska CUDA. Podobnie jak autor postu mam problem z kompilacją. Problem z biblioteką lcuda pojawia się już podczas kompikacji pakietu CUDA_SDK:

Kod: Zaznacz cały

error: command 'gcc' failed with exit status 1 
Zapytanie o ten problem znaleźć można w internecie dosyć często ale wciąż pozostaje bez odpowiedzi. U mnie niestety instalacja pyrita wg. instrukcji ze strony wiki pyrita nie daje rezultatu bo pojawia się: "/usr/bin/ld: cannot find -lcuda" na etapie kompilacji pakietu CUDA_SDK. Co prawda część programów przykładowych (część nie chce się skompilować z powodu braku biblioteki) zawartych w CUDA_SDK działa co znaczy że cuda działa. Z tego co zdołałem się zorientować to zaraz po instalacji Cuda Toolkit muszę zmodyfikować środowisko w taki sposób:

export CUDA_BIN="/usr/local/cuda/bin"
export PATH=$PATH:$CUDA_BIN
W tym momencie należy "wyeksportować" ścieżkę do LD_LIBRARY_PATH i aktywować zmiany:

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/usr/local/cuda/lib64
source ~/.bashrc
Niestety u mnie nie ma katalogu /usr/local/cuda/lib64 bo mam platformę 32 bitową. Kiedyś miałem ten sam problem na Ubuntu 8.04 ale udało mi się przypadkiem to rozwiązać, dlatego nie pamiętam gdzie znaleźć rozwiązanie. Wersja sterownika karty to 195.36.15, pakiety Cuda Toolkit i Cuda SDK w wersji 0.3.0. (podczas instalacji wybrałem ustawienia domyślne) System Ubuntu 10.04. Proszę pomóżcie bo zmarnowałem na tym problemie sporo czasu i jestem już nieco sfrustrowany. Jak załatwić problem brakującej biblioteki? :wall:

Ufff... Czasem warto być upartym... Udało mi się poprawnie wszystko skompilować. Pomoc znalazłem tu: http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=171590
Intimate333
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

make[1]: Wejście do katalogu `/usr/local/cuda/C/common'
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/cuda/C/common'
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/local/cuda/shared'
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/cuda/shared'
make -C src/alignedTypes/
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/local/cuda/C/src/alignedTypes'
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/cuda/C/src/alignedTypes'
make -C src/sortingNetworks/
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/local/cuda/C/src/sortingNetworks'
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/cuda/C/src/sortingNetworks'
make -C src/threadMigration/
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/local/cuda/C/src/threadMigration'
make[1]: *** [../../bin/linux/release/threadMigration] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/cuda/C/src/threadMigration'
make: *** [src/threadMigration/Makefile.ph_build] Błąd 2
Poradnik dobry skoro u Ciebie zadzialal ale ja ciagle robie cos zle najwyrazniej :(
Awatar użytkownika
axen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: axen »

Swego czasu udało mi się zainstalować PyCuda. Z tego co pamiętam problem był z bibliotekami setuptools. Musiałem chyba te biblioteki ściągnąć oddzielnie i zainstalować po wcześniejszym usunięciu tych z repo. Jednak PyCuda nie działał stabilnie i nawet z niektórymi przykładowymi skryptami miał problem.
Projekt Nvidia jest fajny około 10x szybsza moc obliczeniowa jednak z tego co poczytałem to PyCuda ma jeszcze bardzo wąskie gardło i trzeba się sporo nakombinować:)
Ale projekt wart uwagi :)
odkryłem google.pl i miałem Świat u stóp
www.astin.cba.pl
Intimate333
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to mnie pocieszyles ...:) Juz sobie odpuscilem tego pyrita teraz chce tylko to cuda. Czy robi roznice to ze nie sciagalem sterownikow tylko uzywam tych co Ubuntu samo zainstalowalo (195.36.15) ?

Co mam zrobic z tym calym PATH.
Wystarczy ze na koniec pliku ~/.bashrc dodam
export PATH="/usr/local/cuda/bin:$PATH"
export LD_LIBRARY_PATH="/usr/local/cuda/lib64:/usr/local/cuda/lib:$LD_LIBRARY_PATH"
export CPLUS_INCLUDE_PATH="/usr/local/cuda/include"
export LIBRARY_PATH="/usr/lib/nvidia-current"
Czy jeszcze mam tworzyc jakis plik cuda.conf w folderze /edt/ld.so.conf.dz zawartoscia
/usr/local/cuda/lib64:/usr/local/cuda/lib
Czy normalne jest ze przy istalacji sdk gpu mam cos takiego
Enter install path (default ~/NVIDIA_GPU_Computing_SDK): /usr/local/cuda

Could not locate CUDA. Enter the full path to CUDA.
If you do not know the path, accept the default and then
modify the CUDA_INSTALL_PATH variable in
/usr/local/cuda/C/common/common.mk.

EDIT:
JEEEEEEEEESSSSTTTT !!!!!
i jak zwykle prosty blad- lepiej robcie wszystko su bo przez sudo moze dojsc do tego co ja (ciemna du**). Z su wszystko poszlo gladko. Wynik pyrit list_cores:

Pyrit 0.3.0 (C) 2008-2010 Lukas Lueg http://pyrit.googlecode.com
This code is distributed under the GNU General Public License v3+

The following cores seem available...
#1: 'CUDA-Device #1 'GeForce GTS 250''
#2: 'CPU-Core (SSE2)'
#3: 'CPU-Core (SSE2)'
#4: 'Network-Clients'
Awatar użytkownika
docent60
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: docent60 »

Witam! W przypadku braku biblioteki lcuda trzeba zadbać o instalacje bibliotek: python-devel, openssl-devel lub libssl-dev, oraz zlib-devel. Znajdują się w nich zagłówki niezbędne do kompilacji oprogramowania CUDA. Ważne też aby zmodyfikować środowisko tak jak zapisał Intimate333.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: dk75 »

Ja w kwestii formalnej... bibliotek nie nazywa się lcuda tylko to jest opcja linkera, -lcuda, -l, --library ( man ld ), czyli dołącz bibliotekę cuda.
Jeśli nie ma cuda.a na ścieżce programu ld to qpa.
Na stałe, jeśli katalog z cuda.a nie jest w standardowym miejscu ( /lib , /usr/lib , /usr/local/lib ) można go dodać do katalogu /etc/ld.so.conf.d/

echo -e "/usr/local/cuda/lib64\n/usr/local/cuda/lib" | sudo tee /etc/ld.so.conf.d/cuda.conf
a potem trzeba wydać komendę

sudo ldconfig
aby uaktualniła się lista plików dla linkera ld ( ldconfig trzeba robić za każdym razem gdy kompiluje się ręcznie jakieś współdzielone biblioteki bo inaczej trzeba by robić reboot, a po co )

Co do systemu 32 vs. 64 bit - ścieżka dla linkera posiada obie możliwości a linkier sobie sam wybierze w zależności od tego na jakim systemie będzie uruchomiony i jakie wersje będą dostępne. Oba katalogi pewnie są tworzone tak jak w systemowych są lib64 nawet na 32bit.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”