Montowanie i wyłączanie systemu - brak uprawnień?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Szczypek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Montowanie i wyłączanie systemu - brak uprawnień?

Post autor: Szczypek »

Mam dziwny problem, którego nawet nie umiem dokładnie opisać.

Mianowicie, zainstalowałem sobie Ubuntu 10.04 PL i wszystko śmigało. Wbudowanym Ubumatikiem cośtam sobie doinstalowałem, potem jakieś programy użytkowe, vim, latex, chrome. No i w końcu coś się stało - będąc zalogowanym w GNOME, nie mogę zrobić nic co wymaga minimalnych uprawnień większych niż użytkownika. Nie chodzi mi tutaj o aktualizację systemu, itp. bo to działa (wszystko, co wywołuje gksu działa ok).

Jak włożę dysk USB, to nie mogę go zamontować - muszę to robić w terminalu przez sudo. Jak w "Komputerze" po prostu kliknę dysk USB to wyświetla mi:

"Zamontowanie położenia nie jest możliwe
Not authorized".

Nie tylko to jednak nie działa - nie mogę normalnie wyłączyć komputera. Muszę w terminalu wpisywać "sudo shutdown" czy "sudo reboot" - jak to robię klikając w GNOME w prawym górnym rogu i wybierając "Wyłącz komputer" to mnie tylko wylogowuje.

Myślałem, że to po prostu coś z uprawnieniami użytkownika i na chama wszedłem w users-admin (to GNOME-owe narzędzie do edycji użytkowników) przez terminal "sudo users-admin" i dałem swojemu użytkownikowi wszystkie uprawnienia z listy. I nadal nie działa.

Powiem szczerze, że nie wiem co zrobiłem, że się zepsuło, ale sądzę, że pewnie da się to jakoś prosto naprawić (może jakieś głębsza edycja uprawnień czy uprawnienia GNOME a nie użytkownika), ale nie wiem, jak to zrobić - i dlatego proszę o pomoc :).
matiko122
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Montowanie i wyłączanie systemu - brak uprawnień?

Post autor: matiko122 »

Ja również mam ten problem, nie da się nawet montować dysków a przy ustawieniach grzebane nie było. Ja też prosił bym o pomoc z tym małym problemem
adrikux

Post autor: adrikux »

Szczypek pisze: Jak włożę dysk USB, to nie mogę go zamontować - muszę to robić w terminalu przez sudo. Jak w "Komputerze" po prostu kliknę dysk USB to wyświetla mi:
"Zamontowanie położenia nie jest możliwe
Not authorized".

Kod: Zaznacz cały

sudo -s
mkdir /media/pendrive
chown użytkownik:użytkownik /media/pendrive
mount /dev/sdb1 /media/pendrive
exit
Powyższą czynność wykonaj na odmontowanym pendrive. W poleceniu chown zamiast użytkownik podajesz swoją nazwę użytkownika oraz grupę do której należysz. Jako grupę, podaj także nazwę swojego użytkownika lub users. W moim przypadku pendrive oznaczony jest jako sdb1, u ciebie powinno być tak samo. Pendrive powinien zostać zamontowany w katalogu należącym do ciebie, może zadziała.
Szczypek pisze: dałem swojemu użytkownikowi wszystkie uprawnienia z listy. I nadal nie działa.
Może spróbuj dodać go do grupy root.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: simon532 »

Sprawdź czy należysz do grupy plugdev

tj.

access external storage devices automatically
Moim zdaniem brak tych uprawnień jest przyczyną Twoich kłopotów.
Jeśli to coś pomoże podam do jakich grup ja należę, bo przypisywanie siebie do wszystkich jest niepotrzebne i niebezpieczne.

user: marek
UID: 1000

grupy:
adm
dialout
cdrom
plugdev
lpadmin
admin
sambashare
marek