Mianowicie, zainstalowałem sobie Ubuntu 10.04 PL i wszystko śmigało. Wbudowanym Ubumatikiem cośtam sobie doinstalowałem, potem jakieś programy użytkowe, vim, latex, chrome. No i w końcu coś się stało - będąc zalogowanym w GNOME, nie mogę zrobić nic co wymaga minimalnych uprawnień większych niż użytkownika. Nie chodzi mi tutaj o aktualizację systemu, itp. bo to działa (wszystko, co wywołuje gksu działa ok).
Jak włożę dysk USB, to nie mogę go zamontować - muszę to robić w terminalu przez sudo. Jak w "Komputerze" po prostu kliknę dysk USB to wyświetla mi:
"Zamontowanie położenia nie jest możliwe
Not authorized".
Nie tylko to jednak nie działa - nie mogę normalnie wyłączyć komputera. Muszę w terminalu wpisywać "sudo shutdown" czy "sudo reboot" - jak to robię klikając w GNOME w prawym górnym rogu i wybierając "Wyłącz komputer" to mnie tylko wylogowuje.
Myślałem, że to po prostu coś z uprawnieniami użytkownika i na chama wszedłem w users-admin (to GNOME-owe narzędzie do edycji użytkowników) przez terminal "sudo users-admin" i dałem swojemu użytkownikowi wszystkie uprawnienia z listy. I nadal nie działa.
Powiem szczerze, że nie wiem co zrobiłem, że się zepsuło, ale sądzę, że pewnie da się to jakoś prosto naprawić (może jakieś głębsza edycja uprawnień czy uprawnienia GNOME a nie użytkownika), ale nie wiem, jak to zrobić - i dlatego proszę o pomoc