gdzie znalezc zainstalowany program?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
gdzie znalezc zainstalowany program?
Dzien dobry,
o mnie w dwoch slowach:
- nie mam bladego pojecia jak dziala linux i podstawowe definicje to dla mnie czarna magia
- zainstalowalem Ubuntu 10.04
Tlo:
sciagnolem i zaintalowalem AVG antywirus na ubuntu. Niby rozpoakowal sie i zainstalowal
Problem:
nie mam pojecia gdzie go moge znalesc, juz nie mowiac o tym jak go uruchomic. W centrum oprogramowania Ubuntu na liscie zainstalowanych programow znalazlem delikwenta (ale tylko uzywajac wyszukiwarki do tego, bo na liscie nieprzefiltrowanej nie ma tego prgramu). Wczesniej udalo mi sie rowniez (tak mysle) zainstalowac Google Chrome na linuxa i tez pojecia nie mam gdzie moge to znalezc i jak to uruchomic.
pozdrawiam
o mnie w dwoch slowach:
- nie mam bladego pojecia jak dziala linux i podstawowe definicje to dla mnie czarna magia
- zainstalowalem Ubuntu 10.04
Tlo:
sciagnolem i zaintalowalem AVG antywirus na ubuntu. Niby rozpoakowal sie i zainstalowal
Problem:
nie mam pojecia gdzie go moge znalesc, juz nie mowiac o tym jak go uruchomic. W centrum oprogramowania Ubuntu na liscie zainstalowanych programow znalazlem delikwenta (ale tylko uzywajac wyszukiwarki do tego, bo na liscie nieprzefiltrowanej nie ma tego prgramu). Wczesniej udalo mi sie rowniez (tak mysle) zainstalowac Google Chrome na linuxa i tez pojecia nie mam gdzie moge to znalezc i jak to uruchomic.
pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86_64
Odp: gdzie znalezc zainstalowany program?
zdania są podzielone ale raczej nie potrzebujesz antyvirusa na ubuntu. tym bardziej jak zaczynasz to są jeszcze problemy z instalacją i stabilnością. najłatwiej wszystko instalować z repozytoriów niż pobierać paczki. a jak masz zainstalowane ubuntu tweak to jeszcze prościej - "zaptaszkowujesz" i praktycznie po sprawie. zamiast chrome możesz z repozytoriów pobrać chromium. a nie masz zainstalowanych już rzeczy w górnym panelu programy?
- protti777
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
spróbuj Alt+F2 wpisz nazwę programu i kliknij uruchom
And justice for all....
proponuje używać ClamTK jako program antywirusowy, instalujesz go z repo.
- simon532
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Otwórz terminal i wpiszsnaron pisze:
Problem:
nie mam pojecia gdzie go moge znalesc
Kod: Zaznacz cały
which nazwa_programu
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Struktura plików w Ubuntu jest inna niż w Windows. Pliki przy instalacji kopiowane są do odpowiednich katalogów systemowych w zależności od ich rodzaju, natomiast pliki konfiguracyjne programów "lądują" na partycji Home / pod warunkiem że Home ma się na osobnej partycji /.
Pliki uruchomieniowe programów / odpowiedniki windowsowych plików .exe natomiast są umieszczane w katalogach systemowych bin, /usr/bin i jak się nie mylę chyba w /usr/sbin.
Nie musisz jednak tego wiedzieć bo po instalacji skrót jest dodany do menu znajdującego się na panelu.
Jeśli zdarzy się że od razu go nie ma to czasem pojawia się po restarcie a jak i wtedy go nie ma to Alt+F2 i dostaniesz okienko z wylistowanymi zainstalowanymi programami. Wystarczy jego nazwę wpisać w pole lub odnaleźć na liście i uruchomić program.
Pliki uruchomieniowe programów / odpowiedniki windowsowych plików .exe natomiast są umieszczane w katalogach systemowych bin, /usr/bin i jak się nie mylę chyba w /usr/sbin.
Nie musisz jednak tego wiedzieć bo po instalacji skrót jest dodany do menu znajdującego się na panelu.
Jeśli zdarzy się że od razu go nie ma to czasem pojawia się po restarcie a jak i wtedy go nie ma to Alt+F2 i dostaniesz okienko z wylistowanymi zainstalowanymi programami. Wystarczy jego nazwę wpisać w pole lub odnaleźć na liście i uruchomić program.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
a ja zainstalowałem program, w menadżerze pakietów jest ok. Pokazuje ze zainstalowany. niby wszystko w porządku ale wpisuje nazwę
windows/shell/bind_tcp programu w konsoli - nie ma, alt+f2 - nie ma na liście, wpisuje nazwę - nie ma... jak uruchomić ten program skoro te metody nie działają?? dodam jeszcze ze do menu tez go nie dodało...
windows/shell/bind_tcp programu w konsoli - nie ma, alt+f2 - nie ma na liście, wpisuje nazwę - nie ma... jak uruchomić ten program skoro te metody nie działają?? dodam jeszcze ze do menu tez go nie dodało...
Nie dodało i dodać nie musiało. Nie kazdy program musi automatycznie tworzyć aktywator w menu, a odnośnie jego odnalezienia pakiety po zainstalowaniu umieszczane są w /usr/bin natomiast te wymagające uprawnień roota w /usr/sbin, podstawa struktury katalogów. Do odnalezienia ścieżki do pakietu służą polecenia whereis oraz locate, dodatkowo rozmieszczenie plików danego pakietu możesz w bardzo wygodny sposób sprawdzić w Synapticu wybierając pozycję Właściwości z menu kontekstowego (po zaznaczeniu pakietu).yaho71 pisze: dodam jeszcze ze do menu tez go nie dodalo...
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Do autora tematu - możesz chociaż próbować używać polskich znaków? Zainstaluj sobie słownik w przeglądarce, bo Twoje podejście do języka wręcz razi po oczach. Nie musi być 100% bezbłędnie, ale można się chociaż starać.
Popraw błędy powyżej.
Popraw błędy powyżej.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki bardzo
a jeszcze zapytam, program który zainstalowałem posiada środowisko graficzne i nie bardzo wiem jak je odpalić w konsoli jak wpiszę ścieżke to sie odpala.

a jeszcze zapytam, program który zainstalowałem posiada środowisko graficzne i nie bardzo wiem jak je odpalić w konsoli jak wpiszę ścieżke to sie odpala.
- Sueroski
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Otwórz "Programy>Akcesoria>Terminal"
Wpisujesz (wklejasz? ) to:
I wciskasz enter.
W nowym oknie z katalogiem (może się dłuższą chwilkę ładować) poszukaj pliku, który będzie miał taką samą (lub podobną) nazwę jak aplikacja i go uruchom (podwójny klik).
W ten sposób powinieneś odnaleźć te aplikacje (albo tylko Chrome... )
@edit
sorry... posta za późno wysłałem ;p
Wpisujesz (wklejasz? ) to:
Kod: Zaznacz cały
nautilus /usr/bin/
W nowym oknie z katalogiem (może się dłuższą chwilkę ładować) poszukaj pliku, który będzie miał taką samą (lub podobną) nazwę jak aplikacja i go uruchom (podwójny klik).
W ten sposób powinieneś odnaleźć te aplikacje (albo tylko Chrome... )
@edit
sorry... posta za późno wysłałem ;p
Inny OS = Trisquel 4.5
Nie rozmumiem w ogóle co piszesz. Program środowiska graficznego posiadać nie może, co najwyżej jest wyposażony w graficzny interfejs i pracuje w środowisku graficznym. Wspomniałeś, że nie wiesz jak program ten uruchomić w konsoli, a następnie napisałeś, że po podaniu ścieżki program się z niej uruchomił. Zdecyduj się więc, czy się uruchomił czy nie może.
-
- Piegowaty Guziec
Yhh, Sorry.
Więc, Nie odpaliłem bo nie mogłem go znaleść dlatego napisałem tutaj.. Jednak Twoja porada co do odnalezienia programu pomogła - whereis. Znalazłem program, odpaliłem w konsoli - gitara. I tak jak mnie poprawiłeś program ten posiada interfejs graficzny i chciałbym go odpalić.
EDIT:
Napisze mi ktoś jak odpalić tryb graficzny programu? Chodzi konkretnie o Nesusa 4.
Więc, Nie odpaliłem bo nie mogłem go znaleść dlatego napisałem tutaj.. Jednak Twoja porada co do odnalezienia programu pomogła - whereis. Znalazłem program, odpaliłem w konsoli - gitara. I tak jak mnie poprawiłeś program ten posiada interfejs graficzny i chciałbym go odpalić.
EDIT:
Napisze mi ktoś jak odpalić tryb graficzny programu? Chodzi konkretnie o Nesusa 4.