Regulacja jasności monitora - czy możliwa z poziomu systemu ?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Regulacja jasności monitora - czy możliwa z poziomu systemu ?
Witam. Czy istnieje jakiś program dla gnome pozwalający regulować jasność monitora ? Aplet jasności u mnie nie działa , regulacja w programie sterownika karty graficznej też nie.
Mój monitor to Samsung SyncMaster 931BF , karta to geforce 8500gt . Monitor jest podłączony do karty cyfrowo przez DVI.
Pozdrawiam.
Mój monitor to Samsung SyncMaster 931BF , karta to geforce 8500gt . Monitor jest podłączony do karty cyfrowo przez DVI.
Pozdrawiam.
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Odp: Regulacja jasności monitora - czy możliwa z poziomu systemu ?
Witam.
W moim monitorze PHILIPS 190S i jasność ekranu (matrycy LCD) reguluje : NVIDIA X Server Settings - X Server Color Corection i tu mam możliwość regulacji i ustawień : Brightnest, Color i Gamma. Po regulacji CONFIRM lub RESET. I działa OK. Poza tym w odtwarzaczu wideo (VLC media player - też jest korekta wszystkich nastawień), co przydaje się przy oglądaniu video.
Dla GF6200 mam zainstalowany rekomendowany sterownik NVIDIA.
W moim monitorze PHILIPS 190S i jasność ekranu (matrycy LCD) reguluje : NVIDIA X Server Settings - X Server Color Corection i tu mam możliwość regulacji i ustawień : Brightnest, Color i Gamma. Po regulacji CONFIRM lub RESET. I działa OK. Poza tym w odtwarzaczu wideo (VLC media player - też jest korekta wszystkich nastawień), co przydaje się przy oglądaniu video.
Dla GF6200 mam zainstalowany rekomendowany sterownik NVIDIA.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Już sobie poradziłem . Dziękuje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Można także poleceniem
Jest też polecenie gddcc: http://ddccontrol.sourceforge.net/ Kiedyś było w repozytorium; jak jest teraz, nie wiem.
Kod: Zaznacz cały
xgamma -gamma <wartość>
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.