Miałem kdevelopera 4.0 na ubunciaku 9.1.
Lecz jak klikłem magiczny przycisk aktualizuj. Mój kdev przestał istnieć w tym systemie.
Teraz nie mogę go po prostu zainstalować. Ponieważ nie ma takiego pakietu.
Prosiłbym o pomoc

Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install kdevelop
Ten zastępczy też nie idzie.Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet kdevelop nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
kdevplatform1-libs
E: Pakiet kdevelop nie ma kandydata do instalacji
Zapewne na Ubuntu 9.10, bo podana przez ciebie wersja nie istnieje. Odnośnie pakietu kdevelop, który rzekomo "zniknął" z systemu. Sytuacja taka miejsca nie ma. Pakiet nie może jak twierdzisz "zniknąć". Możliwe, że w momencie aktualizacji systemu zależności kdevelopa wchodziły w konflikt z innymi pakietami i musiały zostać usunięte, ale wątpie w to. Do lokalizacji pakietu służą polecenia locate oraz whereis. Skorzystaj z nich by określić, czy pakietu w systemie faktycznie nie ma. Na podstawie strony packages.ubuntu stwierdziłem, że pakiet ten dostępny jest w repozytoriach Ubuntu, a jego nieodnalezienie jak jest w twoim przypadku wskazuje na braki w sources.list lub nieaktywną opcję "Unsupported Updates w narzędziu zarządzania repozytoriami"Na'vi pisze: Miałem kdevelopera 4.0 na ubunciaku 9.1.
Lecz jak klikłem magiczny przycisk aktualizuj. Mój kdev przestał istnieć w tym systemie.
Teraz nie mogę go po prostu zainstalować. Ponieważ nie ma takiego pakietu.
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo apt-get update
sudo apt-get install kdevelop
/etc/apt/sources.list
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-backports main restricted universe multiverse
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości