[KMplayer] [HDMI] zacina filmy na TV
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
[KMplayer] [HDMI] zacina filmy na TV
Witam,
czy ktoś wie dlaczego filmy na podłączonym telewizorze do GF9800 zacinają się, a na monitorze idą płynnie?
Niemożliwe ze nie używacie swego ubuntu do oglądania filmów na TV.
Proszę o pomoc, jak ktoś zna rozwiązanie to będę pisał szczegóły:)
czy ktoś wie dlaczego filmy na podłączonym telewizorze do GF9800 zacinają się, a na monitorze idą płynnie?
Niemożliwe ze nie używacie swego ubuntu do oglądania filmów na TV.
Proszę o pomoc, jak ktoś zna rozwiązanie to będę pisał szczegóły:)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Odp: [KMplayer] [HDMI] zacina filmy na TV
Podłączam się do prośby.
Mam podobny problem co kolega. Filmy idą bardzo dobrze na lapku, ale na tv strasznie przycina.
Komp
Acer Aspire 7738G
Intel Core2Duo T6600
Grafika GeForce GT 240 M
4GB Ram
Do grafiki mam zainstalowane najnowsze sterowniki 256.35.
TV Samsunga więc nie wiem gdzie leży problem?
Do tego dołączę pytanie o dźwięk na tv przez kabel HDMI...nie idzie...udało mi się włączyć hdmi w lapku ale nadal nie mam dźwięku na TV...w Win7 nie było z tym problemu. Przesiadłem się na ubuntu 10.04 jakiś tydzień temu, i uczę się dopiero...i szczerze, po za tym problemem z TV to wszystko w jak najlepszym porządku, nie mam na co narzekać. Jednak jest to dla mnie ważna sprawa...bardzo często oglądam filmy na TV i praktycznie do tego używam kompa, więc każda pomoc się przyda.
Mam podobny problem co kolega. Filmy idą bardzo dobrze na lapku, ale na tv strasznie przycina.
Komp
Acer Aspire 7738G
Intel Core2Duo T6600
Grafika GeForce GT 240 M
4GB Ram
Do tego dołączę pytanie o dźwięk na tv przez kabel HDMI...nie idzie...udało mi się włączyć hdmi w lapku ale nadal nie mam dźwięku na TV...w Win7 nie było z tym problemu. Przesiadłem się na ubuntu 10.04 jakiś tydzień temu, i uczę się dopiero...i szczerze, po za tym problemem z TV to wszystko w jak najlepszym porządku, nie mam na co narzekać. Jednak jest to dla mnie ważna sprawa...bardzo często oglądam filmy na TV i praktycznie do tego używam kompa, więc każda pomoc się przyda.
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
Jeśli chodzi o dźwięk przez HDMI to po podłączeniu kabla do TV wybierz system>preferencje>dźwięk>wyjście i tam powinieneś mieć możliwość wyboru wyjścia Digital Stereo (HDMI).
A co do pierwszego postu to pewnie coś ze sterownikami od karty graficznej.
-
- Piegowaty Guziec
Co do dźwięku to się zgadza, ale sterowniki od grafiki są oki. Zainstalowane własnościowe do karty GF9800 - to chyba popularny produkt. No i na monitorze 19" nie ma problemu z filmami nawet takimi 1080p co oznacza, że sterowniki i kodeki są oki.zerthimon pisze:Jeśli chodzi o dźwięk przez HDMI to po podłączeniu kabla do TV wybierz system>preferencje>dźwięk>wyjście i tam powinieneś mieć możliwość wyboru wyjścia Digital Stereo (HDMI).
Tylko co teraz w mplayer należy skonfigurowac by szło dobrze na tv, może to jest problem z xorg.config i złe ustawienia telewizora?
Jakie komendy pisać czy dobrze wyświetla?, coś kojarzę że odpala się licznik fps i pisze ile klatek ale nie znam linuksa.
-
- Piegowaty Guziec
Jakim kablem masz podłączone do monitora? Tym samym co do TV. Bo jeśli przez vga czy d-sub to inna bajka niż HDMI. Wiem, że nie wszystkie sterowniki obsługują wyjścia HDMI.
-
- Piegowaty Guziec
zerthimon pisze:Jakim kablem masz podłączone do monitora? Tym samym co do TV. Bo jeśli przez vga czy d-sub to inna bajka niż HDMI. Wiem, że nie wszystkie sterowniki obsługują wyjścia HDMI.
Używam kabla HDMI, tylko zaznaczam, że obraz na 37"TV w każdej konfiguracji (Separate X Screen, TwinView) działa poprawnie, wyświetla pulpit w dobrej rozdzielczości i kolorach.
Zacina się sam film w mplayer nawet w małym oknie.
-
- Piegowaty Guziec
Próbowałeś zmieniać ustawienia w mplayerze? Preferences>Video albo codecs. Może trzeba wybrać odpowiednie kodeki albo w zakładce video wybrać dostępne sterowniki. U mnie działa to na X11/Xv. Pobaw się, może dasz radę.
-
- Piegowaty Guziec
AssasinsDark pisze:Podłączam się do prośby.
Komp
Acer Aspire 7738G
Intel Core2Duo T6600
Grafika GeForce GT 240 M
4GB Ram
No to ja znalazłem połowiczne rozwiązanie.

Wybierając w ustawieniach nvidi opcję dla dwóch monitorów "Separate X Screen" i uruchamiając film z pulpitu telewizora wszystko działa prawidłowa. Nie ma problemów z płynnym odtwarzaniem nawet filmow hd.
Szukam teraz propozycji jak uruchamiać film z monitora (w Twoim przypadku laptopa), by ten odtwarzał się od razu na pełnym ekranie TV. (Chodzenie po katalogach na pulpicie telewizora jest dość uciążliwe - przynajmniej przy moim ułożeniu kompa względem telewizora).
Czekam na propozycję:)