Witam,
Kilka dni temu przesiadłem się na wersję 10.04 i tu zaczyna się problem.
Z dostępu do internetu przez GSM korzystam raczej sporadycznie, ale nie pamiętam abym w wersji 9.10 ustawiał jakieś hasła do:
" Bazy Kluczy"
Jak to ominąć lub co wpisać, bo żadne z haseł nie pasuje.
"Hasło do sieci komórkowej"
Też nie rozumiem o co chodzi kod PIN, czy coś innego?
Jak ponownie uzyskać dostęp do sieci przez telefon (K550i)?
Zaznaczam, że w ubuntu 9.10 nie było żadnego problemu.
Proszę o pomoc, pozdrawiam
Brak dostępu do internetu przez tel. GSM po zmianie na ubuntu 10.04
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Brak dostępu do internetu przez tel. GSM po zmianie na ubuntu 10.04
Nie napisałeś od którego operatora masz internet. Jest to ważne, gdyż nie ma uniwersalnego hasła.
Ja mam Play Online - tu nie muszę wpisywać żadnego hasła, i Orange Free - tu natomiast wymagane jest hasło: internet. Co do ustawień dla innych operatorów to trzeba sprawdzić na ich stronach internetowych.
O ile się nie mylę dla Ery (Blueconnect i TakTak) hasło to: erainternet a dla iPlusa brak hasła lub: plusgsm. dla Heyah hasło to: heyah.
Ja mam Play Online - tu nie muszę wpisywać żadnego hasła, i Orange Free - tu natomiast wymagane jest hasło: internet. Co do ustawień dla innych operatorów to trzeba sprawdzić na ich stronach internetowych.
O ile się nie mylę dla Ery (Blueconnect i TakTak) hasło to: erainternet a dla iPlusa brak hasła lub: plusgsm. dla Heyah hasło to: heyah.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Brak dostępu do internetu przez tel. GSM po zmianie na ubuntu 10.04
Właśnie doszedłem co trzeba zrobić po upgrade do 10.04
1] Pytanie o hasło bazę kluczy.
Nie pamiętałem abym kiedyś coś takiego ustawił w 9.10
więc usunąłem katalog (więcej w wątku: viewtopic.php?t=44296):
2] Wchodzimy w "Zmodyfikuj połączenie" (prawy klawisz myszy), wybieramy sieć komórkową i podajemy hasło odpowiednie dla swojej sieci. W moim przypadku jak napisał wyżej aleff hasło: "erainternet"
I możemy się w przypadkach awaryjnych lub na wakacjach cieszyć dostępem do sieci przez własną komórkę.
Pozdrawiam.
1] Pytanie o hasło bazę kluczy.
Nie pamiętałem abym kiedyś coś takiego ustawił w 9.10
więc usunąłem katalog (więcej w wątku: viewtopic.php?t=44296):
Następnie przy pytaniu o hasło bazy kluczy możemy wpisać nowe lub nacisnąć "Enter" i nic nie wpisywaćrm -R -f ~/.gnome2/keyrings
2] Wchodzimy w "Zmodyfikuj połączenie" (prawy klawisz myszy), wybieramy sieć komórkową i podajemy hasło odpowiednie dla swojej sieci. W moim przypadku jak napisał wyżej aleff hasło: "erainternet"
I możemy się w przypadkach awaryjnych lub na wakacjach cieszyć dostępem do sieci przez własną komórkę.
Pozdrawiam.