Ubuntu 10.04 - Nie działa regulacja jasności ekranu na baterii
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ubuntu 10.04 - Nie działa regulacja jasności ekranu na baterii
Po zainstalowaniu nowej wersji Ubuntu 10.04 nie działa mi kontrola jasności ekranu podczas pracy na baterii. Mam kartę graficzną ATI.
Nie działają też klawisze funkcyjne do sterowania jasnością ekranu.
Nie działają też klawisze funkcyjne do sterowania jasnością ekranu.
Mój sprzęt:
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
Odp: Ubuntu 10.04 - Nie działa regulacja jasności ekranu na baterii
a sprawdzałeś czy w tym laptopie działają te klawisze funkcyjne pod linuxem? Czy możesz zmienić jasność ekranu za pomocą appletu menadżera zasilania? Czy są widoczne w menadżerze profile zasilania?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Działają. W poprzedniej wersji 09.10 działały wszystkie klawisze funkcyjne. Zainstalowałem 10.04 i działa mi tylko od dźwięku 
Ale tak to już jest z Linuxami - z wersji na wersję spierd*** coś, co wcześniej chodziło bez zarzutów...

Ale tak to już jest z Linuxami - z wersji na wersję spierd*** coś, co wcześniej chodziło bez zarzutów...
Mój sprzęt:
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
dobra, a możesz sprawdzić czy system widzi te klawisze? Uruchom xev w konsoli i spróbuj walnąć w klawisz funkcyjny, daj tu także wynik.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Piszesz że regulacja jasności nie działa na zasilaniu bateryjnym. Czy mam przez to rozumieć, że jak jest podłączony do sieci to możesz zmieniać jasność?
Wg opisu masz Radeona 4xxx HD, więc ściągnij sobie ze strony ATI sterowniki w wersji 10.5 i je zainstaluj.
Co prawda najnowsze są w wersji 10.6, ale one powodują problemy. U mnie nie nie dało się na nich uruchomić X serwera. Oczywiście możesz je spróbować. Natomiast sterowniki od ATI dostępne w repozytorium możesz sobie darować, bo są wyjątkowo słabo napisane.
Wg opisu masz Radeona 4xxx HD, więc ściągnij sobie ze strony ATI sterowniki w wersji 10.5 i je zainstaluj.
Co prawda najnowsze są w wersji 10.6, ale one powodują problemy. U mnie nie nie dało się na nich uruchomić X serwera. Oczywiście możesz je spróbować. Natomiast sterowniki od ATI dostępne w repozytorium możesz sobie darować, bo są wyjątkowo słabo napisane.