Usuwanie wszelkich sterowników do karty graficznej, Ubuntu 10.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Usuwanie wszelkich sterowników do karty graficznej, Ubuntu 10.04

Post autor: s.maciek »

Witajcie,

Ostatnio borykam się ze sterownikami do karty graficznej na moim lapku pod Ubuntu 10.04 64-bit. Kombinowałem, kombinowałem aż ... przekombinowałem. Moja karta graficzna to GeForce 9600M.
Jak na pewno wiecie, ostatnio wyszły sterowniki mianowane jako 256.35. Instalacja ich jednak nie okazała się tak prosta jak w poprzednich przypadkach, gdzie wszystko sprowadzało się do wyłączenia X-ów i uruchomienia skryptu ściąganego ze stroni nVidi'i.
Tym razem jednak, po paru próbach zakończonych fiaskiem zmieniłem sterowniki na własnościowe ... parę razy. Czyli usuwałem, zamieniałem kolejnością i przywracałem na nowo. W sterownikach własnościowych mam do wyboru wersję 173 oraz 173 current, na których wtedy operowałem.

Dzisiaj jednak spróbowałem instalacji oryginalnych sterowników jeszcze raz. Teraz dorobiłem się takiego burdelu, że wczytywanie systemu kończy się na pojawieniu usplash screen'a, podświetleniu wszystkich "kropek" i wszystko stoi. Nic więcej się nie dzieje. Ostatnie co robiłem to próbowałem instalować sterowniki zgodnie z :
http://www.ubucentrum.net/2010/06/insta ... 635-w.html
Po reboocie zastałem system w stanie jaki opisałem powyżej.

Proszę o pomoc w kompletnym wywaleniu wszystkich sterowników do karty graficznej - włanościowych, firmowych i wszelkich innych które istnieją w moim systemie. Chcę po prostu sprowadzić temat grafiki do poziomu jak zaraz po instalacji. Czyli gdy działa najstabilniej ale bez wsparcia 3d itd. Chcę po prostu wywalić wszystko :). Zaznaczę, że mam dostęp jedynie do konsoli po wybraniu trybu ratunkowego ( z GRUB'a ), a następnie naprawa pakietów. Po zakończeniu "napraw" ( która chyba nie dochodzi do skutku w końcu ) mam dostęp do konsoli i tylko w niej mogę operować.
Wtedy będę mógł zacząć zabawę od początku :twisted:, może z sukcesem tym razem.

P.S. Zmiana "nvidia" na "nv" w xorg.conf nie pomogła. Nie wiem czy coś więcej w tym kierunku się robi aby to zadziałało, ja jedynie zmieniłem wpis w jednej linijce.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie rady.
Pozdrawiam, M.
Awatar użytkownika
kapslock
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Usuwanie wszelkich sterowników do karty graficznej, Ubuntu 10.04

Post autor: kapslock »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge nvidia*
sudo rm /etc/x11/xorg.conf 
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Hej,

Dzięki za odpowiedź. Jest pewien postęp, jednak system dalej wisi :(. Po wpisaniu tych dwóch komend które podałeś, system użył sterowników "standardowych" - ponieważ rozdzielczość usplasha uległa zmianie ( co dziwne na większą, ale działo się tak zawsze przy wyłączaniu wszelkich sterowników ) o czym świadczy fakt, że jakieś tam sterowniki usunąłem.
No ale jednak zmiany na tym się kończą. Nadal podświetlają się wszystkie kropy pod logiem Ubuntu i tyle. Nic więcej. Nie mogę włączyć ALT+CTRL+F1 bo nie działa więc nie mam możliwości sprawdzenia co jest nie tak i "na czym" stanęło.

Jakie rady teraz ?

edit:Po wpisaniu:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
wyskakuje komunikat mówiący, że xserver-xorg jest uszkodzony lub nie kompletnie zainstalowany ( czy coś w ten deseń ). Próbowałem reinstalacji no ale jako laik - oczywiście mi się nie udało ;-).
Co ciekawsze starałem się zainstalować sterowniki nVidi'i ręcznie, zaraz na samym początku skrypt twierdził że już te sterowniki są zainstalowane. Tak jak pisałem, wcześniej coś kombinowałem i instalowałem ale nie wiem jak to teraz kompletnie usunąć.
Po wpisaniu:

sudo start gdm
wyskoczyła kolumna komunikatów które ciężko mi było spamiętać. Jeżeli to wam pomoże, mogę je potem przepisać ;-).

Proszę o pomoc!
qrzysztof
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: qrzysztof »

spróbuj usunąć xorg.conf
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zrobiłem to, jednak w niczym to nie pomogło.
Awatar użytkownika
kapslock
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: kapslock »

musisz wyłączyć Xy i powtórz te komendy co wpisałem i restart.A jak coś zostanie to usuń ręcznie przez synaptic i nie ma cudów .
jarcio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: jarcio »

Dzięki kapslock, mi to pomogło, a stery nv zawsze można zainstalować od nowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”