Nowy. Apache, mysql?? Uprawienia

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jacusek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nowy. Apache, mysql?? Uprawienia

Post autor: jacusek »

Witam. Jestem zupełnie świeżoch jeżeli chodzi o Linuksa. Postawione ma Ubuntu 9.10 na wirtualnej maszynie VirtualBoxa.
Troszkę poczytałem, ale pewnych rzeczy nie potrafie znaleźć/zrobić.
Po pierwsze mam ustawionego serwer apache2 wraz z php i mysql. Wykonywałem wszystkie czynności opisane do instalacji i niby wszystko działa, ale jest kilka ale.
Wchodzi ma defaultową stronę localhost/xampp i wyswietla wszystkie dane. PHPadmin też działa.
Mam napisaną stronkę wykorzystującą mysql. Niestety kiedy w htdosc ustawiam plik w katalogu /htdocs/strona/ i próbuję wyświtlić jakiś plik, nawet na localhoscie, serwer pokazuje, że nie może znaleźć takiego obiektu.
Co ciekawe jak przeniosłem pliki do htdocs to wszystko działało. I to też jest dość dziwaczne. Próbowałem ustawiać uprawnienia, ale nie daje to żadnego efektku.
Jednocześnie mam problem z kodowaniem w mysql. Niestety pliki po połączniu z bazą danych mają krzeczkki w miejscach znaków diakretycznych. Mimo, że w pliku odpowiadającym za połączenie są ustawione wszystkie szczególne informacje dotyczące kodowania. No i nie wiem dlaczego po ustawieniu w phpadmin kodowania na latin2_general_ci nie przyjmuje mi tej zmiany.
Uff dużo tego, ale mam nadzieję na waszą pomoc.
Z góry dzięki
kolix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Nowy. Apache, mysql?? Uprawienia

Post autor: kolix »

Co ciekawe jak przeniosłem pliki do htdocs
bo tam jest właśnie miejsce plików , a gdzie to wcześniej trzymałeś?
Co do kodowania spróbuj dodać dane przez phpmyadmin lub przez konsole czsami jest tak ,że gdy wyświetlacz dane przy pomocy phpmyadmin lub konsoli są krzaki ,ale jeżleli wyświetlasz je za pomocą skryptu jest wszystko ok.
jacusek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nowy. Apache, mysql?? Uprawienia

Post autor: jacusek »

No tak tylko dlaczego nie działa w takiej opcji. Wszytkie pliki z katalogu /jakis_katalog/ apache nie znajduje.
http://localhost/jakis_katalog/plik.php i to jest zastanawiające.
Stąd było moje pytanie czy to tylko kwestia uprawnien do kataogu.

Co do kodowania to nie jest tylko kwestia phpadmin. W Windzie wszystko działa bez zarzutu, a tutaj wszystko mi się kiełbasi. Mimo, że przy pliku łączacym do bazy jest wszystko zdefiniowane. :wall:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”