nie mam pojęcia czy to dobry dział, ale nie ma nic co by odpowiadało
operacja powiększenia i przesunięcia partycji w czasie której komp się zawiesił (gparted z live cd ubuntu 9.04) teraz mam uszkodzoną partycję (gparted pokazuje że pustą (()
była to partycja z wszystkimi danymi więc jestem totalnie załamany... nigdy wcześniej nie miałem problemu z gparted... koło partycji mam ikonką wykrzyknika, a kliknięcie jej daje taki komunikat
http://yfrog.com/jqzrzutekranuinformacjeodp
błagam pomóżcie mi to odratować.... nie mogę nawet uruchomić windowsa... grub daje komunikat, że nie może znaleźć partycji (nie na niej była winda) i nie chce się uruchomić... boot mam na C:\, ale mimo to się nie uruchamia
edit: w ogóle to chyba już nie powinno być gruba, bo nie mam już linuksa.... powiększałem partycję o przestrzeń nieprzydzieloną po usunięciu lunuksa
aktualnie pracują na wspomnianym live cd ubuntu 9.04
jeżeli dobrze rozumiem komunikat (nie znam angielskiego), to żadne zmiany nie zostały wprowadzone i muszę uruchomić to polecenie z tym parametrem /f....
problem w tym, że nie mogę uruchomić windowsa i siedzę na live cd :/
uszkodzona partycja po niedokończonej operacji (gparted)
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: uszkodzona partycja po niedokończonej operacji (gparted)
Jedyne wyjście jakie przychodzi mi do głowy, to odpalić konsolę odzyskiwania systemu Windows (jak to zrobić znajdziesz w sieci) i wtedy odpalić to polecenie:
Kod: Zaznacz cały
chkdsk /f
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
tak chyba mówi ten komunikat, ale ja nie mogę uruchomić windowsa... :/
grub wywala komunikat w stylu "no such partition", w gparted na partycję systemową mam flagę "boot", a po usunięciu linuksa gruba chyba nie powinno być :/
podobno na viście jest to na płytce instalacyjnej, ale nie wiem co i jak... :/
grub wywala komunikat w stylu "no such partition", w gparted na partycję systemową mam flagę "boot", a po usunięciu linuksa gruba chyba nie powinno być :/
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Bo konsolę odzyskiwania Windows musisz uruchomić z płyty instalacyjnej. Dlatego też napisałem Ci, abyś poszukał w sieci jak to zrobić. Niestety z tym nie pomogę, bo nie bardzo pamiętam jak. Poza tym, nie napisałeś jaki to był Windows.zyfy pisze:tak chyba mówi ten komunikat, ale ja nie mogę uruchomić windowsa... :/
I jeszcze jedno. Małe "słowne" ostrzeżenie i rada na przyszłość: nie dubluj tematów.
EDIT: Ok teraz widzę, że Vista...
http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... ry-Console
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
w poście wyżej jest napisane, że to vista