Dwa monitory i blokada touchpada

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[SOLVED] Dwa monitory i blokada touchpada

Post autor: Dibo »

Witam,

Podłączyłem dodatkowy LCD do laptopa w trybie "Separate X Screen". Mam dziwny problem, bo jak przemieszczam kursor touchpadem laptopa na LCD to jest ok ale nie mogę już wrócić touchpadem na LCD laptopa, kursor blokuje się na brzegu ekranu monitora i muszę mu dopomóc stacjonarną myszką. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, przecież system powinien wykrywać touchpada jako zwykłą myszkę a jednak zupełnie inaczej obsługuje ten sprzęt. Posiadam laptopa Samsung R580.

Pozdrawiam.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Odp: Dwa monitory i blokada touchpada

Post autor: [r4] »

Najprawdopodobniej masz ustawione dwie różne rozdzielczości; kursor nie potrafi przemieścić się z jednego ekranu na drugi, jeśli na ekranie docelowym nie ma odpowiadającej mu współrzędnej pionowej. Trzeba najpierw podciągnąć go do wysokości ekranu, na który ma przeskoczyć... :) to taka moja obserwacja po krótkiej przygodzie z dwoma monitorami.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Co do różnych rozdzielczości to się zgadza, ale u mnie niestety nie chce w żadnym miejscu "przeskoczyć". Zwykła mysz radzi sobie doskonale w każdym miejscu :(
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Problem zniknął na ubuntu 10.10. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”