Brak litery w konsoli

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
0xfffff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Brak litery w konsoli

Post autor: 0xfffff »

Siemka

Nie wiem co się stało ale po instalacji ubuntu wszystko było ok a teraz w konsoli nie mogę wpisywać litery "E"

To mój pierwszy raz z ubuntu więc proszę o klarowne przedstawienie rozwiązania problemu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Brak litery w konsoli

Post autor: simon532 »

Sprawdź jak masz ustawione kodowanie w konsoli. Patrz w menu: widok / kodowanie znaków. Powinien być zaznaczony Unikod.
0xfffff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak mam ustawione unicode. Nic nie moge znaleźć w sieci. W przeglądarce nie ma problemu tylko w konsoli musze wklejać. Musze reinstalować system?
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: simon532 »

0xfffff pisze:Tak mam ustawione unicode. Nic nie moge znaleźć w sieci. W przeglądarce nie ma problemu tylko w konsoli musze wklejać. Musze reinstalować system?
Nie ma takiej potrzeby. Reinstalacja systemu z powodu takiej błachostki ....? Jeśli już, to przeinstaluj samą konsolę ale razem z plikami konfiguracji.

Napisz trochę więcej informacji, bo tak w ogóle nie rozumiem dlaczego tak Cię desperuje brak pisowni dużej litery E w konsoli? Czy to chodzi wyłącznie o tę literę, czy żadnej nie możesz pisać z dużej?
Jakie konkretnie polecenie chcesz wydać, że zachodzi taka potrzeba pisowni? Mnie jakoś nic nie świta, bo wszystkie polecenia piszemy z małej.

Używasz Terminal, czy zainstalowałeś konsolę w środowisku Gnome?
0xfffff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie mogę pisać litery "e" ani "E" No a ta litera często się przydaje. Po zainstalowaniu ubuntu wszystko śmigało, potem ściągnąłem aktualizację skonfigurowałem automatycznie no potem ten problem właśnie się pojawił. Nie powiem na 100% że od razu po zainstalowaniu aktualizacji.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Dobra, czas sprecyzować informacje:
- czy klawisz "e" działa w przeglądarkach www / edytorach tekstu / innych aplikacjach, a niepoprawne działanie widoczne jest tylko w terminalu / konsoli?
- Jakiego emulatora konsoli używasz - zwyczajnego gnome-terminal?
- Próbowałeś skorzystać z innego programu o podobnym działaniu (xterm, urxvt) i sprawdzić, czy dzieje się to samo?
- czy takie same objawy uzyskujesz, kiedy przełączysz się na konsolę tekstową (np. alt+ctrl+f1)
- czy pod LiveCD dzieje się to samo?
Work less, climb more :D
0xfffff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak, działa w przeglądarkach i we wszystkich aplikacjach, nie działa tylko w konsoli.
Używam podstawowego terminala gnome, nie próbowałem żadnych programów o podobnym działaniu.
W konsolę tekstową nie mogę wejść, gdy wcisnę ctrl+alt+ f1 monitor jakby się wyłączał (nic się nie wyświetla)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”