Witam mam problem z samba
ubuntu 10.4 lts serwer edition tekstowy
Do katalogu wszyscy mieli wszyscy uzytownicy dostep
a do katalogu sklep tylko użytkownik sklep
i do katalogu wszyscy działa oki ale do sklepu nie mogę sie dostać jak dodałem użytkownika
sudo smbpasswd -a sklepi i hasło
i do katalogów dałem pełne uprawnienia 0777
Nie wiem gdzie jest smbpasswd zeby zobaczyc czy sa dodani
nie moge znalez w /etc jedynie co znalazłem i pewnie tam sa hasła przechowywane to
/var/lib/samba jest plik passdb.tdb i to plik binarny
Moje pytanie gdzie sa hasła zapisane zeby pokazac dostem
encrypt passwords = yes
smb passwd file =
co robie zle albo o czym zapomniałem
[home]
workgrupe = test
netbios name = q
server string = Pliki Firmy
security = share
character set = ISO88859-2
client code page = 852
encrypt passwords = true
log file = /var/log/samba/log.%m
syslog = 0
max log size = 1000
[wszyscy]
comment = Dysk do wymiany danych
path = /home/a/wszyscy
#path = /mnt/usb
create mask = 0777
directory mask = 0777
browsable = yes
writable = yes
guest ok = yes
[sklep]
comment = sklep
path = /home/a/kopia/sklep
create mask = 0777
directory mask = 0777
browsable = yes
writable = yes
valid users = sklep
samba - brak uprawnień do katalogu
- kila
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: samba - brak uprawnień do katalogu
Ja mam taki plik smb.conf
udział raid jest dostępny tylko dla jeśli podasz login i hasło usera z Ubuntu Server (nie z systemu na którym obecnie pracujesz)
Uprawnienia Plików opisują prawa, jakie komputer lub użytkownik posiada do danego katalogu, pliku czy zestawu plików. Takie uprawnienia mogą zostać zdefiniowane modyfikując plik /etc/samba/smb.conf i podając dokładne uprawnienia do danego współdzielonego zasobu. Przykładowo, jeśli zdefiniowałeś zasób SAMBA sklep i chcesz nadać uprawnienia tylko-do-odczytu grupie użytkowników jakaś_grupa, a grupie jakas_grupa2 oraz użytkownikowi sklep prawa do zapisu, możesz zmodyfikować plik /etc/samba/smb.conf dodając następujące wpisy pod pozycją [sklep]:
read list = @jakaś_grupa
write list = @jakaś_grupa2, jakiś_user
Zapisz plik /etc/samba/smb.conf aby zatwierdzić zmiany.
Kolejnym możliwym do określenia uprawnieniem jest uprawnienie administratorskie dla danego współdzielonego zasobu. Użytkownicy posiadający uprawnienia administratora mogą odczytywać, zapisywać lub modyfikować informacje zawarte w zasobie, do którego użytkownik ma nadane uprawnienia administratora. Przykładowo, jeśli chcesz nadać uprawnienia administratora użytkownikowi sklep w przykładowym zasobie sklep, konieczna jest modyfikacja pliku /etc/samba/smb.conf i dodanie następującego wiersza pod pozycją [sklep]:
admin users = jakiś_user
Zapisz plik /etc/samba/smb.conf aby zatwierdzić zmiany i zrestartuj sambę (/etc/init.d/smbd restart)
a na koniec: konfiguracja samby
Kod: Zaznacz cały
#
[global]
security = user
encrypt passwords = yes
smb passwd file = /etc/smbpass
passdb backend = tdbsam
obey pam restrictions = yes
unix password sync = yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
pam password change = yes
map to guest = bad user
[raid]
comment = dysk serwerowy
path = /mnt/raid
create mask = 0777
directory mask = 0777
browsable = yes
writable = yes
guest ok = no
Uprawnienia Plików opisują prawa, jakie komputer lub użytkownik posiada do danego katalogu, pliku czy zestawu plików. Takie uprawnienia mogą zostać zdefiniowane modyfikując plik /etc/samba/smb.conf i podając dokładne uprawnienia do danego współdzielonego zasobu. Przykładowo, jeśli zdefiniowałeś zasób SAMBA sklep i chcesz nadać uprawnienia tylko-do-odczytu grupie użytkowników jakaś_grupa, a grupie jakas_grupa2 oraz użytkownikowi sklep prawa do zapisu, możesz zmodyfikować plik /etc/samba/smb.conf dodając następujące wpisy pod pozycją [sklep]:
read list = @jakaś_grupa
write list = @jakaś_grupa2, jakiś_user
Zapisz plik /etc/samba/smb.conf aby zatwierdzić zmiany.
Kolejnym możliwym do określenia uprawnieniem jest uprawnienie administratorskie dla danego współdzielonego zasobu. Użytkownicy posiadający uprawnienia administratora mogą odczytywać, zapisywać lub modyfikować informacje zawarte w zasobie, do którego użytkownik ma nadane uprawnienia administratora. Przykładowo, jeśli chcesz nadać uprawnienia administratora użytkownikowi sklep w przykładowym zasobie sklep, konieczna jest modyfikacja pliku /etc/samba/smb.conf i dodanie następującego wiersza pod pozycją [sklep]:
admin users = jakiś_user
Zapisz plik /etc/samba/smb.conf aby zatwierdzić zmiany i zrestartuj sambę (/etc/init.d/smbd restart)
a na koniec: konfiguracja samby
Linux User #520893