Enemy Territory-instalacja gry, brak dźwięku, prawa do folderu, uruchomienie Hosta.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
noVic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Enemy Territory-instalacja gry, brak dźwięku, prawa do folderu, uruchomienie Hosta.

Post autor: noVic »

Witam wszystkich.
Na początek chcę powiedzieć to czego już pewnie się domyślacie, jestem nowy w świecie Linux'a, ale mniej więcej już coś kumam ze środowiska OS, więc możecie tutaj walić takie bardziej skomplikowane zdania, a moja w tym głowa by to rozszyfrować.

Trochę się rozpisze z moimi problemami, bo efekt jakiego oczekuje jest dla mnie ważny.
Bardzo zaciekawiła mnie gra Enemy Territory, w takim stopniu, że zacząłem od pisania skryptów na Windowsie (shit!), ale ostatnio miałem okazję zainstalować kilka OS'ów i tam przez przypadek zauważyłem, że znacznie łatwiej i lepiej się pisze skrypty do tej gry, poza tym muszę jakoś sprawdzać te skrypty tworząc hosta na komputerze, a na Windowsie ciągle wyskakiwały mi błędy, gdy zainstalowałem na OS ET, to od razu udało mi się postawić hosta (tego minimalnego) bez żadnych problemów. W tej chwili nie mam zainstalowanego Ubuntu, ale to jest kwestia kilku godzin, więc to nie problem, a piszę tutaj, bo trochę się tutaj zgromadziło 'Ubunciaków'.
Aha, przejrzałem kilka tematów związanych z tą grą i właśnie, przez wasze propozycje np. 'gdzie zainstalować grę?', powstało u mnie jeszcze więcej pytań.
viewtopic.php?t=39334&highlight=enemy+territory

Przejdę teraz do moich problemów, na które prawdopodobnie znajdziecie rozwiązanie:
1. Jaki najlepiej postawić system (domyślam się jaki mi podacie, ale musiałem zapytać), biorąc pod uwagę moje niżej opisane problemy?
2. Czy zainstalować grę normalnie, tak jak opisane jest to tu:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... y-i-linux/ ?
3. Chce stawiać na swoim komputerze hosta, więc muszę mieć (jako użytkownik) pełne prawa do folderu ./etwolf, gdzie będę dawał paczki do gry, więc gra musi je widzieć. Pytanie, to czy mam zainstalować grę tak, jak opisałem w punkcie 2?
4. PB, czy w tym przypadku jest on ważny, jeśli będę sprawdzał na hoście tylko paczki?
5. Na każdym OS na którym instalowałem ET, miałem problem z dźwiękiem, gdzieś w necie znalazłem odpowiedź na ten problem, ale do czasu. Ostatnio nie mogę znaleźć tej strony, a problem to:

Kod: Zaznacz cały

------- sound initialization -------
/dev/dsp: Device or resource busy
Could not open /dev/dsp
------------------------------------
Ten problem z dźwiękiem to się nie pali, ale jak ktoś zna odpowiedź?
6. Mam problem z kombinacją klawiszy, a chodzi tu o wciśnięcie klawisza ctrl (kucanie) + 3 (broń), efektem tego jest, że gra wychodzi mi do głównego menu, zawsze.
7. Ten problem nie musi zostać rozwiązany, ale mam problem z celownikiem. Jestem przyzwyczajony do innego celownika niż tego co jest ustawiony standardowo, ale podczas zmiany w menu głównym, celownik w grze pozostaje ten sam (standardowy). Może jakaś komenda na to?
8. Czy znacie sposób na utworzenie paczki ze skrótem *.pk3? Wiem jak edytować takie paczki, ale pytam o stworzenie paczki z takim skrótem.

Te wszystkie problemy powstały u mnie na różnych OS'ach, które miałem u siebie zainstalowane. Problemy były podczas instalacji gry i podczas grania.
Na przykład punkt 3. powstał w momencie, gdy wszedłem do gry i połączyłem się z serwerem, który działał na modzie 'noquarter', gra ściągnęła mi paczki i mogłem sobie pograć, ale gdy wyłączyłem grę i wszedłem do folderu ./etwolf, to tam nie było (a powinien utworzyć się) folder noquarter.
Podobny problem miałem z utworzeniem hosta na modzie 'noquarter', gdzie skopiowałem działające paczki z Windowsa do folderu ./etwolf i gra nie widziała w ogóle tych paczek.

To na razie tyle. Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale zależy mi na rozwiązaniu tych problemów.
Za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Enemy Territory - zaawansowane problemy.

Post autor: artk2 »

Na początek:

Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Odp: Enemy Territory - wiele problemów i uruchomienie Hosta.

Post autor: kris55 »

Witam.
ET ma swoje forum i raczej tam winieneś zadawać te pytania w temacie: "Enemy Territory - zaawansowane problemy."
Na przykład: http://forum.enemy-territory.pl/
Jest kilka forum w języku polskim i kilkadziesiąt w angielskim. I raczej tam najszybciej ewentualnie rozwiążesz swoje "zaawansowane problemy".
Powodzenia
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
ffatman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Enemy Territory-instalacja gry, brak dźwięku, prawa do folderu, uruchomienie Hos

Post autor: ffatman »

Enemy Territory jest popaczkowane na GedDeb.
Ubuntuoptymista w oczekiwaniu na XFCE 4.14.
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Enemy Territory-instalacja gry, brak dźwięku, prawa do folderu, uruchomienie Hos

Post autor: pancernik »

ET używa OSS jako serwera dźwięku.
tu masz opis po angielsku i pliki do pobrania, jeśli używasz ALSY.
uruchamiasz po postu grę przez skrypt .et-sdl-sound.sh i dźwięk hula.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=362231
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”