[SOLVED] Ubuntu na Pendrivie
- IfElse
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED] Ubuntu na Pendrivie
Wiec tak, zainstalowalem sobie ubuntu 10.04 na pendrivie (pendrive to jego dysk twardy). Myslalem, ze przy uruchamianiu systemu bede w biosie wybieral czy dysk twardy czy pendrive, a tu klapa. Za kazdym uruchomieniem pendrive musi byc wlozony, bo inaczej nie wyswietla sie okno wyboru systemu (czyli Windows 7 i Ubuntu) Co zrobic aby system Windows uruchamial sie automatycznie, a ubuntu tylko wtedy kiedy wybiore botowanie z pendriva?
Z gory dzieki za pomoc.
Z gory dzieki za pomoc.
- wobli
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ubuntu na Pendrivie
Ustawić domyślne botowanie z dysku a jak zechcesz uruchomić Ubuntu to sobie przy starcie kompa wybierzesz z jakiego napędu ma botować. Poza tym nie widzę problemu przy ustawieniu pendrva jako pierwszego w kolejności przy botowaniu, wówczas jeśli chcesz Windowsa to wyjmujesz pena zanim włączysz kompa.
- IfElse
- Piegowaty Guziec
Nie rozumiesz jak daje botowanie z dysku twardego i nie mam wlozonego pendriva to wyskakuje blad, ze musze go wlozyc. A jak jest botowanie z dysku twardego z pendrivem to wyskakuje wybor systemu.
- kila
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Prawdopodobnie popełniłeś błąd podczas instalacji Ubuntu - Grub zainstalował się jako główny rekord rozruchu na pendrive. W takim przypadku, żeby bez pena startował Windows musisz spod konsoli przywracania systemu Windows BEZ włożonego pendrive z Ubunciakiem odbudować MBR i Winda powinna startować.
Potem spróbuj włożyć pena z Ubunciakiem - będzie dalej możliwość wybory systemu. Wybierz Ubunciaka i ciesz się Linem, a jeśli będzie Ci przeszkadzać wybór systemu, to usuń w pliku konfiguracyjnym Gruba linię odnośnie startu Windy. Pozdro!
Potem spróbuj włożyć pena z Ubunciakiem - będzie dalej możliwość wybory systemu. Wybierz Ubunciaka i ciesz się Linem, a jeśli będzie Ci przeszkadzać wybór systemu, to usuń w pliku konfiguracyjnym Gruba linię odnośnie startu Windy. Pozdro!
Linux User #520893
- IfElse
- Piegowaty Guziec
Mozesz dokladniej opisac odbudowywanie MBR. I jeszcze jedno nie mam plyty od windowsa bo to laptop i nie dostalem
- kila
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, nigdy nie korzystałem z partycji recovery, bo takie są właśnie w nowych laptopach, ale z tego co mi się kojarzy recovery można uruchomić jakimś przyciskiem lub przyciskiem do wyboru, z jakiego urządzenia ma bootować system. W moim lapku jak wcisne F9 to mnie się pyta, z czego bootować. Spróbuj poszukać u siebie czegoś takiego.IfElse pisze:Mozesz dokladniej opisac odbudowywanie MBR. I jeszcze jedno nie mam plyty od windowsa bo to laptop i nie dostalem
Ew. wyciągnij dysk i podłącz go np. przez usb do sprawnego Windowsa i tam zrób rebuild MBR. Ja kiedyś uwaliłem w ten sposób systemy, bo najpierw była instalowana Vista potem XP - błąd, nie ważne czemu. Wtedy próbowałem wszystkiego i nic nie dało rady. Dopiero wyciągnąłem dysk z lapka, podłączyłem do zew. kieszeni na usb i spod działającej Windy naprawiłem MBR. Ale jak ten program się nazywał - nie pamiętam ;( poszukaj czegoś w sieci, na pewno znajdziesz (wpisz w google np. windows 7 mbr rebuild)
EDIT
Przypomniała mi się nazwa programu pod Win do odbudowania MBR - EasyUBCD
Gdyby udałoby Ci się uruchomić konsole odzyskiwania systemu to wtedy wydajemy polecenie x:\boot\bootsect.exe /nt60 y:, gdzie x to litera dysku/napędu pliku bootsect.exe, y to litera dysku, na którym masz zainstalowany Windows 7 (prawdopodobnie c: )
Ścieżka do pliku bootsect.exe może się różnić...
EDIT2
Jak jesteś z Bydgoszczy, to mogę Ci pomóc osobiście

Linux User #520893
- IfElse
- Piegowaty Guziec
Dzięki za pomoc !! , z Bielska jestem 
EDIT:
No Windows sprawny ale niestety botowanie z pendriva nie działa, to może sformatuje go i zainstaluje ubuntu od nowa. Ale jak mam to zrobić aby nie doszło do tego problemu?

EDIT:
No Windows sprawny ale niestety botowanie z pendriva nie działa, to może sformatuje go i zainstaluje ubuntu od nowa. Ale jak mam to zrobić aby nie doszło do tego problemu?
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Jakieś komunikaty dostajesz?ale niestety botowanie z pendriva nie działa
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- IfElse
- Piegowaty Guziec
Nie tylko

Czekałem 10 min_

- kila
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja bym zrobił tak.
Dla bezpieczeństwa, żeby broń Boże nie zapisać znowu MBR na dysku odłącz go, odpal LiveCD i spod LiveCD odzyskaj Gruba na pendrivie.
A jeśli Ci się nie chce bawić to postaw na nowo Ubunciaka na Pendrive
ale z wyłączonym dyskiem... Wtedy będziesz miał pewność, że jak nie włożysz pena to uruchomi Ci się Winda, a jak go włożysz to uruchomi Ci się Ubunciak.
Dla bezpieczeństwa, żeby broń Boże nie zapisać znowu MBR na dysku odłącz go, odpal LiveCD i spod LiveCD odzyskaj Gruba na pendrivie.
A jeśli Ci się nie chce bawić to postaw na nowo Ubunciaka na Pendrive

Linux User #520893
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Kila dobrze Ci radzi, tutaj masz opis:
http://www.ubuntu-pomoc.org/przywracani ... -z-livecd/
http://www.ubuntu-pomoc.org/przywracani ... -z-livecd/
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
- IfElse
- Piegowaty Guziec
Dobra dzięki za pomoc. Bez was bym tego nie zrobił
Wszystko Działa!!

- kila
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ciesze się, że mogliśmy pomóc. Rozwiązałeś problem - dodaj [SOLVED] w tytule tematuIfElse pisze:Dobra dzięki za pomoc. Bez was bym tego nie zrobiłWszystko Działa!!
Linux User #520893