Poszukuję NAS'a

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
sauron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Poszukuję NAS'a

Post autor: sauron »

Witam, problem jak w temacie :)
Mam kilka wymagań co do niego, szukałem na allegro, ale nie znalazłem spełniającego moje wymagania.
Chcę aby działało to tak:
1. W NAS'ie ma być 1 dysk oraz ma być do niego drukarka podłączona pod USB
2. NAS ma być podłączony (kablem ethernet) do routera wifi
3. Chcę aby wszystkie komputery, które łączą się z netem (z routerem), mogły korzystać z NAS'a i drukarki.
4. Chcę stworzyć kilka partycji na tym dysku i czy istnieje możliwość zaszyfrowania partycji Truecryptem?

Wymagania:
- przystępna cena (nie więcej jak 200zł)
- wyjście ethernet
- wejście USB 2.0 (na drukarkę) (musi posiadać PRINTSERWER)
- min. 1 slot na dysk 3,5" SATA II
- obsługa partycji ext3/(ext4)* oraz FAT32 (ext4 pewnie jeszcze żaden nie obsługuję więc zaznaczam jako opcjonalne)
- możliwość wyłączania dysku jeżeli dłuższy czas jest nie używany
- aby współpracował z Linuxem (też ważna rzecz), bo wszystkie kompy w domu na linuxie jadą (najlepiej z różnymi dystrybucjami)
- musi być dość energooszczędny

Dysk będzie używany przede wszystkim do dostępu do zdjęć ze wszystkich kompów w domu (ewentualnie filmów z kamery (czasem HD)) oraz drukarki.

Nie musi mieć (jest to mi nie potrzebne, a wręcz przeszkadzające):
- klienta Bittorrent, p2p, http, ftp
- oraz różnych wodotrysków jak te z allegro np. wrzucanie na youtuba
A jeżeli już będzie to miało to czy jest możliwość wyłączenia lub kompletnego zablokowania?

Z góry dzięki za pomoc w wyborze nowego sprzętu, jeżeli gdzieś namieszałem lub wyraziłem się niejasno lub niekompletnie to proszę napisać to dopowiem :wink:

Pozdrawiam
sauron
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Odp: Poszukuję NAS'a

Post autor: DadaD »

Jeżeli sam dysk jest w cenie 200.- to jak chcesz sfinansować pozostałe wymagania.

Napiszę ironicznie, ale nie obrażaj się, jest to niemożliwe do zrealizowania przy założonej cenie, ale jezeli znajdziesz sponsora to tak.

Masz wymagania, które mogą spełnić niektóre drogie urządzenia lub komputer na płycie mitx, ale na pewno nie przy takiej cenie!

pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
Awatar użytkownika
sauron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Bardzo przepraszam, ale zapomniałem napisać, że bez dysku poszukuję :) Dysk sobie dokupię w przyszłości lub użyję tego co już mam, zastanowię się jeszcze.
Jeżeli będzie jakiś spełniający moje wymagania to nawet jestem za niego dać jego cenę + cenę dysku. To ok. 200 złotych mam zagospodarowane tylko na NAS'a, bez dysku.
To 200 zł też nie jest takie sztywne, ale nie chcę aby NAS kosztował więcej jak router :(
A nie znajdzie się na pewno nic tańszego? Czy to są aż tak wygórowane wymagania? Jak tak na allegro patrzyłem to znajdywałem urządzenia prawie pasujące, jedno obsługiwało tylko FAT, drugie było dla ATA.
Ja naprawdę nie potrzebuję w tym wodotrysków i wypasu, nie są potrzebne mi funkcje te które wcześniej wypisałem
Nie musi mieć (jest to mi nie potrzebne, a wręcz przeszkadzające):
- klienta Bittorrent, p2p, http, ftp
- oraz różnych wodotrysków jak te z allegro np. wrzucanie na youtuba
Nie są mi potrzebne żadne funkcje autobacup, ani przyciski backupu.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: DadaD »

W ubiegłym roku poszukiwałem podobnego urządzenia. Niestety, albo brak okreslonych funkcji, albo cena często przekraczajaca 1000,- sprowadzały mnie na ziemię.

Ostatecznie problem rozwiązałem w ten sposób.
1 wykorzystałem starą obudowę komputera z zasilaczem.
2 Zakupiłem płytę głowną mitx z procesorem Atom 330 i zintegrowaną kartą graficzną
3 Zakupiłem pamięci RAM 2GB
4 zakupiłem dysk 1GB
Na powyższej konfiguracji instalowałem kilka różnych dystrybucji najczęściej ze srodowiskiem graficznym i ostatecznie wylądował Linux Mint Isadora.

Pliki udostepniam poprzez SAMBĘ, drukarkę także.

Jezeli nie potrzebujesz środowiska graficznego, ja ten komputer traktuję jako rezerwę, to mozesz zakupić MOBO ze słabszym procesorem.

Rozwiazanie spisuje się u mnie dobrze wspólpracuje z Linuksami i Windows.

Zdaję sobie sprawę że nie jest to idealne rozwiązanie, wiadomo najlepsze jest przyzwoite rozwiazanie firmowe, ale wtedy nie znalazłem zadowalajacego.
Może teraz już jest, Manta czasem wprowadzała różne tanie nowinki.

Cena niestety jest też wyższa od założonej - za samą płyte zapłaciłem ok. 180,-

Pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
Awatar użytkownika
sauron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Orientuję się co do cen tego kompa z mitx, bo miałem taki składać, ale nie myślałem o funkcji NAS'a, a raczej o kolejnym kompie który do tego NAS'a miał mieć dostęp. Cena też jest raczej ważna, gdyż NAS będzie służył raczej do przechowywania zdjęć lub sporadycznie innych plików, poza tym tylko do użytku domowego, więc gra nie warta świeczki za około 1000zł :(
Szkoda, myślałem że znajdę jakieś urządzenie spełniające wymagania w przystępnej cenie, ale widzę że jednak się pomyliłem :(
Jeżeli jeszcze ktoś znajdzie lub zna jakieś inne rozwiązanie to proszę pisać :)
Awatar użytkownika
gho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gho »

Polecam wykorzystać stary komputer ;) + FreeNAS (http://freenas.org/)

U mnie chodzi ładnie na sprzęcie 560 MHz + 192 MB RAM + 40GB HDD. Zasilacz jak najmniejszy, najsłabsza grafika, karta sieciowa i to wszystko.

Usługi które u mnie chodzą:
- CIFS/SMB
- FTP
- SSH
- WWW (lighttpd)
- BitTorrent (transmission)
Awatar użytkownika
sauron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

FREENAS wydaje się być rozwiązaniem, ale pierwsza sprawa nie mam starego kompa :( a druga że chciałbym włożyć do niego 500GB więc raczej odpada, rozwiązanie z wiekowym sprzętem. Ale projekt sam w sobie jest wypas. Jeżeli nie znajdzie się jakieś rozwiązanie w postaci gotowego NAS'a to się nad tym rozwiązaniem zastanowię :)
Awatar użytkownika
gho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gho »

Większe dyski wsadzisz bez problemu do starego komputera, tylko trzeba dokupić wtedy kontroler dysków albo wrzucić nowego BIOS-a, który obsługuje po prostu większe dyski. Ja mam starą płytę główną Shuttle, która obsługiwała dyski do 40 GB. Wrzuciłem nowy BIOS i już mam obsługę do 250 GB :) to zależy wszystko od płyty głównej i BIOS-u... A o stary komputer zawsze możesz popytać znajomych, może akurat mają stary komputer który jest dla nich kompletnie niepotrzebny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”