Ubuntu na VirtualBox i foldery wspołdzielone - błąd przy zapisie pliku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu na VirtualBox i foldery wspołdzielone - błąd przy zapisie pliku
Problem jest prosty. Mam Win 7 na maszynie matce, Ubuntu 10.04 na wirtualnej maszynie. Stworzyłem katalog współdzielony, zamontowałem go na Ubuntu. Wszytsko działa poprawnie (Ubuntu widzi pliki, moge tworzyć nowe pliki, usuwać, moge też robić wszystko co chce z poziomu systemu matki) oprócz możliwości zapisawnia plików z poziomu systemu gościa (tzn. tworze plik tekstowy, potem otwieram go geditem a jak chce go zapisać to to dosteje błąd "Nie można zapisać pliku (...) Text file is busy). Chciałbym mieć możliwość edycji i zapisywania plików z poziomu komputera gościa.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: FVWM
- Architektura: x86
Odp: Ubuntu na VirtualBox i foldery wspołdzielone - problem z zapisem
A nie zaznaczyłeś w VirtualBox'ie przypadkiem opcji "Tylko do odczytu", dodając ścieżkę do katalogu współdzielonego?
Without fools, there would be no wisdom.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Ubuntu na VirtualBox i foldery wspołdzielone
Nie, nie zaznaczyłem.
Ok, problem rozwiązany.
Jest o bład gedita a nie VB czy systemu. Użyłe innego edytora tekstu i wszstko dziła.
Poza tym odpalam VB jako administrator, bez tego też mogą wystąpić problemy z zapisem.
Ok, problem rozwiązany.
Jest o bład gedita a nie VB czy systemu. Użyłe innego edytora tekstu i wszstko dziła.
Poza tym odpalam VB jako administrator, bez tego też mogą wystąpić problemy z zapisem.