Generator zmiennych tapet
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam,
chciałbym się pochwalić, bardzo prostym programikiem własnego autorstwa, którym wygenerujemy plik xml, odpowiadający za okresowe zmienianie się tapety pulpitu. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zapraszam serdecznie:
Liczę również na jakieś opinie. Pozdrawiam.
chciałbym się pochwalić, bardzo prostym programikiem własnego autorstwa, którym wygenerujemy plik xml, odpowiadający za okresowe zmienianie się tapety pulpitu. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zapraszam serdecznie:
Liczę również na jakieś opinie. Pozdrawiam.
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: Generator zmiennych tapet
Świetna koncepcja i wykonanie. Właśnie szukałem czegoś o podobnej funkcjonalności, już się miałem brać za pisanie jakiegoś skryptu, a tu taka niespodzianka 
Szkoda jedynie, że w Debianie jakoś nie do końca mi to chce działać... Mianowicie w oknie wyboru tapety (PPM na pulpit -> Zmień tło pulpitu) miniaturka ładnie się wyświetla i animuje, ale niestety pulpit jest wtedy cały zielony (taki mam ustawiony kolor wypełnienia w przypadku braku tapety)...

Szkoda jedynie, że w Debianie jakoś nie do końca mi to chce działać... Mianowicie w oknie wyboru tapety (PPM na pulpit -> Zmień tło pulpitu) miniaturka ładnie się wyświetla i animuje, ale niestety pulpit jest wtedy cały zielony (taki mam ustawiony kolor wypełnienia w przypadku braku tapety)...
http://www.kotwburaczkach.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Bardzo się cieszę, że program okazuje się być przydatnym
Jeżeli miniaturka się animuje, to chyba nie w pliku xml leży wina. Chociaż możesz gdzieś podpatrzeć, czy na pewno powinien on mieć tę samą budowę, co ten generowany przez program.
Dziękuję, za miłe słowo i pozdrawiam.

Dziękuję, za miłe słowo i pozdrawiam.
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Z chęcią bym podpatrzył, ale nie mam pojęcia gdzie. Jakieś wskazówki? Zechcesz podzielić się wiedzą gdzie wyszperałeś o strukturze xmla, który tak działa? 

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Domyślnie w Ubuntu jest już taki plik z kilkoma zdjęciami kosmosu i stąd zaczerpnąłem strukturę xml'a. Ciężko mi znaleźć coś na google typowo pod Debiana, ale poszukam jeszcze.
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dziękuję. Również pogooglam. A może to tylko kwestia moich ustawień/conky'ego czy czegoś... spróbuję na "dziewiczym koncie" 

-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Machnąłem coś takiego w bashu przed chwilą 
Generuje tylko plik XML w folderze z tapetami, które mają się zmieniać. Nic nigdzie nie przenosi, ale to można łatwo dorobić.
Wrzucamy skrypt do katalogu z tapetami (formatu .jpg tylko, ale to można łatwo zmienić), odpalamy skrypt poleceniem:
Czas jest zapewne w sekundach, przykładowo mamy:
Ta daa 
Nie testowałem, więc nie daję gwarancji, ze to zadziała, ale pliczek generuje poprawnie.

Generuje tylko plik XML w folderze z tapetami, które mają się zmieniać. Nic nigdzie nie przenosi, ale to można łatwo dorobić.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
starttime="<background>\n\t<starttime>\n\t\t<year>2009</year>\n\t\t<month>08</month>\n\t\t<day>04</day>\n\t\t<hour>00</hour>\n\t\t<minute>00</minute>\n\t\t<second>00</second>\n\t</starttime>"
echo -e $starttime > background.xml
for file in $(ls -1 | grep ".jpg")
do
if [ "$cache" != "" ]
then
echo -e "\t<transition>\n\t\t<duration>$2</duration>\n\t\t<from>$PWD/$cache</from>\n\t\t<to>$PWD/$file</to>\n\t</transition>" >> background.xml
fi
cache=$file
echo -e "\t<static>\n\t\t<duration>$1</duration>\n\t\t<file>$PWD/$file</file>\n\t</static>" >> background.xml
done
bash skrypt.sh <czas wyświetlania tapety> <czas przejścia tapet>
bash skrypt.sh 200 5

Nie testowałem, więc nie daję gwarancji, ze to zadziała, ale pliczek generuje poprawnie.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
No a mi nie działa.
Co dziwniejsza ten standardowy plik tez nie dziala
.
Co jeszcze dziwniejsza nie pokazuje mi tła tylko tą tapetę ktora byla ustawiona poprzednio przesuniętą o pare pixeli w dol...
EDIT:
A czy te tapety muszą mieć konkretny format? bo ja mam w png. Może dlatego nie dziala?
Co dziwniejsza ten standardowy plik tez nie dziala

Co jeszcze dziwniejsza nie pokazuje mi tła tylko tą tapetę ktora byla ustawiona poprzednio przesuniętą o pare pixeli w dol...
EDIT:
A czy te tapety muszą mieć konkretny format? bo ja mam w png. Może dlatego nie dziala?
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mój program - nie ma znaczenia. Ale możliwe, że możesz mieć coś u siebie poustawiane co tworzy trudności.
-
- Sędziwy Jeż
Czy ktoś może powiedzieć co po kolei trzeba zrobić bo jestem na Ubuntu dopiero jeden dzień i nie bardzo się mogę w nim odnaleźć, jak wygenerować ten plik xml czy zainstalować ten program, dziękuje za pomoc. 

- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
http://karmelek.wordpress.com/2008/05/1 ... a-w-gnome/ Mysle ze w taki sposób to tez bedzie działać, chyba że zmieniły się nazwy kluczy, ale to proste do poprawienia jak coś.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Na stronie jest dokładny opis. Nie trzeba instalować programu. Wystarczy go wrzucić do katalogu z grafikami, a następnie uruchomić go w terminalu za pomocą polecenia:malymike86 pisze:Czy ktoś może powiedzieć co po kolei trzeba zrobić bo jestem na Ubuntu dopiero jeden dzień i nie bardzo się mogę w nim odnaleźć, jak wygenerować ten plik xml czy zainstalować ten program, dziękuje za pomoc.
./generator-zt czas_wyświetlania czas_przenikania
./generator-zt 20 10
Pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
Zrobione, dzięki