[SOLVED] Środowisko programistyczne po polsku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam.
Poszukuję środowiska programistycznego dla Ubuntu, najchętniej Pascal lub Python, ale po polsku. Ma służyć mojemu synowi (13 lat) do nauki programowania - ma niejakie doświadczenie w pisaniu batch'ów pod DOS'em ale nie chcę wpuszczać go w gedita i kompilowanie w terminalu.
Szukałem w różnych miejscach ale wygląda na to, że wszystko jest po angielsku, ewentualnie w innych językach, a nie ma nic po ludzku - czyli po naszemu. Angielskiego uczy się, ale poziom wiedzy nie pozwoli mu na poruszanie się po środowisku i czytanie helpów, a ja nie mam czasu żeby każde słowo czy zwrot mu tłumaczyć.
Poszukuję środowiska programistycznego dla Ubuntu, najchętniej Pascal lub Python, ale po polsku. Ma służyć mojemu synowi (13 lat) do nauki programowania - ma niejakie doświadczenie w pisaniu batch'ów pod DOS'em ale nie chcę wpuszczać go w gedita i kompilowanie w terminalu.
Szukałem w różnych miejscach ale wygląda na to, że wszystko jest po angielsku, ewentualnie w innych językach, a nie ma nic po ludzku - czyli po naszemu. Angielskiego uczy się, ale poziom wiedzy nie pozwoli mu na poruszanie się po środowisku i czytanie helpów, a ja nie mam czasu żeby każde słowo czy zwrot mu tłumaczyć.
- dawwin
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: Środowisko programistyczne po polsku
@yendrek
Do pascala nadaje się Lazarus. To multiplatformowy odpowiednik Delphi, ale do programów konsolowych w pascalu podobno jest ok.
Jest też Geany. Obsługuje kolorowanie składni zarówno Pascala jak i Pythona.
@ethanak
czepiasz się
Do pascala nadaje się Lazarus. To multiplatformowy odpowiednik Delphi, ale do programów konsolowych w pascalu podobno jest ok.
Aby mieć aktualną wersję dodawałem też taką linijkę do /etc/apt/sources.list (mam nadzieję, że wiesz o co chodzi z repozytoriami)sudo apt-get install lazarus
Kod: Zaznacz cały
deb http://www.hu.freepascal.org/lazarus/ lazarus-stable universe
U mnie obydwa są po polskusudo apt-get install geany
@ethanak
czepiasz się
Moje programy - http://dawwin.users.sourceforge.net/
Nie pomagam na PW
Nie pomagam na PW
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Hm... powiedzmy inaczej: przesadzamdawwin pisze: @ethanak
czepiasz się

Wiesz - kiedyś czytałem jakąś Wielce Mądrą Książkę tłumaczoną przez Jeszcze Więcej Mądrego Tłumacza (bodajże była to "Konstrukcja kompilatorów" albo coś podobnego, na 100% o kompilatorach). I miałem potężny problem, bo w pewnym momencie natknąłem się na tekst w stylu:
Naprawdę, myślałem że się posikam ze śmiechu kiedy zorientowałem się że "dla" to "for"Przekład instrukcji dla polega na...

A przy okazji poruszania się po helpach, manach i tak dalej - czy naprawdę uważacie że polskie helpy/many/infa/inszedoki są aktualne, pięknie przetłumaczone i tak w ogóle? Z tego co się spotkałem z oprogramowaniem pod Linuksa jakieś 90% manów (glibc i tak dalej) nie jest przetłumaczonych - a z oficjalnym powodem się zgadzam, mianowicie że zanim tłumacz przetłumaczy, to dokumentacja przestanie byc aktualna.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
- dawwin
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Ja w większości używam angielskojęzycznych manuali. Nie mniej jednak dla początkującego programisty (czyli takiego o jakim mowa w pierwszym poście) jakieś proste polskie tutoriale, czy książki na temat danego języka są wskazane, bo początkujący programista nie będzie się zajmował żadnymi zaawansowanymi aspektami. Co oczywiście nie znaczy, że nie trzeba się uczyć językaA przy okazji poruszania się po helpach, manach i tak dalej - czy naprawdę uważacie że polskie helpy/many/infa/inszedoki są aktualne, pięknie przetłumaczone i tak w ogóle?
Moje programy - http://dawwin.users.sourceforge.net/
Nie pomagam na PW
Nie pomagam na PW
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
@dawwin - dzięki, kiedyś instalowałem zarówno Lazarusa jak i Geany, ale miałem to po angielsku. Co prawda było to w wersjach 9,04 i 9,10, kiedy jeszcze bawiło mnie grzebanie w różnych ustawieniach Ubuntu - może coś popaprałem wtedy z repozytoriami/ustawieniami językowymi itp. Ściągnę sobie i zobaczę co i jak teraz jest z tymi środowiskami. Dodaję [solved] do tematu - dzięki.
@ethanak - napiszę krótko: jeśli nie chcesz czy nie umiesz pomóc, daruj sobie sarkazm, przynajmniej dopóki nie opanujesz w bodaj podstawowym stopniu tej trudnej sztuki. Twoja odpowiedź ma pogardliwy wydźwięk i do tego jest nie na temat.
@ethanak - napiszę krótko: jeśli nie chcesz czy nie umiesz pomóc, daruj sobie sarkazm, przynajmniej dopóki nie opanujesz w bodaj podstawowym stopniu tej trudnej sztuki. Twoja odpowiedź ma pogardliwy wydźwięk i do tego jest nie na temat.