pobieranie plików pdf z internetu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
ulysses
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

pobieranie plików pdf z internetu

Post autor: ulysses »

Została chwilowo zmuszona, do przesiadki na Ubuntu i niestety nie potrafię pobrać żadnego pliku z internetu. Gdy chcę coś pobrać po kliknięci nie dzieje się nic, a gdy wchodzę na strony " jeśli w ciągu 10s nic się nie pojawiło kliknij w ten link... " odsyła mnie tylko dalej, ale i tak nic nie mogę zrobić i kliknąć. Co muszę zrobić ? Zainstalować jakieś aktualizacje, albo pakiety i jeśli tak to jak?
Awatar użytkownika
Krissfa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: pobieranie plików

Post autor: Krissfa »

A jak pobierałaś pliki przez Windowsa?
Tak samo pobieramy z innego systemu, za pobieranie odpowiedzialna jest przeglądarka internetowa.
Jak nie wychodzi Ci pobieranie z Firefox'a, możesz zawsze zainstalować inną przeglądarkę.
Zarejestrowany użytkownik Linux'a - 506957
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Zależy - co i skąd pobierasz.

Spróbuj sciąnąć coś programem wget (w terminalu),
do firefoxa jest kilka fajnych rozszerzeń ułatwiających pobieranie plików m. in: flashgot,
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3006/,

Natomiast np. do RapidShare bardzo dobrze sprawdza się skrypt rsget

Po za tym - jak coś nie działa - to dokładnie co i gdzie - adres strony.

A twoje problemy były obrobione na tym forum na wszystkie sposoby.

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Próbowałeś ściągać wgetem albo jdownloaderem?
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: pancernik »

jdownloader jest pisany w javę i jest dość ciężki na starsze maszyny polecam program tucan
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

ulysses pisze:Została chwilowo zmuszona, do przesiadki na Ubuntu i niestety nie potrafię pobrać żadnego pliku z internetu. Gdy chcę coś pobrać po kliknięci nie dzieje się nic, a gdy wchodzę na strony " jeśli w ciągu 10s nic się nie pojawiło kliknij w ten link... " odsyła mnie tylko dalej, ale i tak nic nie mogę zrobić i kliknąć. Co muszę zrobić ? Zainstalować jakieś aktualizacje, albo pakiety i jeśli tak to jak?
A sprawdziłaś może katalog Pobrane (Miejsca-->Pobrane). Domyślnie firefox, z tego co pamiętam, nie wyświetla żadnego komunikatu o pobieraniu, chyba że zmienisz jego ustawienia lub doinstalujesz wtyczkę typu DownThemAll.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

ulysses pisze:Została chwilowo zmuszona, do przesiadki na Ubuntu i niestety nie potrafię pobrać żadnego pliku z internetu. Gdy chcę coś pobrać po kliknięci nie dzieje się nic, a gdy wchodzę na strony " jeśli w ciągu 10s nic się nie pojawiło kliknij w ten link... " odsyła mnie tylko dalej, ale i tak nic nie mogę zrobić i kliknąć. Co muszę zrobić ? Zainstalować jakieś aktualizacje, albo pakiety i jeśli tak to jak?
Przede wszystkim zmień temat, bo ten jest tak ogólny i pozbawiony treści, że bardziej już chyba nie można.
Napisz czy Ubuntu masz zainstalowane, czy działasz z USB lub płyty LiveCD. Napisz jakiej aplikacji używasz do "pobierania" i jakie pliki chcesz "pobrać".

Jest też pytanie, czy masz uprawnienia do zapisywania plików w miejscu jakie wskazujesz jako docelowe ? Gdzie próbujesz zapisywać ?

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ulysses
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: pobieranie plików pdf z internetu

Post autor: ulysses »

pobrałam ten program flashgot i problem się rozwiązał. Wcześniej nie mogłam pobrać ani plików pdf ani komunikatora. Jeżeli chodzi o katalog pobrane to takiego nie mam, a wszystko teraz zapisuje mi się na pulpicie, ale to już chyba nieważne bo wszystko działa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”