Program/skrypt do edycji wielu zdjęć
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Program/skrypt do edycji wielu zdjęć
Witam,
google mi nie pomogło więc pomyślałem, że tu spróbuję
potrzebuję program lub skrypt lub coś jeszcze innego co zmieni wielkość zdjęcia do 600x600 przy czym, jeśli zdjęcie nie będzie kwadratowe to dłuższy bok zmniejszy się do 600 a krótszy zostanie dopełniony białym do 600, z kolei jeśli zdjęcie będzie mniejsze niż 600 to doda się tylko białe tło do 600 z każdej strony.
Ręcznie pięknie to wychodzi w Gimpie ale mam do przerobienia kilkadziesiąt... tysięcy zdjęć, więc wolałbym, żeby ten proces odbył się automatycznie. Windowsowy Faststone photoresizer daje z kolei radę zmienić wiele zdjęć na raz i zmienić dłuższy bok do 600 ale nie potrafi dodać białego tła...
wszelkie sugestie mile widziane!
dzięki, Spankin
google mi nie pomogło więc pomyślałem, że tu spróbuję
potrzebuję program lub skrypt lub coś jeszcze innego co zmieni wielkość zdjęcia do 600x600 przy czym, jeśli zdjęcie nie będzie kwadratowe to dłuższy bok zmniejszy się do 600 a krótszy zostanie dopełniony białym do 600, z kolei jeśli zdjęcie będzie mniejsze niż 600 to doda się tylko białe tło do 600 z każdej strony.
Ręcznie pięknie to wychodzi w Gimpie ale mam do przerobienia kilkadziesiąt... tysięcy zdjęć, więc wolałbym, żeby ten proces odbył się automatycznie. Windowsowy Faststone photoresizer daje z kolei radę zmienić wiele zdjęć na raz i zmienić dłuższy bok do 600 ale nie potrafi dodać białego tła...
wszelkie sugestie mile widziane!
dzięki, Spankin
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
Odp: Program/skrypt do edycji wielu zdjęć
Do GIMP-a jest skrypt Batch Process (dostępny w repozytorium w pakiecie 'gimp-plugin-registry') który powinien sprostać.
-
- Sędziwy Jeż
Phatch PHoto bATCH Processor
jest w repozytoriach.
jest w repozytoriach.
Compal FL 90
- edgy
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
Potwierdzam Phatch jest świetny do automatycznych przeróbek. Inny sposób, który jest znacznie szybszy i być może wygodniejszy:
Po restarcie GNOME będziesz mieć dodatek do Nautilusa, dzięki któremu możesz zaznaczyć zdjęcia, i prawym klikiem wybrać opcje jakie cię interesują. Zdjęcia są przerabiane od razu w Nautilusie.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install nautilus-image-converter
Po restarcie GNOME będziesz mieć dodatek do Nautilusa, dzięki któremu możesz zaznaczyć zdjęcia, i prawym klikiem wybrać opcje jakie cię interesują. Zdjęcia są przerabiane od razu w Nautilusie.