Toshiba a200

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Saiph
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Toshiba a200

Post autor: Saiph »

Po pierwsze Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum.

Niedawno zainstalowałem sobie Linux'a Ubuntu na swoim stacjonarnym komputerze. Muszę powiedzieć że jestem nim bardzo miło zaskoczony, i powiem szczerze, że chyba się na niego przerzucę na stałe.
Postanowiłem go też wgrać na moim laptopie, Toshiba a200(tutaj dane techniczne). Aby być pewnym że nic mi się nie zepsuje po zmianie na ubuntu, zadam parę pytań.

1. Czy mogę wgrać normalnego ubuntu na laptopie?(w kategorii DOWNLOAD widziałem wersję dla Netbooków, a jednak 700 MB pobierania to trochę jest)
2. Netbook ma wbudowaną kartę Wi-Fi, czy ubuntu sam sobie znajdzie sterowniki do niej, jak i do innych elementów komputera? Tak, wiem że ubuntu znajduje sam sobie sterowniki, ale chciałbym być pewien że na pewno znajdzie sterowniki do tej karty.
*3. W jaki sposób można się połączyć z wifi?

*wiem że pytanie trochę z innej beczki i może nie pasuje do kategorii, ale myślę że jedno pytanko internetu nie zepsuje, a i szybciej dowiem się jak to wygląda

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Saiph.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: Toshiba a200

Post autor: mario_7 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Co do działania bądź nie poszczególnych podzespołów - uruchom Ubuntu z LiveCD/LiveUSB i będziesz wiedział co zadziała od razu, a do czego będziesz potrzebował dodatkowych sterowników i ewentualnie konfiguracji.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Admc »

Netbook to nie to samo co laptop.
Na laptopach i stacjonarnych instaluje się desktop edition.
Na netbookach netbook edition.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: przemk »

Saiph pisze:Postanowiłem go też wgrać na moim laptopie, Toshiba a200(tutaj dane techniczne). Aby być pewnym że nic mi się nie zepsuje po zmianie na ubuntu, zadam parę pytań.
Gdybyś zajrzał na Best4Linux.net to znalazłbyś tam recenzje A200-1VM i dowiedziałbyś się, że praktycznie wszystko działa zaraz po instalacji. Małego wysiłku wymaga tylko skonfigurowanie BT.
Na tym egzemplarzu Ubuntu jest jedynym systemem operacyjnym :-)
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”