Po pierwsze Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum.
Niedawno zainstalowałem sobie Linux'a Ubuntu na swoim stacjonarnym komputerze. Muszę powiedzieć że jestem nim bardzo miło zaskoczony, i powiem szczerze, że chyba się na niego przerzucę na stałe.
Postanowiłem go też wgrać na moim laptopie, Toshiba a200(tutaj dane techniczne). Aby być pewnym że nic mi się nie zepsuje po zmianie na ubuntu, zadam parę pytań.
1. Czy mogę wgrać normalnego ubuntu na laptopie?(w kategorii DOWNLOAD widziałem wersję dla Netbooków, a jednak 700 MB pobierania to trochę jest)
2. Netbook ma wbudowaną kartę Wi-Fi, czy ubuntu sam sobie znajdzie sterowniki do niej, jak i do innych elementów komputera? Tak, wiem że ubuntu znajduje sam sobie sterowniki, ale chciałbym być pewien że na pewno znajdzie sterowniki do tej karty.
*3. W jaki sposób można się połączyć z wifi?
*wiem że pytanie trochę z innej beczki i może nie pasuje do kategorii, ale myślę że jedno pytanko internetu nie zepsuje, a i szybciej dowiem się jak to wygląda
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Saiph.
Toshiba a200
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Toshiba a200
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Co do działania bądź nie poszczególnych podzespołów - uruchom Ubuntu z LiveCD/LiveUSB i będziesz wiedział co zadziała od razu, a do czego będziesz potrzebował dodatkowych sterowników i ewentualnie konfiguracji.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Netbook to nie to samo co laptop.
Na laptopach i stacjonarnych instaluje się desktop edition.
Na netbookach netbook edition.
Na laptopach i stacjonarnych instaluje się desktop edition.
Na netbookach netbook edition.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Gdybyś zajrzał na Best4Linux.net to znalazłbyś tam recenzje A200-1VM i dowiedziałbyś się, że praktycznie wszystko działa zaraz po instalacji. Małego wysiłku wymaga tylko skonfigurowanie BT.Saiph pisze:Postanowiłem go też wgrać na moim laptopie, Toshiba a200(tutaj dane techniczne). Aby być pewnym że nic mi się nie zepsuje po zmianie na ubuntu, zadam parę pytań.
Na tym egzemplarzu Ubuntu jest jedynym systemem operacyjnym

[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]