Będę niezmiernie wdzięczny za poinstruowanie mnie jak poprawnie skonfigurować zamknięte sterowniki ATI czy cokolwiek innego (xorg.conf, ...) co jest odpowiedzialne za powolne działanie grafiki w moim komputerze.
Problem objawia się tym, że np. otwierając jakieś okienko, program czy zmieniając zakładkę w przeglądarce widać jak nowa "treść" pojawia się na ekranie powoli od góry, a nie błyskawicznie jak to powinno mieć miejsce. System zaczyna mulić/gubić klatki/zacinać się jeśli np. chwycę kursorem jakieś okienko i zacznę nim machać po ekranie. Mogę sobie również pomarzyć o oglądaniu filmów w HD 1080p czy nawet 720p chociaż zarówno karta jak i monitor powinny spokojnie te tryby obsłużyć i na nich pracować z sensowną wydajnością. Filmy w "zwykłej" rozdzielczości (jakieś divxy z netu) działają normalnie tak samo jak DVD z płyt.
Już spieszę z opisem konfiguracji komputera:
-Ubuntu 10.04 LTS,
-Kernel 2.6.32-25-generic,
-Gnome 2.30.2,
-grafika Radeon HD 4350 ale uwaga, bo na zwykłym starym PCI,
-monitor Benq V2210 Eco.
-Karta z monitorem połączona przez HDMI. Dźwięk przez HDMI działa (dlatego używam sterów ATI a nie otwartych, bo na tych ostatnich za żadne skarby nie mogłem uruchomić dźwięku przez HDMI, a jest mi to niezbędne jako, że nie posiadam osobnej ani zintegrowanej z płytą główną karty dźwiękowej).
-2x Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.20GHz
-płyta główna Supermicro (to generalnie rozbebeszony serwer, który wcześniej sobie pracował na jakiejś farmie serwerów i emeryturę spędza u mnie, dlatego grafika na PCI gdyż płyta główna nie posiada nawet AGP o nowych PCI nie wspominając).
-Dodam, że wszelkie compizy czy tam jakieś inne cuda nie widy efekty 3D itp. itd. mam powyłączane.
Zależy mi na poprawnym działaniu 2D (żadnego mulenia jak przesuwam okienka itp.) i możliwości bezproblemowego oglądania filmów w full HD. W żadne gry nie gram, więc 3D szmery bajery mnie nie interesują choć wiadomo, lepieć mieć niż nie mieć

Jeżeli chodzi o mój xorg.conf to wygląda dość biednie ale nie wiem jak go poprawnie skonfigurować.
Kod: Zaznacz cały
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
Option "OpenGLOverlay" "on"
BusID "PCI:4:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4300/4500 Series
OpenGL version string: 3.2.9756 Compatibility Profile Context
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(WW) Falling back to old probe method for fglrx
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@4:0:1) found
(WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
(WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
(WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
aticonfig --initial -f na początku robiłem, grzebałem również w panelu ATI ale nie znalazłem żadnej opcji, której wy/włączenie dałoby jakiś pozytywny efekt. W wyniku googlania w temacie coś mi świta, że mogą pomóc ustawienia typu aticonfig --overlay-type=Xv tudzież zabiegi a'la Option "VideoOverlay" "on" w xorg.conf aczkolwiek jestem zielony w tym temacie i go nie ogarniam.
Pomoże ktoś? Z góry dziękuję za poświęcony czas.