Konfiguracja własnej strony pod DynDNS

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
itposthuman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Konfiguracja własnej strony pod DynDNS

Post autor: itposthuman »

witam wszystkich

Chciałbym czasami użyć własnej strony www z własnego servera. Mam Neostrade więc pozostała mi rejestracja na http://www.dyndns.com. Zrobiłem to. Założyłem domenę i aktywowałem ją.

Mam Server Apache (Lamp) prawidłowo skonfigurowany. Działa pod adresem 192.168.1.4 w sieci lokalnej. Natomiast panel routera na 192.168.1.1 .

Mój router to D-link DSL-2640B.

Z tego co do tej pory wyczytałem po wpisaniu domeny w wyszukiwarce powinien wyświetlić się albo panel do routera albo strona startowa Apache. Niestety u mnie nie działa.

Kombinuje od 2 dni ale siły mnie opuszczają. Być może robie coś źle z przekierowaniem Obrazek ? Tu zrzut z konfiguracji przekierowaniahttp://img155.imageshack.us/f/zrzutekranu1vz.png/ Bo włączyłem Enable przy Dynamic DNS i wszytko poprawnie wpisałem.

Czy ktoś wie co zrobić aby działało ?
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Odp: Konfiguracja własnej strony pod DynDNS

Post autor: frklin »

W server IP masz niepoprawny adres wpisany
Z tego co do tej pory wyczytałem po wpisaniu domeny w wyszukiwarce powinien wyświetlić się albo panel do routera
nie, domyślnie jest to wyłączone ze względów bezpieczeństwa
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
itposthuman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli co powinienem w miejscu Server IP wpisać ? Na dole zdjęcia są reguły przekierowania jakie dodałem.

"domyślnie jest to wyłączone ze względów bezpieczeństwa"

Jak włączyć ?
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: dk75 »

Nie za dużo tych reguł?
Jak na mój gust to jednoczesne przekierowanie tego samego portu na dwa różne adresy nie zadziała najlepiej.
Przekierowanie używa się wtedy gdy chcesz aby cokolwiek co przyjdzie na dany port poleciało na jedną konkretną maszynę a nie na dwie albo trzy.
Tak więc jeśli nie musisz to nie używaj przekierowań no chyba, że chcesz mieć jedną wydzieloną maszynę na dany serwis (np. jeden serwer WWW lub FTP lub MAIL).
Więc lepiej by było zostawić przekierowania puste a tylko otworzyć porty 80 i 8080 na przyjmowanie połączeń zewnętrznych - ale to powinna załatwić konfiguracja DynDNS w routerze (być może i przekierowania załatwia).
No chyba, że chcesz mieć bezpieczniejszą sieć wewnętrzną (masz parę komputerów podłączonych do tego routera?) to wtedy przekieruj jeszcze wszystkie serwisy WEB na 192.168.1.4 TYLKO!
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
dev
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: dev »

Bez sensu masz te regułki ruchu.
Przychodzi pakiet na port 80 na interfejs zewnętrzny routera. Router ma regułę kierującą taki pakiet na host 192.168.1.4 port 80 i konkurencyjną regułę kierującą ten pakiet na host 192.168.1.1 port 80... i konkurencyjne reguły kierujące ten pakiet na port 8080 na tych hostach.
Analogicznie z portem 8080. Kompletnie bez sensu.
itposthuman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To że reguły są nielogiczne i przeciwstawne to ja doskonale wiem.

wkleiłem te reguły nie po to aby coś zadziałało tylko po to abyście powiedzieli która jest OK i która powinienem stosować.

Bo przetestowałem każdą po kolei z osobna i tak nic nie wychodzi. Wiec moze wszytkie są błędne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”