Witam
Znalazłem znakomity odtwarzacz muzyczny o nazwie MOC. Chciałbym się zapytać, czy dało by się zrobić coś takiego, żeby uruchomić Ubuntu z jak najmniejszą ilością procesów (nie wiem jak fachowo się to nazywa w linuxie, posłużyłem się pojęciem Windowsowskim) i podzespołów komputera, tak żeby można było tylko słuchać muzyki + włączony monitor z maksymalnym przyciemnieniem. Cała ta "zabawa" miała by na celu maksymalne ograniczenie zużycia baterii w laptopie (która niestety normalnie trzyma około 30 minut).
Odtwarzacz MOC i jak najmniejsze zużycie baterii
- pancernik
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Odtwarzacz MOC i jak najmniejsze zużycie baterii
wystarczy przejść na tty1 (ctrl+alt+f1) wpisać:
i już masz tryb tekstowy i możesz moc uruchomić sobie wtedy
albo w /boot/grub/grub.cfg dodaj kolejny wpis specjalnie dla trybu tekstowego. Powiel ostatni wpis Dla najnowszego kernela,następnie zastąp słowo splash słowem text.
Kod: Zaznacz cały
sudo /etc/init.d/gdm stop
albo w /boot/grub/grub.cfg dodaj kolejny wpis specjalnie dla trybu tekstowego. Powiel ostatni wpis Dla najnowszego kernela,następnie zastąp słowo splash słowem text.
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.