Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu tekstowego
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu tekstowego
Mam drobny kłopot, gdyż posiadam od kilku dni net booka Samsung N130 i ociężałość tego systemu mnie dobija
Więc postanowiłem pobrać Ubuntu 10.04 Netbook edition, pobrałem chyba z kilka razy obraz z FTP jak i z Torrent i przy sformatowaniu pena 2 GB i użyciu usb-creator-gtk wywala przy ok 80% błąd sum kontrolnych, jak można na to poradzić, napędu zewnętrznego nie posiadam by puścić to przez CD.
Sumy kontrolne sprawdzone i zgadzają się.
Więc postanowiłem pobrać Ubuntu 10.04 Netbook edition, pobrałem chyba z kilka razy obraz z FTP jak i z Torrent i przy sformatowaniu pena 2 GB i użyciu usb-creator-gtk wywala przy ok 80% błąd sum kontrolnych, jak można na to poradzić, napędu zewnętrznego nie posiadam by puścić to przez CD.
Sumy kontrolne sprawdzone i zgadzają się.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: Problem z utworzeniem USB instalacyjnego
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Z czytaniem też masz problem
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Utworzenie Pen`a instalacyjnego
W końcu za którymś razem poszło instalowanie na pen`ie USB, ale nie ma boot owania, w bios ustawione by startował z USB.
Wyskakuje system Linux 3.63 po czym pisze boot, naciskając enter wyskakuje komunikat: Could not find kernel image: Linux, i znów jakiś feler, tylko z czym, skoro byl formatowany pod Ubuntu to i pod fat16 powinien sformatować.
A czy jest moze wersja instalacyjna netbook spod windows xp, wtedy bez kupowania napędu dvd do netbooka bym puścił przez windows.
Wyskakuje system Linux 3.63 po czym pisze boot, naciskając enter wyskakuje komunikat: Could not find kernel image: Linux, i znów jakiś feler, tylko z czym, skoro byl formatowany pod Ubuntu to i pod fat16 powinien sformatować.
A czy jest moze wersja instalacyjna netbook spod windows xp, wtedy bez kupowania napędu dvd do netbooka bym puścił przez windows.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Spróbuj tego:
http://unetbootin.sourceforge.net/
Sam tego używałem. Odpalasz programik podajesz lokalizację pliku iso i tyle. Działało u mnie za każdym razem, ale nie instalowałem wersji netbook tylko normalną wersję 10.04 jak i 10.10 na swoim lapku.
http://unetbootin.sourceforge.net/
Sam tego używałem. Odpalasz programik podajesz lokalizację pliku iso i tyle. Działało u mnie za każdym razem, ale nie instalowałem wersji netbook tylko normalną wersję 10.04 jak i 10.10 na swoim lapku.
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem tego Unetbootin i niestety wiesza się przy 4%, jeszcze znalazłem śos takiego jak Universal-USB-Installer-1.8.0.8, tutaj plik szedł i stworzył Pen`a instalacyjnego, ale nadal nie startuje po ponownym uruchomieniu, tylko wyskakuje komunikat: Could not find kernel image:
Z tego co zajżałem w google, to jest powszechny problem u osób które mają netbooki wyposarzone w Atom i grafikę zintegrowaną intel.
Wychodzi na to że jeszcze musze się chyba męczyc z tym windowsem gdyż ubuntu się nie wgra, albo zostaje szukać innej dystrybucji
Z tego co zajżałem w google, to jest powszechny problem u osób które mają netbooki wyposarzone w Atom i grafikę zintegrowaną intel.
Wychodzi na to że jeszcze musze się chyba męczyc z tym windowsem gdyż ubuntu się nie wgra, albo zostaje szukać innej dystrybucji

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
On sie nie wiesza. Spójrz na wielkość pliku jaki przerzuca na pena. Poczekaj a pójdzie dalej. Sam myślałem, że się wiesza przy 4% ale zobaczyłem plik ponad 600MB ropakowywany. W zależności od szybkości pena i kompa może to potrwać nawet 10 minut, później leci szybko
.
Ja tak samo jak 10.04 tak i 10.10 zrobiłem metodą którą opisałem powyżej i zainstalowałem normalnie.

Ja tak samo jak 10.04 tak i 10.10 zrobiłem metodą którą opisałem powyżej i zainstalowałem normalnie.
-
- Piegowaty Guziec
Faktycznie jest jakby zawieszony, ale jego pojemność się zmniejsza, zrobił do końca tworzenie dysku, lecz bez efektu, pisze: Boot error
- igotit4free
- Przyjaciel
Pozwolę sobie mieć inne zdanie ... Acer Aspire One D250 czyli Atom/Intel i żadnych kłopotów.punkxp pisze: Z tego co zajżałem w google, to jest powszechny problem u osób które mają netbooki wyposarzone w Atom i grafikę zintegrowaną intel.
Zasysam ISO z witryny Ubuntu, pena tworzę albo z poziomu Windowsa przy użyciu MultiBootISO albo z innego kompa z Linuksem przez :
Kod: Zaznacz cały
sudo dd if=/home/sciezka_do_pliku/xxx.iso of=/dev/sdX
Działa, po prostu działa.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Przy programie MultiBootISO jest lepiej ładuje się ekran bootowania i wybieram mu instalacje Ubuntu Netbook edition, pojawia się ekran Ubuntu i po 3 kropkach wywala tryb txt i rożne napisy:
Ściągniętą wersje mam z Ubuntu.com, wersja ubuntu-10.10-netbook-i386, bo remix Ubuntu 10.04 mi nie rusza przez ten program
Po naciśnięciu enter pojawia się:BusyBox v1.15.3 (Ubuntu 1:1.15.3-1ubuntu5) built-in shell (ash)
Enter help for a llist of built-in command.
(initramf s) mount:mouting /dev/loop1 on //filesystem.squashf s failed: Input/ounput error
Can not mount dev/loop1 (/cdrom/casper/filesystem.squashf s) on //filesystem.squashf s
Dziękuje że chcecie mi pomóc, jeśli da się coś zrobić by instalator ruszył byłoby super, bo windows z tymi śmieciami od Samsunga przyprawiają mnie o mdłości jak coś musze na nim zrobić np muzykę puścić cy radia posłuchać.(initramfs s)
Ściągniętą wersje mam z Ubuntu.com, wersja ubuntu-10.10-netbook-i386, bo remix Ubuntu 10.04 mi nie rusza przez ten program
- pcz_07
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Ta wersja na banka musi się wgrać na pena i to wszystkimi możliwymi programami. Mówię tak, bo ostatnio testuje wiele distro:w00t:
Na mój rozum to wina obrazu, źle go pobrałeś, bo wywala błąd z sumami kontrolnymi:idea:
Spróbuj z innym obrazem;-)
Na mój rozum to wina obrazu, źle go pobrałeś, bo wywala błąd z sumami kontrolnymi:idea:
Spróbuj z innym obrazem;-)
Acer Aspire One D250 Ubuntu 10.04.3 LTS PL
- igotit4free
- Przyjaciel
@ punkxp:
Wydaje mi się, że problemem nie jest uruchomienie instalacji z pena, bo ta rusza ... bazuj na tym.
Złap instalkę na F6, próbuj edytować linie konfiga, próbuj odpalać z acpi-off, noapic, może nomodeset ? IMHO chodzi o sterownik grafiki albo acpi.
Dopisujesz te parametry za cyframi:
Wydaje mi się, że problemem nie jest uruchomienie instalacji z pena, bo ta rusza ... bazuj na tym.
Złap instalkę na F6, próbuj edytować linie konfiga, próbuj odpalać z acpi-off, noapic, może nomodeset ? IMHO chodzi o sterownik grafiki albo acpi.
Dopisujesz te parametry za cyframi:
i potem bootujesz, chyba "b".kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=3015a7a1-6e5d-42d6-934d-193459bed89b blablabla
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Wszystko wszystkim, tylko że nawet jak utworzysz USB instalacyjne z Ubuntu 10.10 nie zainstalujesz systemu! Próbowałem instalacji 10.10 z USB jakiś czas temu, być może już to poprawili:)
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
osobiście zawsze robię w ubuntu poprzez system ->administracja -> asystent dysku uruchomieniowego i mi ładnie chodzi , nie ma znaczenia na którym pendrivie to robię
a to dlaczego ? ( ja edytowałem ręcznie /etc/fstab po instalce 10.10 RC z pena i chodzi )luk1don pisze:Wszystko wszystkim, tylko że nawet jak utworzysz USB instalacyjne z Ubuntu 10.10 nie zainstalujesz systemu! Próbowałem instalacji 10.10 z USB jakiś czas temu, być może już to poprawili:)
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu teksto
Dziękuje wszystkim za pomoc, znalazłem przyczynę wyrzucenia do trybu tekstowego, wina pamięci Flash, pożyczyłem od znajomej Kingstona i problem ustąpił, system się zainstalował więc mogę teraz go konfigurowa.
Jednak pamięci Flash niefirmowe mają czasem problemy z odpaleniem, ale dziwne że mi jolicloud linux odpalił z USB instalacje, temat można zamknąć.
Jednak pamięci Flash niefirmowe mają czasem problemy z odpaleniem, ale dziwne że mi jolicloud linux odpalił z USB instalacje, temat można zamknąć.