Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu tekstowego

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu tekstowego

Post autor: punkxp »

Mam drobny kłopot, gdyż posiadam od kilku dni net booka Samsung N130 i ociężałość tego systemu mnie dobija
Więc postanowiłem pobrać Ubuntu 10.04 Netbook edition, pobrałem chyba z kilka razy obraz z FTP jak i z Torrent i przy sformatowaniu pena 2 GB i użyciu usb-creator-gtk wywala przy ok 80% błąd sum kontrolnych, jak można na to poradzić, napędu zewnętrznego nie posiadam by puścić to przez CD.
Sumy kontrolne sprawdzone i zgadzają się.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Odp: Problem z utworzeniem USB instalacyjnego

Post autor: karmelek »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Z czytaniem też masz problem
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Utworzenie Pen`a instalacyjnego

W końcu za którymś razem poszło instalowanie na pen`ie USB, ale nie ma boot owania, w bios ustawione by startował z USB.
Wyskakuje system Linux 3.63 po czym pisze boot, naciskając enter wyskakuje komunikat: Could not find kernel image: Linux, i znów jakiś feler, tylko z czym, skoro byl formatowany pod Ubuntu to i pod fat16 powinien sformatować.
A czy jest moze wersja instalacyjna netbook spod windows xp, wtedy bez kupowania napędu dvd do netbooka bym puścił przez windows.
malymike86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64

Post autor: malymike86 »

Spróbuj tego:
http://unetbootin.sourceforge.net/
Sam tego używałem. Odpalasz programik podajesz lokalizację pliku iso i tyle. Działało u mnie za każdym razem, ale nie instalowałem wersji netbook tylko normalną wersję 10.04 jak i 10.10 na swoim lapku.
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sprawdziłem tego Unetbootin i niestety wiesza się przy 4%, jeszcze znalazłem śos takiego jak Universal-USB-Installer-1.8.0.8, tutaj plik szedł i stworzył Pen`a instalacyjnego, ale nadal nie startuje po ponownym uruchomieniu, tylko wyskakuje komunikat: Could not find kernel image:
Z tego co zajżałem w google, to jest powszechny problem u osób które mają netbooki wyposarzone w Atom i grafikę zintegrowaną intel.
Wychodzi na to że jeszcze musze się chyba męczyc z tym windowsem gdyż ubuntu się nie wgra, albo zostaje szukać innej dystrybucji :(
malymike86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: malymike86 »

On sie nie wiesza. Spójrz na wielkość pliku jaki przerzuca na pena. Poczekaj a pójdzie dalej. Sam myślałem, że się wiesza przy 4% ale zobaczyłem plik ponad 600MB ropakowywany. W zależności od szybkości pena i kompa może to potrwać nawet 10 minut, później leci szybko :).

Ja tak samo jak 10.04 tak i 10.10 zrobiłem metodą którą opisałem powyżej i zainstalowałem normalnie.
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Faktycznie jest jakby zawieszony, ale jego pojemność się zmniejsza, zrobił do końca tworzenie dysku, lecz bez efektu, pisze: Boot error
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

punkxp pisze: Z tego co zajżałem w google, to jest powszechny problem u osób które mają netbooki wyposarzone w Atom i grafikę zintegrowaną intel.
Wychodzi na to że jeszcze musze się chyba męczyc z tym windowsem gdyż ubuntu się nie wgra, albo zostaje szukać innej dystrybucji :(
Pozwolę sobie mieć inne zdanie ... Acer Aspire One D250 czyli Atom/Intel i żadnych kłopotów.
Zasysam ISO z witryny Ubuntu, pena tworzę albo z poziomu Windowsa przy użyciu MultiBootISO albo z innego kompa z Linuksem przez :

Kod: Zaznacz cały

sudo dd if=/home/sciezka_do_pliku/xxx.iso of=/dev/sdX
gdzie sdX to oznaczenie napędu USB.
Działa, po prostu działa.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przy programie MultiBootISO jest lepiej ładuje się ekran bootowania i wybieram mu instalacje Ubuntu Netbook edition, pojawia się ekran Ubuntu i po 3 kropkach wywala tryb txt i rożne napisy:
BusyBox v1.15.3 (Ubuntu 1:1.15.3-1ubuntu5) built-in shell (ash)
Enter help for a llist of built-in command.
(initramf s) mount:mouting /dev/loop1 on //filesystem.squashf s failed: Input/ounput error
Can not mount dev/loop1 (/cdrom/casper/filesystem.squashf s) on //filesystem.squashf s
Po naciśnięciu enter pojawia się:
(initramfs s)
Dziękuje że chcecie mi pomóc, jeśli da się coś zrobić by instalator ruszył byłoby super, bo windows z tymi śmieciami od Samsunga przyprawiają mnie o mdłości jak coś musze na nim zrobić np muzykę puścić cy radia posłuchać.
Ściągniętą wersje mam z Ubuntu.com, wersja ubuntu-10.10-netbook-i386, bo remix Ubuntu 10.04 mi nie rusza przez ten program
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: pcz_07 »

Ta wersja na banka musi się wgrać na pena i to wszystkimi możliwymi programami. Mówię tak, bo ostatnio testuje wiele distro:w00t:
Na mój rozum to wina obrazu, źle go pobrałeś, bo wywala błąd z sumami kontrolnymi:idea:
Spróbuj z innym obrazem;-)
Acer Aspire One D250 Ubuntu 10.04.3 LTS PL
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

@ punkxp:

Wydaje mi się, że problemem nie jest uruchomienie instalacji z pena, bo ta rusza ... bazuj na tym.
Złap instalkę na F6, próbuj edytować linie konfiga, próbuj odpalać z acpi-off, noapic, może nomodeset ? IMHO chodzi o sterownik grafiki albo acpi.

Dopisujesz te parametry za cyframi:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=3015a7a1-6e5d-42d6-934d-193459bed89b blablabla
i potem bootujesz, chyba "b".
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Wszystko wszystkim, tylko że nawet jak utworzysz USB instalacyjne z Ubuntu 10.10 nie zainstalujesz systemu! Próbowałem instalacji 10.10 z USB jakiś czas temu, być może już to poprawili:)
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: 3miel »

osobiście zawsze robię w ubuntu poprzez system ->administracja -> asystent dysku uruchomieniowego i mi ładnie chodzi , nie ma znaczenia na którym pendrivie to robię
luk1don pisze:Wszystko wszystkim, tylko że nawet jak utworzysz USB instalacyjne z Ubuntu 10.10 nie zainstalujesz systemu! Próbowałem instalacji 10.10 z USB jakiś czas temu, być może już to poprawili:)
a to dlaczego ? ( ja edytowałem ręcznie /etc/fstab po instalce 10.10 RC z pena i chodzi )
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
punkxp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Instalacja Ubuntu 10.04 NE na Samsung N130 - BusyBox, wyrzucanie do trybu teksto

Dziękuje wszystkim za pomoc, znalazłem przyczynę wyrzucenia do trybu tekstowego, wina pamięci Flash, pożyczyłem od znajomej Kingstona i problem ustąpił, system się zainstalował więc mogę teraz go konfigurowa.
Jednak pamięci Flash niefirmowe mają czasem problemy z odpaleniem, ale dziwne że mi jolicloud linux odpalił z USB instalacje, temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”