Niedziałające Sims 3
- marcin11
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Niedziałające Sims 3
Mam problem z grą The Sims 3(oryginał) po włączeniu pokazuje się czarny obraz i w tle gra muzyka. Nie da się nic zrobić i pomaga tylko restart komputera.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Niedziałające Sims 3
Czyżby pisało: Analog input cannot display this video mode? Pochwal się sterownikami i kartą graficzną.
- igotit4free
- Przyjaciel
Konfigurację twojego kompa mamy wywróżyć z wnętrzności dyżurnej forumowej kury a wersję wine i Simsów rzucając kośćmi ?
Oczywiście zanim założyłeś temat zasięgnąłeś porady Googla, który nawiasem mówiąc twierdzi, że pod WINE gra działa doskonale ?
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Oczywiście zanim założyłeś temat zasięgnąłeś porady Googla, który nawiasem mówiąc twierdzi, że pod WINE gra działa doskonale ?
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- marcin11
- Piegowaty Guziec
I co z tego, że pisze wszędzie Gold albo Platinum. Mi po prostu nie działa, ale mniejsza o to.
Sims 3 zainstalowałem przez PoL. Mam najnowszą wersje Wine 1.3.6 i Wine 1.1.42
Sterowniki najnowsze do karty gradicznej
Konfiguracja komputera:
Procesor: AMD Sempron(tm) Processor 3400+
Karta Graficzna: Ati Radeon 9550 (128 mb)
Płyta Główna: GIGABYTE GA-K8VNXP (K8T800 ATHLON64 MOTHERBOARD)
Jeśli trzeba jakieś info to podam.
Sims 3 zainstalowałem przez PoL. Mam najnowszą wersje Wine 1.3.6 i Wine 1.1.42
Sterowniki najnowsze do karty gradicznej
Konfiguracja komputera:
Procesor: AMD Sempron(tm) Processor 3400+
Karta Graficzna: Ati Radeon 9550 (128 mb)
Płyta Główna: GIGABYTE GA-K8VNXP (K8T800 ATHLON64 MOTHERBOARD)
Jeśli trzeba jakieś info to podam.
-
- Wytworny Kaczor
Hmm.. odpal grę na czystym, najnowszym wine w konsoli, bez PlayOnLinux.
Kod: Zaznacz cały
wine /sciezka-do-launchera-gry.exe
- marcin11
- Piegowaty Guziec
Po zainstalowaniu przez PlayOnLinux launcher jest tylko w .PlayOnLinux/wineprefix/TheSims3/drive_c/Program Files/Electronic Arts/The Sims 3/Game/Bin
I jak wpisuje
I jak wpisuje
Wywala:wine /home/.PlayOnLinux/wineprefix/TheSims3/drive_c/Program Files/Electronic Arts/The Sims 3/Game/Bin/Sims3Launcher.exe
A jeśli na początku dodam sudo towine: cannot find '/home/.PlayOnLinux/wineprefix/TheSims3/drive_c/Program'
wine: /home/marcin/.wine is not owned by you
-
- Wytworny Kaczor
boże...
Dwuczłonowe katalogi w ścieżkach podajesz w cudzysłowie,
Swoją droga, chyba powinno być tak:
Dwuczłonowe katalogi w ścieżkach podajesz w cudzysłowie,
wine /home/.PlayOnLinux/wineprefix/TheSims3/drive_c/"Program Files"/"Electronic Arts"/"The Sims 3"/Game/Bin/Sims3Launcher.exe
wine ~/.wine/drive_c/"Program Files"/"Electronic Arts"/"The Sims 3"/Game/Bin/Sims3Launcher.exe
- marcin11
- Piegowaty Guziec
Ten sam efekt. Albo wyskakuje "cannot find..." albo
wine: /home/marcin/.wine is not owned by you
- marcin11
- Piegowaty Guziec
Próbowałem chyba wszystkiego co tam pisze i nic.
EDIT: Po kilkunastu różnych próbach udało mi się uruchomić Sims 3. Obraz prawie się nie klatkował do czasu gdy zaczął być odtwarzany filmik. Od czasu do czasu obraz się przycinał. Po filmiku pojawia się czarny ekran i klepsydra z Windowsa, po kilku chwilach zamienia się ona w kursor The Sims 3 w jakimś kwadracie białym i tutaj jest koniec. Próbowałem już chyba wszystkiego, wyłączyłem Compomiza dałem Wirtualny Pulpit itd. ale to nic nie pomogło zmniejszyło jedynie klatkowanie podczas filmiku. Co robić?
EDIT:
odświeżam bo nikt nie pisze
EDIT: Po kilkunastu różnych próbach udało mi się uruchomić Sims 3. Obraz prawie się nie klatkował do czasu gdy zaczął być odtwarzany filmik. Od czasu do czasu obraz się przycinał. Po filmiku pojawia się czarny ekran i klepsydra z Windowsa, po kilku chwilach zamienia się ona w kursor The Sims 3 w jakimś kwadracie białym i tutaj jest koniec. Próbowałem już chyba wszystkiego, wyłączyłem Compomiza dałem Wirtualny Pulpit itd. ale to nic nie pomogło zmniejszyło jedynie klatkowanie podczas filmiku. Co robić?
EDIT:
odświeżam bo nikt nie pisze
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Na ATI, Sims na razie nie chodzi, tak samo jak SPORE instalowałem bratu i dziewczynie na 10.04 i 10.10 na obu czarny ekran, na 8.04 chodzi znakomicie z zamkniętymi sterownikami ati.
- marcin11
- Piegowaty Guziec
Czyli nie uruchomię Sims 3 dla siostry na Ubuntu 10.04 LL mimo tego co pisze na Wine? Szkoda. Poczekam na Ubuntu 10.10 może to coś zmieni. Pozdrawiam.
-
- Wytworny Kaczor
Radzę czekać na nowsze Catalyst
Bo na NVIDII odpalisz bez problemu, moja dziewczyna ma na geforce g105m sims 3, najpierw miała na 10.04, teraz na 10.10, na chakra linux też i chodzi od razu po instalacji tylko cracki trzeba było znaleźć bo płyty nie widziało.

- marcin11
- Piegowaty Guziec
Tak. Tylko o ile dobrze pamiętam moja karta graficzna jest już tak stara, że nie tworzą do nich już nowszych sterowników. Ale nie jestem pewien.
-
- Wytworny Kaczor
Faktycznie nie, więc albo zainstalujesz siostrze 8.04, na którym gra chodzi a sterowniki zamknięte na nim również są, albo poczekasz na nowe otwarte sterowniki, a raczej na ich ulepszenie.
Jest ostatnia szansa:
To pozwoli na aktualizację Twoich sterowników do wersji najnowszej, ba jeśli ukaże się wersja nowsza to najprawdopodobniej ukaże się najszybciej właśnie w tym repo, idąc dalej jeśli nowasza się ukaże to będziesz ją miał 
Jest ostatnia szansa:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Jestem od dwóch dni użytkownikiem Ubuntu Malinowa Mandarynka. Wcześniej pracowałem na Windowsie, na dodatek jako zwykły użytkownik, ale pomyślałem, że trzeba się trochę rozwinąć i próbuję. W sprawach linuksa jestem zupełnie zielony. To dla mnie magia. Jednak przy pomocy polskiej strony Ubuntu i tego forum udało mi się zainstalować system, stworzyć partycje na dysku i do dzisiaj wszystko działało. Zacząłem od znanych sobie programów. Część z nich jest dokładnie taka jak w windowsie i na nich już pracowałem, ale mam problem np. z Google Earth i Sims 3. Próbowałem skorzystać z porad na forum, ale tych dotyczących pierwszego programu zupełnie nie rozumiem, a co do sims 3 to owszem, udało mi się program zainstalować przez PlayOnLinux, ale nie chce mi się otwierać. Kiedy próbuję otworzyć, na dolnym pasku widać, że jest otwarte okno, ale na ekranie go nie widać. I dalej już nie wiem co robić. Przez te próby coś zepsułem, bo teraz, gdy z górnego paska z zakładki Miejsca próbuję wejść do Dokumentów, Katalogu domowego, albo i innego mojego katalogu pojawia się komunikat: Bład: Nie znaleziono pliku. A katalogi są, bo przez Miejsca/Wyszukaj pliki dostaję się do potrzebnych plików, podobnie jak przez Miejsca/Komputer. Czy ktoś z lepszych ode mnie wie jak naprawić to, co zepsułem i powie jak zainstalować te Simsy 3, albo gdzie szukać pomocy?
Jeżeli chodzi o simsy do mój notebook ma procesor Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB pamięci operacyjnej, kartę graficzną ATI radeon mobility X1600 256 MB własnej pamięci. Jak był na nim windows Simsy szalały.
Jeżeli chodzi o simsy do mój notebook ma procesor Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB pamięci operacyjnej, kartę graficzną ATI radeon mobility X1600 256 MB własnej pamięci. Jak był na nim windows Simsy szalały.
-
- Wytworny Kaczor
Przy x1600 zapomnij, że simsy będą Ci szalały, a najprawdopodobniej w ogóle ich nie uruchomisz. Jak powszechnie wiadomo, firma ATI olewała użytkowników linuksa, tworząc marne sterowniki, do tego po jakimś czasie zaprzestała tworzenia sterowników dla m.in. Twojej karty, teraz jedziesz na otwartych sterownikach, które może pozwolą Ci korzystać z compiza, ale co najwyżej odpalisz na nich jakąś grę natywną na więcej nie licz, albo postawisz obok ubuntu windowsa, albo nie będziesz grał w simsy, takie masz rozwiązanie problemu niestety :/
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
-
- Piegowaty Guziec
Czyli jednak wracam do windowsa. Ale nie żałuję tej przygody z ubuntu.
Pozdrawiam[/LEFT]
Pozdrawiam[/LEFT]
-
- Wytworny Kaczor
Nie musisz od razu wracać. Możesz windowsa dla gier trzymać, ubuntu do pracy i multimediów no i do neta. Linux to nie darmowa kopia windowsa, to inny OS, którego trzeba sie nauczyć tak jak wszystkiego. Przechodziłeś na linuksa z wizją bezpłatnej kopii windowsa, a to błąd.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
-
- Piegowaty Guziec
Nie nie, nie zainstalowałem ubuntu jako bezpłatnej wersji windowsa. Ubuntu mi się bardziej podoba pod każdym względem, I eliminuje jedną rzecz: w windowsie każda wersja ma być ostatnia, a pół roku po jej zakupieniu Microsoft ogłasza, że za pół roku będzie następna a dla kolejnej z poprzednich wstrzymuje wsparcie techniczne. To jest według mnie nie w porządku. Kupiłem siódemkę, która miała być ostatnia a oni już mówią o ósemce. I tak w nieskończoność. Na podstawie rozmów w ludźmi i forów dyskusyjnych o linuksie wydawało mi się, że ponieważ ludzie ten system robią sami dla siebie, to takie rzeczy biorą pod uwagę.Że system można aktualizować przez lata i generalnie też będzie taniej. Nie trzeba będzie kraść programów, tylko legalnie i spokojnie z czystym sumieniem z nich korzystać. Na listach dyskusyjnych czytałem, że ubuntu, to przyjazna dystrybucja dla zwykłych użytkowników, nie tylko informatyków (ja się specjalizuję w teatrze i dramacie a na informatyce nie znam się zupełnie. Jak pisałem, że jestem zielony to jestem zielony, a nie zielony w ubuntu, bo przedtem używałem mandrivy)
Simsy to jedyna gra komputerowa, w którą gram od pierwszego dnia jej polskiej premiery (czyli już kilka lat) łącznie jakieś trzy godziny w tygodniu i bardzo mnie ona odpręża. Innych gier nie znam. Używam jeszcze wielu innych programów pod windowsa np. adobe acrobat i dlatego wcześniej linuksa, właśnie z tego powodu obchodziłem bokiem. Ale jak przeczytałem na tym forum, że simsy i inne programy bez problemu chodzą w ubuntu to nawet go głowy mi nie przyszło, że muszę mieć do tego prawdziwą maszynę nie zwykły komputer.
W windowsie na moim notebooku wszystko chodziło bardzo dobrze.
Teraz, jak od sobotniego popołudnia zacząłem próbować rozwiązywać różne problemy ze swoim ubuntu, nabrałem przekonania, że trzeba mieć wiele wiedzy informatyczne, żeby to zrozumieć. W niedzielę wieczorem musiałem od początku instalować system, bo już mi nic nie działało. Nawet nie chciał się system aktualizować, bo pojawiał się komunikat, że niesprawdzone źródło pakietów.
Mnie programy zupełnie inaczej mi się instalują niż pozostałym użytkownikom tego forum. Z porad, które czytałem wynikało, że np.wine i całe środowisko powinno instalować się w moim katalogu użytkownika, a mnie się instalowało nie wiadomo gdzie, w każdym razie nie tam, gdzie powinno. I nie działało. Nie znalazłem natomiast informacji jak to całe wine odinstalować. Jak próbowałem według znalezionych porad to nic się nie działo, a wine cały czas było :wink
Ale rzeczywiście nie dałem za wygraną i próbuję dalej. Myślę jednak, że jak zostawię sobie komputer w windowsem to wcześniej czy później do niego wrócę, bo go lepiej znam. A wolałbym ubuntu. Niestety nie mogę znaleźć jakiegoś przyzwoitego podręcznika, w którym mógłbym znajdować jakieś rady, bo jak kolejna dystrybucja pojawia się co pół roku to nikt takiego podręcznika nie wyda, chyba, że w internecie.
A właśnie, jak się pojawi za kilka miesięcy nowa wersja ubuntu to znowu trzeba formatować komputer i zaczynać od początku, czy można przeinstalować system zostawiając swoje indywidualne ustawienia?
Pozdrawiam
Simsy to jedyna gra komputerowa, w którą gram od pierwszego dnia jej polskiej premiery (czyli już kilka lat) łącznie jakieś trzy godziny w tygodniu i bardzo mnie ona odpręża. Innych gier nie znam. Używam jeszcze wielu innych programów pod windowsa np. adobe acrobat i dlatego wcześniej linuksa, właśnie z tego powodu obchodziłem bokiem. Ale jak przeczytałem na tym forum, że simsy i inne programy bez problemu chodzą w ubuntu to nawet go głowy mi nie przyszło, że muszę mieć do tego prawdziwą maszynę nie zwykły komputer.

Teraz, jak od sobotniego popołudnia zacząłem próbować rozwiązywać różne problemy ze swoim ubuntu, nabrałem przekonania, że trzeba mieć wiele wiedzy informatyczne, żeby to zrozumieć. W niedzielę wieczorem musiałem od początku instalować system, bo już mi nic nie działało. Nawet nie chciał się system aktualizować, bo pojawiał się komunikat, że niesprawdzone źródło pakietów.
Mnie programy zupełnie inaczej mi się instalują niż pozostałym użytkownikom tego forum. Z porad, które czytałem wynikało, że np.wine i całe środowisko powinno instalować się w moim katalogu użytkownika, a mnie się instalowało nie wiadomo gdzie, w każdym razie nie tam, gdzie powinno. I nie działało. Nie znalazłem natomiast informacji jak to całe wine odinstalować. Jak próbowałem według znalezionych porad to nic się nie działo, a wine cały czas było :wink
Ale rzeczywiście nie dałem za wygraną i próbuję dalej. Myślę jednak, że jak zostawię sobie komputer w windowsem to wcześniej czy później do niego wrócę, bo go lepiej znam. A wolałbym ubuntu. Niestety nie mogę znaleźć jakiegoś przyzwoitego podręcznika, w którym mógłbym znajdować jakieś rady, bo jak kolejna dystrybucja pojawia się co pół roku to nikt takiego podręcznika nie wyda, chyba, że w internecie.
A właśnie, jak się pojawi za kilka miesięcy nowa wersja ubuntu to znowu trzeba formatować komputer i zaczynać od początku, czy można przeinstalować system zostawiając swoje indywidualne ustawienia?
Pozdrawiam