chiński; Kubuntu 10.10 Maverick; nie chodzi scim, skim, iBus, chiński

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
china-poland
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

chiński; Kubuntu 10.10 Maverick; nie chodzi scim, skim, iBus, chiński

Post autor: china-poland »

witam wszystkich,

jestem szczesliwym uzytkownikiem linux Kubuntu 10.10

jestem tez w potrzebie zainstalowania oprogramowania, za pomoca ktorego bede mogl wpisywac chinskie znaki.

jestem tez po 3 dniowej lekturze wielu forow, pomocy itd. - niestety jestem za glupi chyba

najwiecej odnosnikow jest do https://help.ubuntu.com/community/SCIM/ ... ction=show

ale niestety wszystko co tam znalazlem - nie dziala

Tym, ktorzy sa w stanie i maja chec aby mi pomoc przesylam podstawowe informacje:
- mam komputer Samsung P560
- korzystam z Kubuntu 10.10 (wlasnie wczoraj uaktualnilem do tej wersji; wczesniej tez nie dzialalo); jakie jadra itd. nie mam zielonego pojecia; czarna to dla mnie magia; wiem, ze chyba jest KDE
- pobralem i zainstalowalem jezyk chinski
- przy starszej wersji dzialal Skim ale byla tylko wersja dla j.japonskiego
- uruchamia mi sie ibus ale nie dziala wprowadzanie tekstu
- skim wogole sie nie uruchamia
- w pomocy anglojezycznej sugeruja abym ustawil wprowadzanei tekstu na scim - w polskiej wersji nie moge znalezc miejsca (takiego jak wskazuja angole); u mnie jest Ustawienia systemowe>locale>kraj, region, jezyk i tam zmieniam przy jezyku dla systemu (polski) na wprowadzanie scim, ale nei zapamietuje tego; przy chinskim jest scim; mimo to nie dziala

dodatkowo:
- na forach i w pomocy kubuntu w wersjach anglojezycznych w internecie sa odnosniki do czesci w systemie, ktorych u siebie w polskiej wersji nie moge zidentyfikowac; chodzi mi o Panel programy, ustawienia systemowe, opcje jezykowe itd.
- wogole w panelu sterowania j.w. czesc opisow przyciskow i opcji jest po ang. czesc po polsku a niektore nawet po chinsku, pomimo to, ze jezyk systemu mam ustawiony na polski; stalo sie tak po dodaniu jezyka chinskiego

blagam na kolanach o pomoc

sebastian
nie mam pojecia o Linux, Ubuntu itd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”