Witam.
Na wstępie zaznacze, że regulacja głośności na wyjściu analogowym działa znakomicie.
Problem rozpoczyna się, gdy z komputera do amplitunera podłącze się po SPDiF. Dźwięk jest, działa jak należy (DD, DTS itp jest wykrywane przez amplituner poprawnie). Niestety regulacja z klawiatury, czy z ikonki w trayu nie działa. Jest mi to cholernie potrzebne, gdyż amplituner stoi dobre 4 metry w liniii prostej od komputera, komputer jest wpiety do niego kablem coaxialnym, i wstawanie i sciszanie/zglasnianie amplitunera za każdym razem jest bez sensu.
Zaznaczam, iż mam kubuntu 10.10 BEZ pulseaudio. Wszystko dziala jak nalezy, tylko regulacja głośności nie chce. Czy Panowie mają jakieś pomysły, co mogę zrobic abym mogl z glupiego pokretla klawiatury regulowac głośność wyjscia SPDiF ?
(dodam, iż w alsamixer sciszanie/zglasnianie kanalow nic nie daje).
Pozdrawiam
Johnny
SPDiF + Regulacja głośności
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: SPDiF + Regulacja głośności
Czy problem dotyczy każdego rodzaju dźwięku wysyłanego do amplitunera, czy też tylko dźwięku DTS i DD?
Jeżeli to drugie, to wszystko jest jak najbardziej w porządku
Przecież jeżeli wysyłasz przez S/PDiF cyfrowy dźwięk w postaci "surowej" to karta muzyczna w komputerze w ogóle takiego dźwięku nie obrabia. Cały proces dekodowania odbywa się wyłącznie w amplitunerze, więc niby jak masz zmniejszyć lub zwiększyć głośność w komputerze? Komputer działa wówczas w systemie 0-1, wysyła zakodowany strumień do amplitunera, lub też nie, zatem suwakiem w systemie możesz jedynie kontrolować dwa stany Mute i Unmute.
W moim laptopie, jeżeli wysyłam przez wyjście cyfrowe dźwięk stereo np. z Amarok, to regulacja pokrętłem działa jak należy, jednak jeżeli oglądam film z dźwiękiem w DD 5.1 i w VLC mam zaznaczoną opcję "Używaj S/PDiF o ile to możliwe", to regulacja wysokością odbywa się wyłącznie w amplitunerze i jest to zachowanie jak najbardziej normalne.
Jeżeli to drugie, to wszystko jest jak najbardziej w porządku

Przecież jeżeli wysyłasz przez S/PDiF cyfrowy dźwięk w postaci "surowej" to karta muzyczna w komputerze w ogóle takiego dźwięku nie obrabia. Cały proces dekodowania odbywa się wyłącznie w amplitunerze, więc niby jak masz zmniejszyć lub zwiększyć głośność w komputerze? Komputer działa wówczas w systemie 0-1, wysyła zakodowany strumień do amplitunera, lub też nie, zatem suwakiem w systemie możesz jedynie kontrolować dwa stany Mute i Unmute.
W moim laptopie, jeżeli wysyłam przez wyjście cyfrowe dźwięk stereo np. z Amarok, to regulacja pokrętłem działa jak należy, jednak jeżeli oglądam film z dźwiękiem w DD 5.1 i w VLC mam zaznaczoną opcję "Używaj S/PDiF o ile to możliwe", to regulacja wysokością odbywa się wyłącznie w amplitunerze i jest to zachowanie jak najbardziej normalne.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: SPDiF + Regulacja głośności
Jezeli chodzi o DD i DTS, to zdaje sobie sprawe z tego, ze takiego strumienia dzwieku nie da sie regulowac. Problem lezy w tym, ze w moim przypadku nie da sie regulowac zadnego strumienia dzwieku z poziomu kmix'a czy alsamixera. Czy to Amarok, czy Youtube, czy SMplayer z filmem w stereo - z poziomu komputera nie mam zadnej mozliwosci regulacji glosnosci - ani z pokretla na klawiaturze, ani z (jak pisalem wyzej) kmix'a czy alsamixera, a taka mozliwosc chcialbym miec.
Dodatkowo wyszedl kolejny problem, mianowicie, w momencie kiedy ogladne sobie film na przyklad na YT, to w momencie kiedy film sie skonczy, wylacze przegladarke i chce odpalic muzyke z Amaroka, to nie dziala dzwiek. tylko alsa force-reload naprawia problem. O mozliwosci odtwarzania jednoczesnie amaroka i youtube nie ma w ogole mozliwosci. Dziwi mnie to, bo we wczesniejszej wersji kubuntu (8.04) wyzej wymienionych problemow nie mialem, wszystko dzialalo. Jak sie z tym uporac ?
Pozdrawiam.
Dodatkowo wyszedl kolejny problem, mianowicie, w momencie kiedy ogladne sobie film na przyklad na YT, to w momencie kiedy film sie skonczy, wylacze przegladarke i chce odpalic muzyke z Amaroka, to nie dziala dzwiek. tylko alsa force-reload naprawia problem. O mozliwosci odtwarzania jednoczesnie amaroka i youtube nie ma w ogole mozliwosci. Dziwi mnie to, bo we wczesniejszej wersji kubuntu (8.04) wyzej wymienionych problemow nie mialem, wszystko dzialalo. Jak sie z tym uporac ?
Pozdrawiam.