Czy po instalacji ubuntu 10.10 trzeba się jakoś zabezpieczać do surfowania w necie?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
maximus86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Czy po instalacji ubuntu 10.10 trzeba się jakoś zabezpieczać do surfowania w necie?

Post autor: maximus86 »

Witam, jestem nowym szczęśliwym użytkownikiem ubuntu 10.10, po instalacji na moim lapku wszystko ładnie śmiga (o dziwo żadnych problemów z wifi,bluetooth,camera wbudowana, jedynie z dźwiękiem był problem ale rozwiązałem ) i ogólnie podstawy juz opanowałem w nim :roll: ale nurtuje mnie cały czas jedno pytanie, a mianowicie:
Czy muszę jakoś się zabezpieczać przed wirusami, trojanami itp. podczas surfowania w necie?
Czy mogę korzystać z ubuntu bez obaw o te sprawy zaraz po instalacji?
Bo jednak mam pewnego stracha ale jestem zielony w tym temacie i nie wiem co robić...

PS. Próbowałem w necie coś na ten temat znaleźć ale mało jest konkretów dlatego piszę tutaj wśród ekspertów :roll:
Awatar użytkownika
zakalec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: Czy po instalacji ubuntu 10.10 trzeba się jakoś zabezpieczać do surfowania w nec

Post autor: zakalec »

W gruncie rzeczy jeżeli aktualizujesz system na bieżąco, to nie powinieneś się obawiać. Nie zaszkodzi jednak zaopatrzyć się w takie narzędzia, jak chkrootkit, skonfigurować systemowego firewalla/w razie problemów doinstalować nakładkę na niego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
slon666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: Czy po instalacji ubuntu 10.10 trzeba się jakoś zabezpieczać do surfowania w nec

Post autor: slon666 »

Wirusy i trojany raczej cię nie powinny interesować - raz na jakiś czas można sprawdzić czy nie masz rootkita (ale jak nie biegasz bo dziwnych, szemranych stronach to jest bardzo niskie prawdopodobieństwo)
Warto skonfigurować sobie zaporę, tzw firewall'a np przez instalację Firestartera, który jest nakładką na systemowe IPTables.
Jeżeli zamierzasz korzystać z sieci p2p, polecam moblocka.

I to chyba na tyle ;)
HP Pavilion dv9000 - Ubuntu 10.10 i nawet TV-OUT działa ;)
www.3mfordsklad.pl - Trójmiejski Klub Miłośników Forda
maximus86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: maximus86 »

dziękuje za szybką odpowiedź ;)

A i jeszcze jedno bo wgrałem jakiegoś antywira darmowego camva bodajże się nazywała paczka, jakiegoś twórcy z Polski :) na idg pisało że bardzo dobry jest więc mam nadzieje że się przyda?

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
JarekJ83
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: JarekJ83 »

ja powiem tak, nie mam żadnego antywira, firewalla mocno też nie mam skonfigurowanego, mam normalnie działający system od kilku lat - choć ostatnio przeszedłem na Minta - ale poza tym ciągłość jest zachowana i nigdy nie miałem żadnych problemów;)
Awatar użytkownika
eskimoss
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: eskimoss »

maximus86 pisze:PS. Próbowałem w necie coś na ten temat znaleźć ale mało jest konkretów dlatego piszę tutaj wśród ekspertów :roll:
Tu masz pełno konkretów
http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=338
tzn. że za bardzo nie szukałeś:twisted:

Zrób na początek

Kod: Zaznacz cały

sudo gufw enable
i zablokuj przychodzące.

I oddaj swój głos w dobrej sprawie:
viewtopic.php?t=134815
żebyśmy mieli taki dział po polsku na tym forum, bo jak na razie administracja olewa ten pomysł :x
Awatar użytkownika
Pan Świnka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Post autor: Pan Świnka »

Nie wpisuj nigdzie hasła roota w szemranych miejscach, to twoja przeglądarka nie stanie się rootem i co najwyzej popsuje ci pliki w katalogu :-)

To nie w$, gdzie wszystko jest razem, tutaj są poziomy uprawnień i jeśli przeglądarka chodzi jako zwykły użyszkodnik, nic złego się nie stanie.

Fajne jest to, że przechodząc na ubu, zupełnie nie muszę martwić się takimi głupotami jak antywirusy, i dziwne zawieszenia.
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null ;-)
Firefeniks
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Firefeniks »

Jak masz dwa systemy obok siebie np:linux+windoza i niechcesz komus pszypadkiem szkodzic przesylajac smieci to powinienes sie zabezpieczyc reszta jak powyzej pozdro;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”