10.10 flash player nadal powolny...

Grafika, film, dźwięk.
Graba11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

10.10 flash player nadal powolny...

Post autor: Graba11 »

Witam wszystkich zainstalowałem ubuntu 10.10 to nie jest mój pierwszy linux ale liczyłem że flash będzie ok niestety pomyliłem się :( mam lapka z amd X2 QL-64 2100 2gb ramu radeon 3450HD. Lubię linuxa więc zainstalowałem go, wszystko ładnie pięknie zainstalowałem sterowniki do grafy ze strony producenta ponieważ na tych z repo compiz działał wolno wszystko jest super ale.. używam przeglądarki google chrome ponieważ firefox mnie zniechęcił na windowsie i mam problemy z np. filmikami na youtube, gierkami we flashu wszystko tak spowalnia, że tragedia, ipla na fulscreen tnie się aż strach, czy flash na linuchu jest aż tak wolny? Pomocy :)
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: 10.10 flash player nadal powolny...

Post autor: woolf »

Wersja systemu nie zmieni wersji flasha, która nie sprawdzałem, ale pewnie jest taka sama.
Jest wolny, ale możesz zrobić żeby był szybszy odinstalowując wszystko związane z compizem i wyłączając efekty pulpitu czyli przejść na metacity. Ja mam starą grafikę nvidii bez sterowników własnościowych i działa w miarę dobrze. Zawsze filmik flashowy zgrywany jest do /tmp i tam możesz otworzyć go obojętnie jakim playerem, więc nie widzę problemu.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: andygem »

Mam ASUSA K50IN z grafiką NVidii ,sterowniki z repo , flash10 zainstalowany przez skrypt konfiguracyjny Ubuntu 10.10 LL i filmiki z Youtube nawet w wersji pełnoekranowej idą płynnie (choć większość z nich , ze względu na kiepską rozdzielczość na pełny ekran się nie nadaje ) na Google Chrome i na Firefox'ie . Spróbuj odpalić glxgears z konsoli i zobacz jaki masz wynik .U mnie wygląda to tak 8790 frames in 5.0 seconds = 1757.905 FPS , a moja karta(GF G102M ) nie należy do czołówki .
Awatar użytkownika
Majki-Fajki
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Majki-Fajki »

Sprawdź też, czy Ubuntu prawidło wykryło procesor, tzn. zmienia taktowanie na wyższe przy większym obciążeniu. Najprościej to zrobisz dodając sobie aplet do panelu (nie pamiętam jak dokładnie się nazywa, ale znajdziesz).

Na Linuksie flasha "liczy" tylko procesor, bo Adobe uważa, że akceleracja sprzętowa (karta graficzna) to zbędny ficzer. W pełni solidaryzuję się tu z Jobsem - który chce śmierci flasha.
Niewiedza nie usprawiedliwia lenistwa.
Awatar użytkownika
B.A.D.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: B.A.D. »

nie wiem jak jest z kartami ATI i sterownikami do nich ale w NVIDII jest opcja przyspieszająca sprzęt i wtedy flash zaczyna chodzić nieźle, zobacz czy nie ma czegoś takiego, poza tym możesz też wyłączyć w chrome plugin od flasha dostarczany przez przeglądarkę a zostaw ten od ADOBE.
digi3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: digi3 »

To jest fajny doddtek do firefoxa dobry sposób na flasha na youtobe wszystko bez zacięć
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/161869/
Awatar użytkownika
COVERek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: COVERek »

Majki-Fajki pisze:Sprawdź też, czy Ubuntu prawidło wykryło procesor, tzn. zmienia taktowanie na wyższe przy większym obciążeniu.
Jesli nie wzrasta to co zrobic, aby wzroslo? :)
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
Awatar użytkownika
Majki-Fajki
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Majki-Fajki »

http://allredb.wordpress.com/2009/05/07 ... aunty-904/

Tu coś piszą, gdzie się w Ubu ustawia próg zmiany taktowania. Nie mam Ubuntu, więc 100% pewności też :)
Niewiedza nie usprawiedliwia lenistwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”