TVP.PL - nagrywanie materiałów wideo poprzez zrzut obrazu

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
pawstrze
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

TVP.PL - nagrywanie materiałów wideo poprzez zrzut obrazu

Post autor: pawstrze »

Witam,
Mam pytanie odnośnie nagrywania materiałów wideo ze strony tvp.pl
Jak pewnie wszyscy wiemy technologią, którą wybrał zespół tvp jest Silverlight. Kiedyś kiedy filmy były odtwarzane za pomocą Flasha było dużo mniej problemów z zapisywaniem filmów.
Moje pytanie jest takie. Jaki program pod linuxem nagra obraz, który jest wyświetlany na monitorze razem z dźwiękiem lęcącym "z wnętrza" komputera (czyli na przykład odtwarzanym ze strony TVP.PL)[/LEFT]

Z góry dzięki za odpowiedzi:)
pawstrze

EDIT:
Naprawdę nikt nie zna programu pod linuxa, który by nagrał to, co widzę na ekranie?
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: TVP.PL - nagrywanie materiałów wideo poprzez zrzut obrazu

Post autor: menthosh »

To forum a nie czat, nie każdy siedzi 24h bo a nóż pojawi się ktoś taki jak Ty. Polecam desktop-recorder, wystarczyło wpisać "desktop" bądź "recorder" w Centrum Oprogramowania :roll: W zaawansowanych opcjach lub ustawieniach alsy wybierasz wejście cyfrowe i ustalasz liczbę klatek.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: jacek8s »

W programie VCL nagrasz żądany materiał. Otwierasz program / klikasz media / odtwarzanie zaawansowane pliku / sieć - tam w wierszu adres wpisujesz adres strony / następnie odtwarzaj / jak video się już odtwarza to na samym dole powinna być czerwona kropka RECORDER / klikasz RECORDER i już cały materiał jest zgrywany na dysk komputera. Domyślnym miejscem zapisu jest katalog /home. Miłej zabawy!
Jedna uwaga - nie wszystkie odtwarzacze VCL mają funkcje RECORDER. Zainstaluj taką wersję, która ma tą funkcję, nawet kosztem wgrania starszej wersji programu.
Awatar użytkownika
pawstrze
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

menthosh pisze:To forum a nie czat, nie każdy siedzi 24h bo a nóż pojawi się ktoś taki jak Ty. Polecam desktop-recorder, wystarczyło wpisać "desktop" bądź "recorder" w Centrum Oprogramowania :roll: W zaawansowanych opcjach lub ustawieniach alsy wybierasz wejście cyfrowe i ustalasz liczbę klatek.
Na to desktop-recorder wyskoczył program RecordItNow - zainstalowałem, tyle ,że podczas nagrywania potwornie się wszystko tnie. Okna się klatkują itd.
Poza tym po nagraniu on otwiera to co nagrałem i odtwarza. Problem w tym, że wszystko jest czarne - nic nie widać...

EDIT: ten RecordItNow jest na KDE. Na GNOME znalazłem gtk-recordMyDesktop - niby nagrywa ale nadal się tnie i wychodzi z tego czarny ekran.
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

Czarne jest też na Windowsie, Macu i innych systemach. Program do nagrywania pulpitu nigdy nie nagra Ci włączonego filmu umieszczonego w Embed, nie zrobisz także mu screen'a. Rozwiązaniem może być zapisanie filmiku na dysku, ale jak to zrobić nie mam pojęcia.

Mam już dość archaiczny komputer z 1GB Ramu i procesorem Intel 2x1.8Ghz i nigdy nie napotkałem klatkowania podczas nagrywania. Może miałeś włączone jakąś żżerającą pamięć aplikacje? Możliwe że w ustawieniach masz wpisaną za małą ilość fps (klatek na sekundę) w stosunku do nagrywanej aplikacji.
Awatar użytkownika
pawstrze
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tyle, że ja nawet nie próbowałem jeszcze nagrywać tego filmu z Silverlighta. Czarne jest nawet, jak nagrywam czysty pulpit. A klatkowanie też mnie dziwi. Mam 2GB ramu i 2x2.4Ghz...
Awatar użytkownika
ville_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: ville_666 »

Podobny kłopot mam z recorditnow. Niby wszystko nagrywa..lecz w końcowym filmie pokazują się tylko jakby screeny co kilak sekund. Jaśniej....na filmik około 60 sekundowy to łącznie z 5 razy zmieni się obraz....pokaz slajdów po prostu... Miał ktoś taki problem i go rozwiązał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”